• 354
    yazar olmadığım dönemde, kendisinin sırf yönetim kurulu düşeceği için yönetimden uzaklaştırılamadığına yönelik okuduğum saçmalıklara geç de olsa yazar olduktan sonra bir yanıt, bir yorum getirmek istiyorum.

    öncelikle:
    http://www.galatasaray.org/pl/yonetim-kurulu/3

    galatasaray spor kulübünü'nün 4721 sayili türk medeni kanunu' na göre kurulmuş bir dernek olduğunu, ülkedeki spor kulüplerinin dernek statüsünde olduğunu herkes biliyor. peki bunun anlamı nedir?

    4721 sayılı türk medeni kanunu'nun 84. maddesinin ilk fıkrasında derneklerin yönetim kurulu üye sayısı düzenlenmiş. bu fıkraya göre yönetim kurulu, 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. bilhassa özel hukuk alanına dair kanunlarımızı isviçre hukukundan aldığımız için emredici hükme az rastlarız. türk medeni kanunu da özel hukuk dalına ait bir kanun olduğu için bu hüküm de emredici değildir. yani dernekler, kendi tüzüklerinde üye tam sayısını kanundakinden daha fazla sayıda belirleyebilirler. nitekim galatasaray sk tüzüğünün 85. maddesine göre galatasaray sk'nın yönetim kurulu 10 asıl ve 5 yedek üyeden oluşmaktadır.

    ilk başta verdiğim linke bakacak olursak galatasaray sk yönetim kurulu an itibariyle 15 üyeden oluşmakta. tüzüğe göre ise 10 asıl ve 5 yedek üye olmak üzere 15 üye bulunmak zorunda. zorunda dediğime bakmayın siz. dernek tüzüğümüzün 60/2. maddesine göre eğer asıl üyelerden biri istifa ederse yerini yedek üyelerden biri doldurur. dursun özbek döneminin sonlarında, verdiğim linke göre, yönetim kurulunda 13 üye gözüküyordu. görünüşe bakılırsa asıl veya yedek üyelerden 2 kişi istifa etmiş ve o şekilde yönetim kurulumuzda 13 üye kalmış, vakt-i zamanında. dernek tüzüğüne göre bunlardan 10 tanesi asıl, 3 tanesi yedek üye olmalı. en azından ben öyle olduğunu düşünüyorum.

    türk medeni kanunu'nun 84/2. maddesinde ise yönetim kurulu üye sayısının o ya da bu sebeplerle olağandışı eksilmesi halinde ne olacağı düzenlenmiş. hukukumuzda yönetim kurulları, asıl üye sayısının en az yarısı ile toplanabildiği için, yönetim kurulu asıl üye sayısı, boşalmalar sebebiyle toplanamayacak bir sayıya düşerse, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından genel kurul bir ay içinde toplantıya çağrılır. yani ufukta yeni bir başkanlık seçimi görülür. *

    peki ben bunları neden yazdım?
    (bkz: #2284928)
    o dönemdeki yönetim kurulumuz 13 üyeden oluşmaktaydı ve can topsakal adlı başarısız şahıs istifa etse veya yönetimden bir şekilde uzaklaştırılsa dahi yönetim kurulu varlığını sürdürmeye devam edecekti. yerine yedek üyelerden biri atanacaktı. yani geriye 12 üye kalacaktı ve bunların 10 tanesi yönetimde ve temsilde oy hakkına sahip olan asıl üyelerden oluşmaya devam edecekti.

    ne zaman ki istifalar art arda gelir ve yönetim kurulu üye sayısı toplam 4 kişiye düşer, o zaman ufukta seçim gözükür. ancak mevcut dernek tüzüğümüz bunu pek muhtemel göstermiyor. yönetimin düşebilmesi için can topsakal ile beraber 8 yöneticinin daha görevden uzaklaşması veya uzaklaştırılması gerekiyordu. derneğimiz eşeği sağlam kazığa bağlamış gibi görünüyor.

    can topsakal mı? o ya da bu sebeple de olsa nihayet kurtulduğumuz kabus yönetimin kabus yöneticisi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın