• 115
    yüzüklerin efendisi dizi oluyor gibi dedikodular dolaşıyor ortalıkta. netflix, hbo gibi isimlerin 250-300 milyon doları gözden çıkardığı falan söyleniyor. ancak bir zamanlar yolu orta dünyaya düşmüş biri olarak kafama takılan şeyler var.

    yüzüklerin efendisi üçlemesi mi dizi oluyor? özellikle tabii bizim ülkemizde yüzüklerin efendisi dediğin zaman akla sadece üçleme geliyor, silmarillion, hurin'in çocukları, kayıp öyküler gibi asıl mevzunun döndüğü kitaplar pek de bilinmiyor. hobbit'in sonradan filmi çıktı ve o da kendini duyurdu.

    a) üçleme dizi olacaksa açıkçası merak ederim, izlerim tabii ki ama o iş çok zor. günahıyla sevabıyla, inanılmaz prodüksiyonlarla, cuk oturan oyuncu kadrosuyla, efsane müzikleriyle, sinema tarihinin en iyi 10 savaş sahnesi listelerini domine edecek kadar güçlü savaş sahneleriyle, pj bu yapımı beyaz perdeye uyarladı. sevin sevmeyin fakat bu adam büyük iş çıkardı. kitapta biraz üstünkörü anlatılan miğfer dibi savaşını sinema tarihinin efsane savaşları arasına soktu. pj'den en çok nefret eden adamın bile elf'ler yardıma geldiğinde tüyleri diken diken olur hala. dediğim gibi oyuncu kadrosuyla, müzikleriyle artık bir kült oldu üçleme. yüzüklerin efendisi deyince herkesin aklında aynı şeyler canlanıyor yani. dolayısıyla bunu tekrardan dizi olarak sunup yedirebilmek, kabul ettirebilmek falan bence çok zor.

    b) üçleme ile birlikte en kolay şekilde uyarlanabilecek olan hobbit de film olarak karşımıza çıktı. hem de fazlasıyla gereksiz şekilde uzatılarak. yani tek filmde gayet anlatılabilecek bir kitabı, uzattılar da uzattılar ve sonunda kaçınılmaz olarak ekledikleri şeylerle bir sürü eleştiri aldılar. neyse konumuz o değil. ancak o da çekildi yani. kaldı ki hobbit'in dizisi çekilse de dediğim gibi dizi olacak kadar uzun bir hikayesi falan yok, o beklentiyi karşılayacak bir konusu da yok. ayrıca bilbo baggins karakteri, martin freeman tarafından harika şekilde canlandırıldı. o üç filmin benim adıma en güzel yanıydı hatta. dolayısıyla hobbit'in dizi olacağını hiç sanmıyorum.

    c) silmarillion... geldik asıl mevzunun döndüğü yere. beyler bu kitabı size şöyle anlatayım; bir insanın hayal gücünün gelebileceği son nokta. yani bu kitap hakkında buraya paragraf paragraf yazı yazarım yine de anlatamam. bu kitabın dizisi falan değil, olsa olsa çok uzun süren bir belgeseli olur. öyle bir kitap bu. ancak maalesef bunun ekrana uyarlanması, en azından kitap olarak imkansız. valar'ın oluşumdan başlayarak, bütün arda'nın(turan değil aq, tolkien'in dünyası) ırkların, savaşların, bölgelerin vs nasıl olduğu bu kitapta anlatılır. kitap da zaten tam olarak öykü şeklinde değildir. yani belirli bir teması yoktur. bir sürü efsane hikayeyi anlatır. gönül istiyor ki fingolfin gibi -bana göre- tolkien'in oluşturduğu en baba karakteri ekranda izleyelim, o efsane olaylara tanık olalım ama çok zor. zira hikayeler efsane ancak onlar da o kadar uzun uzun anlatılmamış. yani açık konuşmak gerekirse bu kitabı ekrana uyarlamak göt ister beyler, üçleme de bile ortalık bu kadar karıştıysa bu kitapta olacakları düşünemiyorum. illa bu kitaptan bir şeyler koparacağım diyen varsa gitsin fingolfin'i anlatan bir film yapsın amk.

    onun dışında hurin'in çocukları falan beklediği reaksiyonu alır mı bilmiyorum, herkese hatta her orta dünya sevene bile uymayabilir açıkçası.

    böyle yani sözlük. böyle bir söylenti çıkınca düşüncelerimi yazayım dedim, ateş olmayan yerden duman çıkmaz. game of thrones da bitiyor zaten, onun boşluğunu dolduracak bir şeyler yapmak istemeleri çok da mantıksız gelmedi. umarım ne yaparlarsa yapsınlar ortaya güzel bir şey çıkar diyelim.

    yazımızı da fingolfin'i anlatarak bitirelim madem.

    ----spoiler----

    ''bu yüzden morgoth, yerlatındaki tahtından sessizce tırmanarak yukarıya çıktı; ayaklarının sesi yeraltındaki gök gürlemesi gibiydi. kara zıhlarla kaplanmış olarak öne çıkıp kralın önünde demir taçlı bir kule gibi durdu, siyah ve armasız koca kalkanı da bir fırtına bulutu gibi kral'ı gölgeledi. ama fingolfin gölgenin altında bir yıldız gibi parlıyordu; çünkü zırhı gümüşle kaplanmış, mavi kalkanı kristallerle donatılmıştı; buz gibi parlayan kılıcı ringil'i çekti.

    fingolfin; yüce noldor kralı, eski elf krallarının en gururlusu, en cesuru böyle öldü. orc'lar kapıdaki bu düelloyla böbürlenmedi; elf'ler duydukları derin üzüntü yüzünden bu konuda şarkı söylemedi..."

    ----spoiler----
App Store'dan indirin Google Play'den alın