• 9
    19 ağustos 2017 osmanlıspor galatasaray maçı'nda tribünde pankartlarını görmem ile, osmanlıspor taraftar gurubu olduklarını yeni öğrendim. çok zorlama bir gurup olmuş izlenimi verdiler bana.

    köken olarak türklerin yüzyıllardır süregelen, göçebe atlı savaşçılar geleneğine ek olarak dahil edilmiş olan, roma piyade lejyonerleri örnek alınarak tasarlanmış, osmanlı'nın elit askeri gurubudur. fethedilen topraklarda, her köyden 1 çocuk olmak üzere seçilen özel çocukların devşirilmesinden oluşturulmuşlardır. tabi seçilen her çocuk asker olmuyordu. devşirilen gurubunun içinden yetenekli olanlar siyasi makamlarda yer edinirken, daha güçlü olanlarda yeteneğine göre askeri sınıflarda yetiştirilmekteydi. devletin ihtiyacına göre 3 yada 5 yıl içinde bu sistem uygulanırdı. daha önce 1 çocuk vermiş köyden 10 yıl içinde başka çocuk devşirilmezdi. bir ailenin tek çocuğu ya da tek erkek çocuğu alınmazdı. çocuklarını gönüllü olarak vermek isteyen fakir ailelere teşvik için, belirli bir ödenek sunulmaktaydı.

    son dönemlerinde ise çıkardıkları taşkınlar ve yaptıklarıyla, hem devletin anasını bellemişler, hem de sırbistan gibi imparatorluğun en sakin bölgesinde sırp isyanı'nın başlamasına vesile olmuşlardır. sonları ise gerçek manada trajiktir. padişahın açıkça başlattığı ortadan kaldırma hareketine, kendilerinden bezmiş halkta destek vererek sonlarını el birliği ile getirmişlerdir. kendileri yüzünden bir dönem padişahlarında mensubu olduğu bir tasavvuf görüşü olan bektaşilik tarikatı, büyük zarar görmüş ve deforme olarak özellikle anadolu bölgesinde aleviliğe yakınlaşmışlardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın