• 39
    riva arazisinde galatasaray’ın geliri hesaplanırken herkes aynı hataya düşüyor ve ihalede verilen teklifler üzerinden hesap yapılıyor. ihaleye katılan firmaların tekliflerinde verilen hasılat tutarı taban bir fiyat. emlak konut’un daha önce yaptığı tüm işlerde bu tutar ihalede verilenin en az iki, bazen üç katına kadar çıkmış. riva arazisinde işin sonunda hasılat tutarı minimum 6 milyar lira olacak. bu tutar ihaledeki tekliflerden ve işi yapacak firmadan bağımsız. burada yapılacak proje ekoköy projesi olarak uzun yıllar önce hazırlandı; kaç villa yapılacağı, kaç bin m2 inşaat alanı olacağı zaten belli. dolayısı ile ihaleyi hangi firma alırsa alsın aynı proje uygulanacak ve aynı sayıda villa yapılacak. ihaleyi alan firmanın taahhüt ve pazarlama kabiliyeti en fazla % 5’lik marjda bir kayıp yaratabilir. zaten dursun özbek de ihale sonrası yaptığı açıklamada burada 900 villa inşa edileceğini ve reel hasılat tutarının 6 milyar lira’yı bulacağını beyan etmişti.

    http://emlakkulisi.com/...esini-anlatti/542352

    dolayısı ile galatasaray’ın gelir hesabı yapılırken reel hasılat tutarı minimum 6 milyar lira olarak alınmalı.

    burada galatasaray’ın geliri konusunda asıl belirleyici olan hasılat paylaşım oranıdır. çünkü galatasaray, ihaleyi kim alırsa alsın değişmeyecek reel hasılat tutarından, bu hasılat paylaşımı oranında payını alacaktır. bu oran ihaleyi kazanan firmanın teklifinde % 38 iken; bu firmanın ihaleden çekilmesiyle ikinci en yüksek teklifi veren firmanın oranına, yani %25’e düşmüştür.

    bu haliyle galatasaray’ın %13’lük bir kaybı vardır. bu kaybın reel hasılat tutarı üzerinden karşılığı; (6 milyar lira x % 13) = 780 milyon lira’dır.

    bir anlamda, en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesiyle, bu 780 milyon lira galatasaray ve emlak konutun cebinden alınıp yüklenici firmanın cebine konmuştur.

    bu meblağdan emlak konut’un % 20’lik payı da düşüldüğünde, en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesinin galatasaray için bedeli yaklaşık 600 milyon lira’dır.

    riva ihalesinde galatasaray’ın beklentisi % 60’lar civarında bir hasılat paylaşım oranı idi. % 38 bile yetersiz bir oran derken mevcut durumda hasılat paylaşım oranının % 25’e düşmesi tam bir skandal.

    galatasaray’ın riva arazisinden işin sonunda en az 6 milyar lira gelir elde edilecek ve emlak konut payı da hesaba katıldığında galatasaray bu gelirin sadece % 20’sine sahip olacak. galatasaray camiası genel kuruluyla, yönetimiyle, divan kuruluyla ve taraftarıyla bu ihalenin iptalini talep etmelidir.

    tekrar altını çizmek gerekirse, galatasaray'ın gelir hesabını ya da ne kadar kaybı olduğunu hesaplarken gerçekçi bir sonuca ulaşmak istiyorsanız lütfen 6 milyar lira'lık reel hasılat tutarını kullanın. ihalede verilen tutarlar sadece taban değerler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın