resim
Marouane Fellaini-Bakkioui
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:36
Boy:1.94
Uyruk:Belçika
  • 303
    hey gidi hey! donk, selçuk, de jong, tolga... fellaini? istemeyiz.
    modric? hah o olur bak.

    orta sahalarımızın en önemli dezavantajları şunlar: dinamizm, hız ve rakip ceza sahasına girmemek.
    geçenlerde de söylemiştim selçuk inan'ın son yıllarda duran top harici rakip ceza sahasına girdiği pozisyon sayılıdır. bakın normal bir 8 numara maç başı bile minimum 4-5 kez rakip ceza sahasına toplu veya topsuz bir şekilde, akan oyunda girerken selçuk inan yılı aşkın süredir belki ondan fazla yapmamıştır bu aksiyonu. aynı şeyleri tolga için de söyleyebiliriz ve işin kötüsü hani atağa çıkmaz ama öyle paslar verirsin ki ileri hattını pozisyona sokarsın, takımı hücuma kaldırırsın bizde o da yok maalesef. orta sahalarımızın tek yaptığı şey savunmadan topu alıp bir yanındakine dürtmek. tolga az biraz çaba gösteriyor takımı ileriye taşıma konusunda ama bu onun yapabileceği bir görev de değil. haliyle ya hücuma çıkmakta zorluk çekiyoruz ya da hücuma çıksak dahi sayısal olarak eksik kalıp pozisyonu olgunlaştıramıyoruz.

    şimdi fellanini'nin içinde yer aldığı bir pozisyona bakalım:
    https://i.hizliresim.com/9dlVLr.jpg
    https://i.hizliresim.com/3qJ9or.jpg
    https://i.hizliresim.com/nWoAER.jpg

    açık konuşayım son üç senede ben selçuk'un veya herhangi bir galatasaray orta sahasının (melo'nun fiziken kaliteli olduğu dönemleri çıkart) yukarıda olduğu gibi bir pozisyonun içine girdiklerini hatırlamıyorum. eh fellaini neden önemli? bu yüzden, şu yüzden, o yüzden önemli arkadaşım. burada sana sayfalarca dolusu ''fellaini neden önemli futbolcu'' yazısı da yazabilirim, gerek yok bak sadece bir örnek bile yeterli diye düşünüyorum. selçuk inan en son ne zaman bu şekilde rakip ceza sahasına girmiştir?

    ve fellaini bunu ender yapan değil sıkça yapan bir isimdir, forvet arkasında hatta forvette oynamış bir futbolcu olduğundan o bölgelere maç içinde gerek taktiksel olarak gerek refleks olarak kayar ve pozisyon üretir. fellaini gibi 1,94 adamın stoperlerin arasına girmesi dengeyi o kadar değiştirir ki rakip ne yapacağını şaşırır. rakip tarafından maç öncesi çalışılmış tüm markaj, parselizasyon gibi konuları çürütür ve dolayısıyla rakibi afallatırsın.

    kısa kısa fellaini neden önemli futbolcudur, onu sıralamak gerekirse:

    1) saçlar hariç boyu 1,94 cm. saçlar dahil edilince muhtemelen 2,15 cm gibi bir boyuta ulaşıyor. korkunç bir şey rakip oyuncu için, özellikle türkiye gibi boy ortalamasının düşük olduğu liglerde 2,15 cm boyutla tüm hava toplarını süpürürsün. hava toplarında elde edeceğin üstünlükle rakipleri kendi sahasına hapseder, hücum ederken de seken topları alarak topun sende kalmasını sağlarsın. bunun yanında duran toplarda kuracağın üstünlük de cabası. fellaini ile türkiye'de her duran top potansiyel gol pozisyonu olur ki özellikle kapanan anadolu takımlarına karşı duran topların bulunmaz nimet olduğunu söylemeye bile gerek yok. onun için bir defa hacimsel ve uzunluk açısından inanılmaz faydası olacaktır.

    2) dizilimsel olarak veya oyun içinde hücumda kullanılabilir bir oyuncu olduğundan rakibin analizlerini bozar ve rakip sahada hücumsal üstünlük kurmamızı sağlar. bu da daha fazla pozisyon daha fazla gol olarak bize geri dönecektir. resimlerde de görüldüğü gibi sıkça rakip ceza sahasına girmesi de takımımızın en büyük eksikliklerinden birini kapatacaktır.

    3) fiziki kapasitesi. hem koşu mesafesi olarak hem de ikili mücadelelerdeki üstünlüğüyle kesinlikle rakibi yoran bir oyuncu. atiba'nın kral olduğu bir ligte fellaini kalitesindeki bir futbolcu bir orta saha neler neler yapar bu fizik kapasitesiyle siz düşünün.

    4) teknik olarak da bana kalırsa bir orta sahaya göre üst düzey. sonuçta forvet arkası orijinli bir oyuncudan bahsediyoruz, tahta bacaklıymışçasına yapılan yorumları çok doğru bulmuyorum, neden bulmuyorum çünkü manchester united maçı izlerken mata, pogba, ibrahimovic gibi tekniği on numara oyuncular arasında sırıtabilir ki çok normaldir ancak bu durum demek değildir ki fellaini'nin tekniği kötü, hayır efendim xavi ilan edilen selçuk inan'dan daha iyi bir tekniği olduğunu daha doğrusu sahada tekniğini daha fazla yansıtacağını söyleyebiliriz.

    son olarak saha içinden bağımsız bir konu daha var ki bu konu oyuncuyu çok cazip kılıyor, fellaini inanılmaz pazarı olan, tüm dünyada hatırı sayılır şekilde bilinen, saçıyla fiziğiyle ikonlaşmış bir futbolcu. sahanın içindeki artılarını da geçin sırf bu konuda getireceği reyting bile galatasaray için çok olumlu olacaktır. artı fas kökenli oluşu belhanda ve feghouli ile bir iletişim sağlayacaktır ve saha içinde iyi organizasyonlar kuracaklardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın