resim
Marouane Fellaini-Bakkioui
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:36
Boy:1.94
Uyruk:Belçika
  • 167
    transferinde ciddi aşama kaydettiğimiz söylenen orta saha oyuncusu.

    fellaini güçlüdür, tekniktir, kafa toplarına hakimdir. türkiye liginde fark yaratabilecek oyuncudur, avrupa'da ise belli bir yere kadar götürür sizi. ancak son yıllarda performansını geriye gittiğini de söylemeliyiz. mata, pogba, mkhitaryan, carrick, herrera gibi üst düzey isimlerden oluşan manchester united orta sahasında geri planda kaldı, rotasyon oyuncusuna evrildi.

    ancak yine de avrupa'nın herhangi bir futbol şehrinde - londra, milano, münih, amsterdam vs. - sokağa çıkıp futbolu takip eden insanlara marouane fellaini ismini sorsanız, size kim olduğunu söyleyeceklerdir. aynı belhanda'yı, gomis'i söyleyecekleri gibi. galatasaray markasını avrupa'daki o eski seviyesine çıkaracak olan da bu tarz transferlerdir. en az kalite kadar isim de önemli günümüz futbolunda. tolga'larla, carole'lerle akıllarda kalacak bir takım oluşturamazsınız. 2013 model galatasaray, drogba'lı, sneijder'li, altıntop'lu galatasaray olarak hatırlanır avrupa'da. uefa sahnesinde başarılar kazanmak, yeniden görkemli günlerimize dönmek istiyorsak, batıda tanınan simge isimlerle yola çıkmalıyız. kimse de gelip " ama altyapı ne olacak :(( " demesin, ülkemizde öyle bir kültürün, sistemin olmadığını biliyoruz. sabırsızız biz.

    markalaşmayı bir kenara bırakıp saha içine dönecek olursak, fellaini tempo açısından beklentilerimizi karşılayacak bir oyuncu değildir, statik orta saha oyuncusudur. " roaming playmaker " performansı beklenecek bir adam değildir. ancak kolay top kaybetmez, hücumu düşünür, takımını sete oturtmayı bilir. durağanlık bakımından selçuk'u andırsa da diğer özellikleriyle onun çok daha önündedir. zira 2018 yazında sözleşmesi bitiyor olacağı için transferi de çok zor olmayacaktır.

    rakamlarla bakalım bir de fellaini'ye.

    kendisini, tolga ciğerci ile karşılaştırdım ve somut gerçekler elde etmeye çalıştım. şunu göz ardı etmeyin; tolga bunları türkiye'de, fellaini dünyanın en kaliteli liginde yaptı.

    tolga 24 maçta 1801 dakika forma giyerken, fellaini 28 maçta 1627 dakika forma giydi. yaklaşık 180 dakika - 2 futbol maçı - fark var aralarında.

    orta sahamızın en büyük sorunu, çıkarken yaptıkları pas hataları ve bu hataların bize pahalıya patlaması. tolga ciğerci geçen yıl direkt olarak gole sebebiyet veren 1 pas hatası yapmış, maç başına 0.04 ediyor. fellaini de ise bu rakam 0, defanstan çıkarken daha güvenli bir pas istasyonu olduğunu söyleyebiliriz.

    bir merkez orta sahadan, top kazanmasını beklersiniz. bu onların en temel görevidir belki de. tolga'nın maç başına topa yaptığı başarılı müdahale sayısı 2.50. fellaini ise 1.45 başarılı müdahalede bulunmuş maç başına. tolga daha defansif bir oyuncu ve türkiye liginde top kapmak daha kolay olsa gerek. ancak fellaini'nin bu konuda geride kaldığını belirtelim.

    orta sahada kıran kırana mücadeleler olmazsa olmaz. sahanın merkezindeki oyun çoğu zaman fizik gücüne dayanıyor. ikili mücadele kazanma oranları, tolga'nın %47.10, fellaini'nin %52.30. 1.94 gibi uzun bir boya sahip olması onun fiziki özelliklerini de kuvvetlendiriyor. bu konuda ligimizin açık ara en iyisi atiba hutchinson bile %56.20'lik bir yüzde yakalamış. fellaini ona çok yakın, hem de premier lig seviyesinde başarmış bunu.

    iki yönlü bir orta sahadan bir diğer beklentiniz ise şut tehditinin olmasıdır. tolga ciğerci %29 gibi düşük bir şut tehdidi oluştururken bu oran fellaini'de %40. takımın hücum opsiyonlarını da artırıyor diyebiliriz. canım aşqım selçuk inan ise %39 isabet oranı yakalamış.

    kasım 1987 doğumlu, 29 yaşında. üst düzey avrupa kariyerini noktalayıp galatasaray'da kendini bulması için gayet ideal bir yaş.

    transferini bitirmeye yakın olduğumuz söylenen bir diğer isim ise hepinizin bildiği üzere vainqueur. fellaini - vainqueur ikilisi uefa avrupa ligi için ideal bir ikilidir. tabii uefa'da oynayacak bir galatasaray'ımız olursa.

    genel hatlarıyla ben bu transfere olumlu bakarım.

    muslera - mariano, serdar, maicon, linnes - vainqueur, fellaini - rodrigues (?) - belhanda - feghouli (?) - gomis. bu tarz bir ilk 11 ise rodrigues'in aklını sahaya vermesi, beklentilerimizin farkına varması halinde içime sinen bir ilk 11 olur.

    edit : istatistikler eklendi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın