resim
Martin Linnes
Takım:Molde
Mevki:Sağ Bek
Yaş:32
Boy:1.77
Uyruk:Norveç
  • 1302
    sol kanatta yani alışık olmadığı bölgede, sağ tarafa göre daha iyi oynamasının ve daha çok atağa çıkmasının bazı nedenleri var:

    bunlardan birincili, takım parzelizasyonunun asimetrik oluşu.

    yani mesela orta sahamız oyuncu----oyuncu---oyuncu şeklinde değil de,
    oyuncu--oyuncu---------oyuncu şeklinde pozisyon alıyor.

    bu da şu demek, sol tarafta daha sıkışık ve kalabalığız. dolayısıyla kafanı kaldırdığında daha fazla sayıda takım arkadaşın oluyor. sayı olarak daha fazla arkadaşın olmasa bile
    kafanı kaldırdığında gördüğün arkadaşların sana daha yakın oluyor. pas opsiyonu da böylece artmış ve pasların ihtimali yükselmiş oluyor.

    bu linkte galatasaray'ın 1-2 kaybettiği başakşehir maçının ısı haritası var. göreceğiniz üzere sağ taraf yeşillerle doluyken solumuz boşluksuz kırmızı:
    http://www.mackolik.com/...l-Basaksehir#avg-pos

    http://www.mackolik.com/...-Antalyaspor#avg-pos
    burada ise 3-1 kazandığımız antalyaspor maçının ısı haritası var. ancak sağ ve sol kanadımız arasında hiçbir fark yok. eşit dağılmışız, doğru parselizasyon yapmışız, bu da skora yansıyarak 3-1 gibi skor elde edilmiş. görüldüğü üzere iki kanadı eşit kullandığımızda kazanırken asimetrik dağılıp sola kaydığımızdaysa puan kaybetmişiz.

    tudor geldikten sonraki dönemde 4-0 kazandığımız adanaspor maçındaysa durum daha da farklı. bu sefer bırakın sola kaymamızı veya dengeli oluşunu, sağ tarafı daha bile çok kullanmışız.
    ilginç bir not daha, bu maçta wesley sneijder sonradan oyuna giriyor.

    şimdi linnes özelinde hatta bruma özelinde bir değerlendirme yapabiliriz. dikkat edin, garry rodriguez ilk geldiğinde sol açık oynamış ve gayet de iyi bir performans vermişti. hatta şahsi görüşüm bruma'dan iyi kullanmıştı o bölgeyi. sonraysa bruma'nın sol tarafta oynama isteği nedeniyle garry sağa alındı ve tüm etkinliği kayboldu. yasin de keza öyle. solda gol ve asist kasan adam sağ tarafta varla yok arasındaki o ince çizgideydi.
    bruma da sağda oynadığı maçlarda etkisiz kaldı. bu durumlar tek bir örnekten ibaret olsaydı evet tesadüf denilebilirdi ama neredeyse takımdaki tüm kanat oyuncularını kapsayan bir hipotez olunca tesadüf denemez diye düşünüyorum.

    linnes de bu asimetriden nasibini alanlardan. sağ taraf esas bölgesi olmasına rağmen sağda daha tutuk ve hareketsizdi. bunun nedeni çok açık, sağ tarafta hem merkez orta sahaların hem sneijder'in yeteri kadar bulunmaması, yardım etmemesi.
    selçuk da daha çok sola yakın oynuyor. halbuki orta saha dediğin adam merkezin ve orta yay civarının her bölgesine hakim olmalıdır. bu bizde yok.

    yasin'in çalım becerisi çok düşük olduğu ve dribbling özelliği de olmadığı için zaten eksik olan sağ kanatta bindirme yapıp sağ bekine alan açamıyor. sağ bek de ileri çıkamıyor.
    halbuki defans hattını yarıp arkasındaki alanı açsa linnes o bölgeleri bindirmeleriyle doldurur. yapamıyor.

    takımımızın sol merkez kısmında inanılmaz bir trafik var, carole-selçuk-sneijder-bruma-poldi.
    rakip takımdan çoğu zaman daha fazla oyuncumuz oluyor bölgede. bu nedenle de fırsat bulup linnes gibi bindirmeyi seven bekler ileri çıkabiliyor.
    yine solda daha fazla ileri çıkma nedenlerinden biri de bruma'nın rakip savunmayı yarıcı tarzı. yaptığı bindirmeler ve attığı çalımlarla ya merkezle korner noktasının merkeze yakın yüzde 70'lik kısmını boşaltıyor ya da içeri girerek sol kanadın ucunu linnes'e açıyor.

    yani esasında sahaya simetrik dağılıp sağ açıkta bindirmeleri ve çalım özelliği olan bir kanat oyuncusu kullanırsak linnes sağda da aynı performansı hatta daha iyisini verecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın