• 2
    bu kalıp özellikle 2000-2010 arası dönemde çok kez kendini ispatladı.
    ronaldo, figo, beckham, zidane, raul, guti'li real madrid'in tüm kupalara ambargo koyması gerekirken bu olmayınca herkes tamam dedi, demek ki keramet savunmadaymış dediler.

    yunanistan savunmayla şampiyon olmuştu.
    benitez ve mourinho'nun valencia-porto devirleri de savunmanın önemini bizlere gösterdi.

    kısacası bahsettiğim on yıllık hatta 15 yıllık süreçte savunması çok iyi olanlar hep kazandı ta ki günümüz futbolunun taşları yerine oturana kadar.

    artık iyi savunma şampiyon yapmıyor. evet, çok iyi yerlere gelebilirsiniz ama real madrid gibi, beyern münih gibi hücum canavarları,
    sizi finalde her türlü yeniyor. çok uzağa gitmeye gerek yok. 2016-2017 sezonu şampiyonlar ligi'nde juventus finale kadar 3 gol yerken
    finalde 4 gol yedi.
    nedeni de daha kötü bir takım olmaları veya daha kötü savunma yapmaları değildi. hücum odaklı oynamamalarıydı. haddinden fazla önlem almalarıydı.
    bakın genellikle futbolda maçları önlem alınan takım kazanır. eğer bir takım kendi bildiği futboldan ziyade rakibinin futboluna odaklı çalışmışsa
    orada bir sakatlık çıkacağı aşikardır. önlem almak demek de savunmayı ön plana almaktır. ha önlem alırsın, elbette alırsın ama kendi oyununa odaklanmaya engel olacak şekilde rakibine çalışırsan patlatırlar adamı. rakibini analiz etmek başkadır, önlem almak, savunma yapmak başka.

    günümüz modern futbolu sana hücum etmeyi zorunlu kılıyor. finale kadar savunma, finalde hücum ağırlıklı oynarım dersen başka. hay hay derler. ha onu becerebilmek de mesele.
    atıyorum 10 maçı 5-4-1, finali 4-4-2 oynayabilir misin? hakkıyla oynayabilir misin? sanmıyorum.
    dolayısıyla üstte dediğim durumun geçerliliğini de sanmıyorum.

    günümüz futbolunda bildiğimiz en önemli kurallardan biri şu: eğer kupa almak istiyorsan, hücumu çok iyi yapacaksın. yoksa avucunu yalarsın.

    günün birindeyse dengeler yine değişecektir, bunu bilemeyiz. yine savunmanın şampiyon yaptığı dönemler seyredeceğizdir ancak şu an değil. asla değil.
    artık iyi hücum şampiyon yapıyor.

    baştan not: önlem almak sözü rakibini taktiksel olarak çalışmaktan ziyade rakibine çalışıp kendini savunmaya çekmen, dir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın