resim
Wesley Sneijder
Görev:Stratejik Danışman
Takım:-
Yaş:40
Uyruk:Hollanda
  • 13691
    kendisi hakkında her mecrada algı operasyonu başlatılan altın portakal. ben de yazayım:

    1) wesley sneijder'i "küçük takımlara karşı oynuyor" diye eleştiren insanları ciddiye almayın
    2) wesley sneider ile talisca'yı karşılaştıran insanları daha da az ciddiye alın.

    herkes fm tabirlerine aşina olduğundan durumunu fm üzerinden açıklayayım:

    wesley sneijder son 30 yılın en büyük advanced playmakerlarından biridir. adı üzerinde playmaker'dır, oynamaktan ziyade oynatması, etrafındaki oyuncuları bufflaması beklenmelidir.

    bu noktada talisca ile karşılaştıranlar için dip not açıyorum; talisca bir trequartista veya shadow strikerdır. gerek fiziği, gerek yaşı karşılaştırıldığı sneijder'e göre kendisine ciddi artılar getirmekte ise de, aşağıda nedenleri ile açıklayacağım üzere sneijder'den yeğ bir adam değildir.

    neyse wes ap'dir dedik. bu adamın tek yapması gereken şey etrafındaki oyuncuları atacağı kilit paslar ile gol poxisyonlarına sokmaktır. bir ap'nin etki değerlendirmesi yapılırken "etrafındaki oyuncular" kavramından bağımsız bir değerlendirme yapılamaz. ap'den verim almak için, yine fm tabiri ile "off the ball" özelliği yüksek adamlar gerekir. misal, beşiktaşta cenk, bakar, quaresma, babel, bekten bindiren adriano ve gökhan, oğuzhan gibi adamlar top taliscaya geldiğinde ileri bindirip defans arasına koşular yapıyor. gelelim bize; bizim takımı izleken eski çekip bırakmalı adam futbolu izliyoruz. topsuz alan koşusu hemen hemen hiç yok. böyle olunca defans çizgisi bozulmuyor ve dolayısıyla pozisyona girmekte zorlanıyoruz. eren statik forvet. duvar oluyor en fazla. yasin ile bruma set hücumunda top ayaklarına gelmediği sürece hareketlenmiyorlar. ya topun ayaklarına gelmesini ya da topun kendi kanatlarına doğru atılmasını bekliyorlar. arkasında tolga gibi koşmak dışında en ufak bir özelliği olmayan bir adam ile son penetresini 2013 yılında yapan 2016 model ayhan akman selçuk var. beklerden biri planlı programlı hiçbir hareketi olmadan kariyerini tamamlamış sabri -ki genelde topu aldığında ya taca orta yapıyor ya da selçuk-muslera ikilisinden birine veriyor- ile orta yapamadığı için ofansif katkısı olmayan carole. şimdi bu düzende ortaya sneijder değil iniesta, mata, silva da koysan bir bok olmaz. defans hattı genişletme? yok. hat bozucu koşu? yok. tehlikeli bindirmeler? yok. defans arkası koşu? yok. adam çekip üstündeki baskıyı alan yardımcı orta saha? yok. soruyorum şimdi; bu düzende hangi oyunu kursun adam? ne yapsın?

    takımınızda ne kadar winner adam olduğuna bakmadan eleştiri yapmayın. takım kalitesiz diye her atağı sneijdr'in kuracağını bizler gibi rakipler de bilip önlem alıyor. üstünden baskıyı alamıyoruz. ben de hoca olsam gs karşısında sneijder ve bruma'dan başkasına gitmeyin derim çünkü inisiyatif alacak, alsa da iş yapacak adam yok takımda. önüne gomis arkasına iyi bir orta saha ve nereye koşu yapacağını bilen adamlar koyun sneijder sizi yine medy eder merak etmeyin.

    büyük takımlara karşı yok diyen arkadaşlar; volkan'ı yerden yere vuran, kendisine "beşiktaş'a golün yok" diyen muhabire bakacağız diyip saplayan adamdan bahsediyoruz farkındasınız değil mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın