• 9
    dünya futbol tarihinin en ilginç olaylarından birinin baş aktörü. euro 1992'nin tatilci şampiyonu. yugoslavya yerine, turnuvadan 11 gün önce isveç'e gideceğini öğrenen; tası tarağı toplayıp birkaç paralel kuzeye gidip şampiyon olup dönen danimarka'yı 2010 dünya kupasında da izleyeceğiz.

    en son 2002 dünya kupasına katılan danimarka'nın dünya kupalarındaki en iyi derecesi 98 fransa'daki çeyrek finalleri. o turnuvada çeyrek finalde zamanın müthiş brezilyasına boyun eğmişti schmeichel'lı, laudrup kardeşler'li danimarka.

    2002'de fransa'nın grubunda uruguay ve senegal'le mücadele eden kırmızı beyazlılar son şampiyonun gol bile atamadığı mücadeleler sonunda grubu lider bitirip ikinci tura adını yazdırsa da ölüm grubunun ikincisi ingiltere ile eşleşme şansızlığı yaşamışlar, nitekim sonuçta da fark yiyip uzakdoğuya veda etmişlerdi.

    danimarka, yunanistan milli futbol takımının içine sıçtığı euro 2004'te gruptaki son maçta* isveç'le berabere kalarak bir üst tura çıkma başarısını göstermişti. zaten hatırlarsanız isveç'le oynadıkları maç için özellikle italyanlar tarafından inanılmaz şaibe söylentileri ortaya atılmış, sinyorlar bu maçın gollü berabere biteceğini iddia etmişlerdi. nitekim maç 2-2 bitmişti. hatırlatmakta fayda var, bu maçın 1-1'in üzerindeki her beraberlik skoru iki iskandinav takımını üst tura taşırken italyanların elenmesine yol açacaktı. nihayetinde çeyrek finale çıkan danimarka çeyrek finalde bu defa da çek cumhuriyeti'nden fark, baros'tan da 2 gol yiyip turnuvadan elenmişti.

    2006 almanya'da göremediğimiz danimarka 2010'a teknik direktör morten olsen yönetiminde gidiyor. daniel agger, christian poulsen, jon dahl tomasson, martin jorgensen, nicklas bendtner ve tecrübeli dennis rommedahl futbolseverlerin yakından tanıdığı isimler. portekiz ve isveç'in bulunduğu eleme grubunu lider tamamlayıp güney afrika'nın yolunu tutan danimarka'nın dünya kupasında gruptan çıkması veya çıkmaması benim için sürpriz olmaz. her iki durum da normal karşılanabilir; ama çeyrek veya yarı final şaşırtıcı olacaktır. sepp piontek'in türkiye'den önceki takımına başarılar diliyor, vuvuzela zırıltıları eşliğinde oynayacağı maçları merakla bekliyoruz...
App Store'dan indirin Google Play'den alın