• 117
    bu taktiğin başarılı olması için öncelikle savunmayı önde kurman gerekli. yani stoperlerin zihinsel olarak iyi durumda olacak. artı olarak ujfalusi gibi iyi pozisyon alan ama yavaş değil de bi tık çabuk stoperler gerekli. beklerin ileri geri çalışması gerek zira oyunu açmak için beklerin hücumdaki katkıları çok önemli. orta saha ikilisindeki oyuncular pas konusunda vasat üstü olsalar da yorulmadan ileri geri çalışmak zorundalar. yani selçuk ve de jong ikilisiyle bu taktiği denersen apışıp kalırsın, orta sahada halay çeker rakipler. bunlar olduktan sonra kanatları yasin-sinan forveti eren yapsan da iş yaparsın. arkalarında sneijder oldukları sürece bi şekilde gol bulursun.

    tabi günümüzde artık dizilişin pek bi önemi yok. oyun anlayışı daha önemli. bununla ilgili en çok dillendirilen örneklerden bizim 4-4-2 konusunda, o takım savunmasıyla orta sahasıyla, bekleriyle kaliteli ve karakterli oyunculardan kuruluydu. rakibi boğarak her maç üstün futbol oynuyorduk. hücum anlamında hatırlarsanız öyle aman aman yetenekli adamlar olmasa da bi şekilde golü bulup maçı kazanıyorduk.

    bi diğeri ise chelsea'nin 3-4-3'ü. ligin başlarındaki kötü futboldan sonra conte bu taktiğe döndü ve takım bi anda uçuşa geçti gibi gözüküyor. premier lig temposunda 2'li orta saha ve stoperlerin yanındaki beklerle yaratıcı ve efektif futbol oynamak oldukça zor. taktiksel olarak üstün bi zekaya sahip conte. bekleri orta sahanın hemen kenarlarına atıp buralarda kanat orjinli iki ismi victor moses ve marcos alonso'yu kullandı. zaten orta sahadaki kante inanılmaz bir futbolcu. her mevkiye +1 yazıyorsun bu adam sayesinde, dolayısıyla sanki 4-5-4 oynuyor gibi takım. bu hamlelerden sonra açılan takım daha rahat futbol oynadı ve onlar da bizim gibi rakibi boğarak harika bi şampiyonluk yakaladılar.

    demem o ki taktiğe, dizilişe fazla takılmamak lazım. bizim için önemli olan doğru oyuncularla doğru kadro planlamasını yapabilmek. oyuncuların formunu arttıracak serbestliği vermek. fm oynar gibi taktiği indirip takıma yükleyince arka arkaya seri galibiyetler beklemek abes kaçıyor. benim için üst düzey bir takım maç içinde 3-4 dizilişi usta şekilde oynayıp maç kazanabilen takımdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın