• 120
    tarihe bakarsınız 17. yüzyılda hollanda'nın dünyanın süper gücü olduğunu görürsünüz. keza portekizliler 16. yüzyılda aynı pozisyondaydı. yani demem o ki bunun gibi küçük ülkeler taşın suyunu sıkmada çok beceriklilerdir. bu futbola da yansımış işte. porto ve ajax farklı iki kültürün temsilcisi olmasına rağmen verimlilik anlamında büyük ülkelerin takımlarına kafa tutmanın örnekleri durumundalar.

    bizim örnek almamız gereken takımlar ise maalesef bunlar değil. neden?
    1- bir kere türkiye nüfus ve coğrafya olarak büyük bir ülke. muadili bu ülkeler değil. rusya, fransa, almanya, ispanya gibi ülkeler.
    2- bu kulüpler gibi sağlam iktisadi temelleri olan bir ülkede yaşamıyoruz. şirket mantalitesi iktisadi anlamda maalesef bizim ülkemizde yok.
    3- ve en önemlisi kalifiye insan problemimiz. türkiye'de yetenek veya tesis problemi yoktur. kaliteli antrenör yani yetiştirici problemi vardır. bunu zaten işin içinde olan herkes belli bir süre sonra anlıyor.

    türkiye'den bir ajax çıkması kısa ve orta vadede çok zor. zaten buna ihtiyaç da yok. türk kulüplerinin aslında kaynak problemi de yok, sadece parayı yerinde kullanamama problemi var. dünyanın en kötü yönetilen kulüpleri muhtemelen türk kulüpleri. bu kadar para harcayıp da başarısız olan 2 futbol ülkesi var. birisi türkiye, birisi rusya. zaten biraz parayı doğru kullanınca aysal-terim dönemi gibi başarı hemen geliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın