• 112
    galatasaray'ın borçlarına ilişkin bazı hususlarda açıklamalar içerir:

    1- galatasaray'ın "aldığı kredi" olarak nitelenen 340 milyon tl kredi aslında kredi değildir, yani galatasaray'ın 508 milyon tl'lik gelecekteki emlak konut alacağının kırdırılması - diğer deyimle "temlik edilmesi" işlemidir. yani galatasaray'ın eline geçen para için galatasaray emlak konut gelirini temlik ettirmiştir, herhangi bir ödeme yapmayacaktır.

    2- galatasaray bu hamleyle "kredi aldığı" belirtilen bankalardaki borcunu yine temlik karşılığı gelen parayla kapatmış, stat loca, stat gişe ve tff gelirlerindeki temliği çözdürmüştür. yani iki temlik yer değiştirmiştir, galatasaray'ın ana gelir kalemlerinde temlik çözülmüş, emlak konut gelirine ilişkin gelir temlik edilip parası peşin alınmıştır.

    3- galatasaray'ın bilanço'dan kalan net borç 1.185.000 tl'lik borcu "alacak çıkılmamış" borç olarak geçmektedir ki bunun tamamı sporcu kontrat taahhütleri değildir. sporculara yapılacak ödemelere ilişkin kalem bu kalem içinde yaklaşık olarak 450-550 milyon tl'ye karşılık gelmektedir. kalan borçlarda amortismanından finansman giderine, transfer bonservis taahhütlerine kadar pek çok kalem mevcuttur. burada taahhüt edilen sözleşme tutarlarından kaynaklı borç, sporcu satışı gibi durumlarda düşen, bonservis girişiyle daha da düşen oynak bir yapıya sahiptir. yani o 450-550 milyon tl'lik kısmı sabit görmemek gerekir.

    4- 2021 yılına kadar temlikli majör gelirler, yapılan açıklama itibarıyla çözülmüş durumdadır. loca gelirleri 2010'dan, gişe gelirlerinin büyük kısmı 2011-2012 sezonundan, tff gelirlerinin de büyük kısmı 2012 yılından bu yana temlikliydi. an itibarıyla bu kalemlerde temlik kalmamış görünmekte. bu da yıllık 30 milyon euro gibi bir kalem ediyor. ayrıca yıllık faiz ödemesinedn 18-20 milyon gibi bir tasarruf söz konusu. dolayısıyla galatasaray'ın yıllık bilançosunda aktifi kafadan +48-50 milyon euro pozitife dönecek.

    5- alacakların temlikine ilişkin bir bilgi sahibi olmasam da bildiğim kadarıyla nike forma geliri haricinde temlikli sponsorluk geliri yok. 2010 yılında 10 yıllık 120 milyon dolar tutarındaki türk telekom sponsorluğuna dair para bildiğim kadarıyla harcandı ya da borca ödendi. ancak 2020 yılında bu kalem de açığa düşüyor, anlaşma süresi dolduğundan 2020'de kasamıza yüksek tutarda bir sponsorluk geliri girecek gibi gözüküyor.

    6- kemerburgaz altyapı tesisleri (kesinliğini bilmiyorum) ya da yeri kesinleşmemiş galatasaray spor kulübü tesisleri - ki bu altyapıyı da normal kulüp binasını da antrenman tesislerini de florya'dan florya karşılığı sarıyer'de bir lokasyona taşıma yönündeydi - bir ücret ödenmeyeceği, arazinin intifa hakkının galatasaray'a tahsisli olacak şekilde inşa maliyetinin emlak konut tarafından karşılanacağı belirtildi. benzer şekilde stat yanına yapılacağı açıklanan spor salonunun da finansmanının nef ortaklığında dış bir yüklenici tarafından karşılanacağı açıklandı.

    özetle;

    - galatasaray'ın net borcundaki düşüş, yakın zamanlı - vadesi gelen kısa vadeli borçlar üzerindeki düşüşü temsil ettiğinden galatasaray'ın bu gününü ve yaklaşık 3-4 yılını kurtarmış gözüküyor. bu reel bir düşüş. daha büyük bir borçtan kulübü kurtaran, tabiri caizse kangren kolu kesen bir düşüş.

    - galatasaray'ın gelecekte alacağı taahhüt edilen 2. faz gelirleri, 3 aşağı 5 yukarı kalan net tl borcu kapatacak gibi görünüyor. bu hususta "başabaş" gelmesi için dursun özbek'in halen girişimlerde bulunduğunu söylediğini biliyoruz.

    - kalan borçlar uzun vadeli borçlar. bu borçların ne kadarının döviz cinsinden olduğunu aş borsaya kota olduğu için bilmiyoruz. bilanço tl olarak kurgulandığı için ancak bir sonraki bilançoda "finansman giderleri" kısmından kaynaklı gelir gider tablosunda "finansman zararı" kalemindeki artış ve azalışla gözlemleyebiliriz sanırım.

    arz ederim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın