• 15
    bir entrysi sebebiyle mizuhara nickli arkadasa dava acacagini belirtmis vatandas.

    azicik hukuk ve edebiyat parcalayalim o zaman.

    buyrunuz hukuka giriş 101:

    bu entry'de dava sebebi olabilecek hukuki bir husus bulunmamaktadir. dava konusu edilebilecek yer bir tek, vasıfsız kelimesi olabilir ki, türk dil kurumuna göre; niteliksiz anlamına gelmektedir.

    niteliksiz kelimesinin ise iki anlami bulunmaktadır.
    1. ayırt edici özelliği olmayan, basit, düz
    2. nitelik bakımından üstün olmayan, kalitesiz

    bu anlamlara göre,

    hakaret suçunun oluşmasına neden olan sözlerin tek tek kanunda sayılması imkansızdır. suçun vücut bulması için kişinin onur, şeref veya saygınlığını rencide edecek somut bir fiil veya olgu isnat edilmeli veya sövme yoluyla kişinin onur, şeref veya saygınlığına saldırılmalıdır. görüldüğü üzere, hakaret suçunda önemli olan kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren fiillerin cezalandırılmasıdır. tck 125-131 arasında detayli sekilde aciklanmistir.

    ara bilgiden sonra, kavramimiza geri donelim. dava konusu edildiginde, `mizuhara' "ayirt edici ozelligi olmayan, basit düz" anlamında kullandim seklinde bir ifade ile gayet de isin icinde siyrilabilir.
    zira bir cok hukuk burosu, vasifsiz eleman araniyor ilanina cikmaktadir ki, eger bu ifade hukuki olarak bir sorun teskil etseydi, genel gecer olarak bu kavram kullanilmazdi. ornegin, "gerizekalı eleman aranıyor" seklinde bir ilan göreniniz yoktur. zira "gerizekalı" kelimesi tck'ya göre hakaret kabul edilen, ictihatlarla da sabitlenmis bir hakaretamiz kelimedir. ancak vasıfsız kelimesi hakaret degildir. rencide etmek amaçlı da kullanılması pek mumkun degildir. ha ters bir hakime denk gelir, bak bu vatandasin egitimi, kalifikasyonu, diplomasi, belgesi buymus, yaptigi is icin de bu tur yetkinlikler gerekiyormus diye dusunurse manevi tazminata, ayrica adli para cezasina konu olabilir. ve fakat, davaci olmak isteyen tarafin yaptigi isi yapan, bu belgelere sahip olmayan onlarca insan mevcuttur.

    acikcasi cidden karmasik bir durum, dava konusu olursa, bakan hakimin gorusu cok onemlidir. gerci su donemde fetö davasi haricinde kamuyu ilgilendiren carpici olaylar haricinde dava gorulmuyor. daha gecen bir avukat arkadasimin 10 davasindan 8i zamanasimindan dustu. ortalikta boyle eften puften davalara bakacak kadar hakim yok. o sebeple herhangi bir sonuc cikmaz bundan. sen rahat ol mizuhara.

    edit: imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın