resim
Cristian Zaccardo
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Stoper
Yaş:42
Boy:-
Uyruk:İtalya
  • 18
    şahsı adına palermo mu, bologna mı daha özel bir yer tutar bilemem, ancak ben onu mercan formalılara ait edip, bologna ile başlamak istiyorum.

    palermo'nun andrea barzagli ile beraber italyan futboluna hediyesidir. fakat şansı pek yokmuş demek ki, juventus'a gidip de şampiyonlar ligi finalisti takımın stoperi apoletini tandemindeki arkadaşı taktı. lakin siz sanıyor musunuz, 2009'da wolfsburg'u grafite-dzeko şampiyon yaptı? hayır. defanstaki bu iki italyan tandem şampiyon yaptı.

    iddialı bir giriş oldu şüphesiz. zira grafite ve dzeko toplamda 60'tan fazla gol attılar bir sezonda, ve sadece ligde. benimkisi dikkat çekmek aslında.

    21 aralık 1981 yılında modena şehrinin formigine kasabasında dünyaya gelen zaccardo, bulunduğu bölgenin görece büyük ekibi, bologna fc altyapısında yetişti. 2000 yılında a takıma yükselen, 2004 yılına dek burada bütün kulvarlarda (kiralık sezonları düşersek) 86 maça çıkan futbolcu, buradaki antrenörü francesco guidolin ile başarılı bir üç sene geçirecekti. ki o bologna, 1998-1999 sezonunda uefa kupası yarı finalinde marsilya'ya deplasman golü mereti ile elenen, aynı sene italya kupası'nda da üçüncülük maçında roberto baggio'lu inter'i her iki maçta da 2-1 yenerek bir sonraki sene, 1999-2000 sezonunda uefa kupasına katılmaya hak kazanacak olan takımdı. bologna da, baggio'nun bir sonraki sene transfer olup, 2004 yılına dek oynayacağı ve burada kariyerini sonlandıracağı takım olacaktı.

    bir evvelki sezonun uefa yarı finalisti takım, 1999-2000 senesinde yine aynı kulvarda ne yaptı merak ederseniz diye şunu da bırakayım.*

    https://www.youtube.com/watch?v=uk4WRMq9EWo

    https://www.youtube.com/watch?v=5ztsuL7-Jq4

    2003 yılında ligi 11. bitiren bologna ile istenilen ivmeyi koruyamayan italyan hoca ile yolları ayıran emilia-romagna ekibi, aynı sene sonunda patron koltuğunu eski futbolcuları carlo mazzone'ye emanet eder. mazzone de 1999 yılında yarı final oynayan kadroda yer almıştır. selefi guidolin ile başarısız geçen sezondan sonra istenileni yapamayan bologna, 2003-2004 sezonunu da 12. sırada bitirir. fakat 'genç oyuncu' sıfatından yavaş yavaş 'ligin kaliteli stoperi' unvanına doğru yol açan cristian, italya futbolunda ismini duyurmaya başlamıştır bir kere. 2004 yılında eski antrenörü guidolin ile tekrar buluşmak adına us citta di palermo'ya transfer olur. işte dananın kuyruğu da burada kopar. dante, erasmus, kopernik'in ardından nihayet baggio'dan da ayrılmak zorunda kalan bologna şehri, o an pek anlamasa da çok yetenekli bir futbolcusunun da gidişine engel olamayacaktır.

    palermo deyip geçmemek lazım. yalnızca forma rengi ve romantik bir anılar silsilesi uyandırmasın aklınızda. 2004 yılında serie b'yi şampiyon tamamlayıp, serie a'ya yükselirler. o yaz transfer döneminde andrea barzagli, cristian zaccardo, simone barone, mariano gonzález, ernesto farías gibi futbolcular transfer ederler. önce italyan olanlar italya milli takımına, diğer iki arjantinli de fc internazionale ve fc porto'ya transfer olurlar zamanla. küçük de bir anekdot, 2006'da italya milli takımı'na dünya kupası kazandıran penaltıyı atan sol bek fabio grosso da serie b ile şampiyonluk yaşayan ekiptedir. fakat her şeyin bir yeri ve zamanı vardır. bu futbolcular 2004-2005 sezonunda, yani serie a'daki ilk yıllarında ligi altıncı bitirirler ve uefa kupası'na katılma hakkı kazanırlar. zaccardo o sene 35, bir sonraki sene 39 maça çıkar. zaten 2006'ya dek takımın başarılı olmasını sağlayan en önemli unsuru, defans hattını oluşturan futbolcuların hepsi asgari 35 maç görürler. o defans dörtlüsü nasıldı derseniz eğer:

    biava - zaccardo - barzagli - grosso

    o sezon iki gol atar italyan defans oyuncusu. bir tanesini de ligin en baba takımı, aynı zamanda o senenin de şampiyonu fc juventus'la berabere kaldıkları della alpi'deki maçta kaydeder. bu arada zaccardo için bir küçük juventus dedikodusu çıksa da, o halinden memnundur. çünkü juventus'un defansı thuram, chiellini, cannavaro gibi oyuncuları barındırdığı için gidip de rotasyonda kullanılmak istemez. zaten guidolin ile de birbirlerini anlayan bir mizacı, dahası başarılı da bir takımları vardır. ama o yaz guidolin ile yollar ayrılacaktır, fakat bu takımın yükselişine mani olmaz. ayrıca bir sonraki sene calciopoli skandalı da çıkınca serie a'dan serie b'ye gitmek malum, attan inip eşeğe binmek gibi olacaktır. tamam juventus'a gitmek var işin ucunda, ama zaten iki senedir avrupa'da oynayan ve ligde de kendini gösteren bir palermo'nun barzagli ve andrea caracciolo ile beraber kendisini gösteren isimlerindendir. tabi fabio grosso'yu da unutmamak lazım. fabio grosso 2006'da dünya kupası penaltısını atınca birden bütün dünyanın konuştuğu insanlardan birisi haline gelir. o şampiyonluktan yaklaşık 1 ay sonra milano'ya, fc internazionale'e 5 milyon euro + hernán paolo dellafiore takası karşılığında transfer olur.

    palermo'ya dönelim kaldığımız yerden. bir sonraki sene, yani 2005-2006 sezonunda bu sefer ligi beşinci bitirir. 2006 yılında da guidolin, yine bir sezon sürecek palermo macerasına tekrar başlar. bir senelik ayrılıktan sonra tekrar palermo'ya döner.

    grosso ayrıldıktan sonra geri kalan ekip aynen devam ederler. hatta dünya kupasından sonraki sene palermo'yu türkiye'de de izleme şansına sahip olmuştuk. takım, fenerbahçe ile uefa kupasında karşılaşmış, o zaman tek maçlı oynanan statüde şükrü saraçoğlu stadı'nda 3-0 mağlup olmuşlardı. tabi fener bunlara nasıl 3 tane yağladı diye sorarsanız, bahanem hazır; zaccardo ve barzagli ilk 11 değil, ikinci yarıda oyuna dahil olmuşlardı derim :(

    nitekim pek umursamadıkları bir uefa avrupa ligi sezonu olmuş olacak ki, grubu dördüncü bitirip tekrar serie a'ya odaklanmaya başlarlar. iki senedir ilk 6'da bitirdikleri ligi, 2007 mayıs'ında da fiorentina ile aynı puana sahip olarak, averajla altıncı bitirirler. takımın ligdeki istikrarı çok iyidir. stoper hattınızdaki 4 oyuncunun 3'ünü italya milli takımı'na siz de gönderseniz, elbette siz de kıvanırsınız. biz de milli takımın stoper hattı galatasaray'da diye avunup duralım, adamlar lige yükseldikleri gibi 3 tane bıçkın gibi delikanlı göndermişler azzuri'ye :(

    bu arada zaccardo ve barzagli arasındaki uyum o kadar iyidir ki, palermo bu oyuncuların yerlerine dokunmayıp, herhangi bir sakatlık-ceza durumunda ihtiyaç halinde kulübeye transfer yapılmıştır. o bozlan dörtlü yerine de yama olarak ayrılan grosso yerine, ciro capuano ve marco pisano takviyeleri gelir.

    2008 yılında dek palermo'nun performansı düşse de barzagli ve zaccardo teklemez. alman ekibi wfl wolfsburg, ikiliyi toplamda 21.5 milyon euro gibi bir bedele kadrosuna katar. kurtlar'ın tek takviyeleri bunlarla da sınırlı kalmaz aslında. nürnberg'den zvjezdan misimovic, stuttgart'tan christian gentner ve guaratingueta'dan caiuby o dönemin dikkat çekici hamleleri olmuştur. forvet hattında da malum suikast ekibi; edinaldo grafite ve edin dzeko.

    teknik direktör de felix magath.

    aslında tek başına da etkili bir futbolcu olsa da, bence partneri ile birlikte öne çıkan bir stoper ikilisinin tamamlayıcı bir parçası zaccardo, hepsi bu. eğer bu ikiliyi barzagli ile oluşturuyor ise o zaman gerçekten etten bir duvar örüyorlar. yani zamanında böyleymişler. bu kadar önemli, bu kadar yatırım yapılacak türde bir ikili miydi bu derseniz, size ikilinin şu fotoğrafını göstermek isterim:

    http://gss.gs/gbX.jpg

    ilk seneleri olan, 2008-2009 sezonu bundesliga şampiyonu wolfsburg'un savunma müsteşarları.

    fakat ertesi sene ayrılmak isteyen zaccardo ülkesine, parma'ya dönünce o işler öyle olmadı pek. barzagli de iki sene daha takılıp, 2011'de 'hayalini bile kuramayacağım şeyleri yaşadığım yer' diye nitelediği juventus'a transfer oldu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın