• 353
    2015'te başlayan doğru hamlelerin bu sezonda da devam etmesiyle yıllar sonra nabzı atmaya başladı. mihajloviç, geçen sezon oldukça doğru işler yapmış ve takıma belli bir hava getirmişti ama çok da maç verdi. haliyle de kovuldu ki şu an torino'da da yine iyi gidiyor, o başka mevzu.

    sezon öncesi montella'yla anlaşıldığında ben de dahil çoğu kişi burun kıvırdı. pellegrini gibi namlı birinin gelmesi bekleniyordu çünkü. gel gör ki montella sezon başından beri şaşırtmaya devam ediyor. geldiğinde ilk önce dizilişi değiştirdi. geçen sezonun son kısmını saymazsak takım 4-4-2 oynuyordu, bu sezon 4-3-3'e döndüler. diziliş deyip geçmemek lazım; çoğu oyuncunun performansını uçurdu bu değişiklik. bu uçuşu sadece dizilişe bağlarsak bu sefer de montella'ya haksızlık ederiz; insani ilişkilerinin ve insan yönetiminin de hakkını verdi, veriyor herif. hani "oyuncu gelişimine dikkat eden hoca" diye bir şey varsa onun resmidir. şimdi anlatacağım.

    10 sene kadar önce milan yaşlı kadrosuyla tanınırdı. milan lab sağ olsun sakatlık, yorgunluk çekmeden neredeyse 40'ına merdiven dayayan oyuncularla başarıdan başarıya koştular. misal 2007'de şl'yi kazanan takımın yaş ortalaması 31 yıl 34 gündü ki bu hala bir rekordur. lakin sonradan işin boku çıktı; kaka'nın yeri dolmadı, ihtiyar yıldızlar peyderpey emekli oldular ve yönetim gereken mali koltuğu çık(a)madı. nihayetinde de takım cortladı.

    şu anki milan'ın yaş ortalamasıysa 26,1.

    birkaç sene içinde dünyanın en iyi kalecisi olması beklenen 17'lik kaleci donnarumma, yaşına göre harika oynuyor. juventus'un buffon'un veliahtı olarak gördüğü ve nabız yokladığı ama milan'ın babayı gösterdiği biliniyor. önündeki defans hattı genellikle abate, paletta, romagnoli, de sciglio'dan oluşuyor. altyapıdan yetişme 30'luk abate, şu an takımın en yaşlı oyuncularından ve aynı zamanda takımın kaptanı. orta açmayı pek bilmez ama savunması iyidir. yedeği 20'lik calabria, büyük yetenek. sezon başı abate'nin yokluğunda çok iyiydi ama uzun süredir sakat. tandem seçimi de son derece makul. 30'luk paletta pis işleri (kayma, dalma, hava topu, faul) yaparken, 21'lik romagnoli oyun kuruyor. romagnoli'nin geleceği zaten çok parlak, hem milan hem azzurri için. sol bekteyse eskilerin wonderkid'i de sciglio var. ilk sürüme girdiğinde acayip oynuyordu, sonradan çakozladı ama şimdi yeniden parlıyor.

    3'lü orta sahanın regista'sı sakatlanmadan evvel montolivo'ydu. italya-ispanya maçında sakatlık geçirip 6 aylık çürük raporunu alınca montella oraya 18'lik locatelli'yi eklemledi. iyi de yaptı çünkü çoktan sezonun en dikkat çekici oyuncusu oldu bile. kendisini başlığında ayrıca değerlendirmek, sassuolo ve juve'ye yolladığı bazukaları ayrıyeten konuşmak gerek. orta sahanın bir diğer demirbaşı 29'luk kucka. tipik bir box to box, kah orada kah burada. üçüncü eleman içinse stabil biri yok. misal en son oynanan atalanta maçında sosa vardı, bok gibi oynadı. bazen bonaventura'nın orada oynatıldığı da oluyor. chelsea'den kiralık 21'lik pasalic de fena oynamadı oynatıldığında. hatta milan'ın bonservisini almak istediği ama conte'nin bunu veto ettiği haberleri çıktı. son olarak bertolacci'yi de unutmayalım, nihayet bu sezon iyi oynamaya başladı. velhasıl, isim olarak büyük tek bir adam bile olmamasına rağmen montella, orta sahadan müthiş verim alıyor ve sık sık rotasyona gidiyor. bu arada capon honda da bu sezon sonu yüzde 99,9 gidici.

    ileri üçlünün sağındaki 23'lük suso, benim dikkatimi bu sezon çekti ama ne çekti. liverpool bu çocuğu elinden nasıl kaçırmış hayret-i mucip bir hadise. takımın skor üretmede en etkili adamı. üçlünün solundaysa 27'lik bonaventura oynuyor genelde. taraftarın sevgilisi, hocasının bir tanesi. ben ezelden beğenirim zaten. bu hafta içi sözleşmesi de uzatıldı ki değmeyin keyfine. müthiş şutları ve tekniği var. koy trequartista'ya yardırsın, öyle bir adam. dünkü italyan süper kupası finalinde suso'nun ortasında attığı harika sıyırtma görülmeye değer:

    https://streamable.com/ebg2y

    bu sezon takımda geriye giden bir adam varsa o da mbaye niang. 22'lik bu genco geçen sezon çok daha iyiydi. zaten son maçlarda oldukça fazla kesik yemeye başladı. oynadıklarında da 2 kere penaltı kaçırdı. geçen "bir daha penaltı atmam." diye açıklama yapmış. en ilerideyse kimin oynadığı tam belli değil. normal şartlarda bacca orayı kimseye kaptırmaz ama herif arızanın teki çıktı. milan'ın maçı varken aynı akşam sevilla'ya eski takımının maçını izlemeye gidiyor mesela. iyi bir teklif gelirse gözünün yaşına bakılmayacak ilk adam da kendisi. o yokken 26'lık lapadula'yı oynatıyor montella. çocuk koşuyor, zıplıyor filan ama milan'a yakışıyor mu desen ı-ıh... nerede şeva'lar, gilardino'lar, zlatan'lar nerede lapadula...

    işte böyle gencecik ve bir o kadar da potansiyelli bir kadrosu var milan'ın. şanslarına montella da tuttu. öyle böyle tutmadı hem de. takıma kazanma hasletini tekrar aşıladı. misal san siro'da 3-1 geriye düştükleri sassuolo maçını 70'den sonra 4-3 kendi lehlerine çevirmek filan milan'ın unuttuğu şeylerdendi. ya da en basitinden dün akşam oynanan italyan süper kupası finalinde bu takım penaltılarla da olsa juve'yi devirip kupayı aldı ve bu, kulübün 5 senedir kazandığı ilk kupa oldu. hatta galliani gundisi "kazandığım kupalar arasında en anlamlısı buydu." açıklamasını yapmış ki şampiyonlar ligi de dahil görmediği kupa yoktur bu adamın. giderayak berlusconi ve kendisi için iyi oldu bu veda.

    giderayak demişken çinliler 100 milyon avroluk 2. depozitoyu da yatırdılar. milan'a tam olarak sahip olmaları için daha 350 milyon avro yatırmaları gerekse de kulüp üzerinde etkileri iyiden iyiye hissedilmeye başladı. bunun iyi mi kötü mü olduğunu ya da olacağınıysa zaman gösterecek. şu yukarıdaki kadroyu destekleyecek mahiyette işlere imza atıp montella'ya tam özerklik sağlarlarsa ne ala... lakin gelen haberler piyasaya gök görmedik gibi saldıracakları yönünde maalesef.
App Store'dan indirin Google Play'den alın