• 10
    bildiğiniz üzere bu kural üzerinde bazı oynamalar yapıldı. yapılan oynamaları türk spor basınını eleştirerek yazmaya çalıştım.
    (bkz: türk spor basını/#2076355)

    ancak 12.122016 tarihinde oynanan antalyaspor fenerbahçe maçında bana göre bu yeni uygulamalarla alakalı çok tartışmalı bir durum meydana geldi.

    önce kuraldaki değişikliği hatırlayalım.

    atak yapan oyuncuya yapılan faullerde kart görmenin bir kaç yolu var. faulün şiddeti vs gibi. aynı zamanda eğer hücum eden takımı ümit vaad eden bir akına başlarken, hücum takımındaki oyuncuya bir faul yapılırsa bunun cezası sarı kart. eskiden hücum eden takım bariz gol şansı yakalamışsa ve bu oyuncuya faul yapılırsa faulün cezası kırmızı kart idi.

    ancak kuralda değişikliğe gidildi. bariz gol şansını faul ile engelleme eylemi ceza sahası içindeyse kuralın uygulanmasında değişiklikler oldu. eğer faulü yapan defans oyuncusu rakibin topunu almaya çalışırken faul yaparsa zaten penaltı olacağından, kırmızı değil sarı kart ile cezalandırılıyor artık. (tabi ki faulün şiddeti vs kırmızıyı hak etmiyorsa.) ancak normalde kart bile verilmeyecek şiddette bir faulde yapılsa, faul topla alakasız ise ceza hem penaltı hem de kırmızı kart.

    bahsi geçen maçta bir pozisyon var. pozisyonda musa sow bariz gol şansının olduğu bir pozisyonda topa vurmaya çalışırken, antalyaspor'lu oyuncu diego pozisyona müdahale ediyor ve topu uzaklaştırıyor. pozisyon vereceğim linkte 2,35'te görülebilir.

    http://www.ligtv.com.tr/...fenerbahce-mac-ozeti

    aspor'da ki yorumcular topa önce kimin vurduğunu tartışıp penaltı olup olmadığına karar verdiler. oysa ayaklara bakmadan diego'nun net bir şekilde sow'un formasını çektiği görülebilir ve bu penaltıdır. ancak diyelim ki ayakla müdahalede de bir gayri nizamı durum söz konusu. bu iki ayakla müdahale ve forma çekme hadisesi aynı anda yapılıyor. yani 2 tane farklı faul aynı anda yapılıyor. böyle bir durumda hakem penaltıyı verirse bariz gol şansını faul ile engellemeden ötürü diego'nun kartınuın rengi ne olmalı?

    1. aksiyon,

    gayri nizami ayak. hala diego'nun ayak ile müdahalesinin nizami mi gayri nizami mi olduğuna karar veremedim. ancak diyelim ki gayri nizami olsun. kuralda ki değişikliğe göre, diego'nun çabası topa müdahale etmeye yönelik olduğundan dolayı diego'nun görmesi gereken kart sarı.

    2. aksiyon,

    formadan çekme. normalde bariz gol şansı olmasaydı bu pozisyon kartsız bir faul ile geçiştirilebilir. ancak bariz gol şansını faul ile engelleme olduğu için diego'nun net bir şekilde kart görmesi gerek. ceza sahası içinde olduğundan dolayı da direkt kırmızı diyemiyoruz. harekete baktığımız zaman formadan çekme eyleminin her hangi bir şekilde topla alakası yok. tamamen rakip oyuncunun vücuduna yönelik bir hamle. yani pozisyon ceza sahası içinde de olsa, penaltı da çalınsa, bariz gol şansını faulle engelleme kuralından kırmızı kart olmalı.

    gördüğümüz üzere iki tane faullü hareket tam aynı anda yapılmış. biri ceza sahası içinde bariz gol şansını faul ile engelleme hususunda verilecek cezada sarı kart iken, aynı anda yapılan diğer müdahale kırmızı kart.

    peki hakem düdüğünü çalıp penaltı verseydi hangi kartını çıkartmalıydı?
App Store'dan indirin Google Play'den alın