• 17
    basketball.com.tr'nin youtube kanalına atılan bir video'nun altına bir yorum attım. kon dael ve nba arasındaki defans farkıydı. zira nba'de defans yapılmıyor düşüncesinden rahatsız olmuştum. çok ideal bir inceleme değil ancak kısa sürede elimden gelen bu kadardı. buyurun yazının tamamı;

    "birde bir kaç programda el'de ki defans ile nba'de ki defans arasında karşılaştırma yaptınız. ben de üşenmedim istatistikleri karşılaştırayım dedim.

    nba'de ik konferansın en tepesindeki 3 takımı (toplam 6) aldım son oynadıkları 3 maçta rakiplerinin kaç kere hücum ettiğine (serbest atışlar hariç) ve kaçında başarılı olduklarına baktım. aynı zamanda maç başına kaç serbest atış atma hakkı attıklarına baktım. aynı şekilde el'de en üstte bulunan 3 takımın son 3 maçına baktım.

    nba:

    toplam hücum: 1533 (6 takımın son 3 maçtaki rakiplerinin ortalamaları toplandığında)
    başarılı hücum: 650 (6 takımın son 3 maçtaki rakiplerinin ortalamaları toplandığında)
    %42
    maç başına serbest atış: 21,6 (6 takımın son 3 maçtaki rakiplerinin ortalamaları toplandığında)

    el:

    toplam hücum: 557 (668,4) (1114-1336,8) (3 takımın son 3 maçtaki rakiplerinin ortalamaları toplandığında)
    başarılı hücum: 248 (297,6) (496-595,2) (3 takımın son 3 maçtaki rakiplerinin ortalamaları toplandığında)
    %44
    maç başına serbest atış: 17,3 (20,7)

    not: sıralardaki ilk parantez içindeki sayı, çıkan sonucu 48 dakikaya vurduğumuzda ortaya çıkan değer. ikinci parantezde ki sayılar ise toplamda 18 maça baksaydık (nba'de 18, el'de 9 maça baktık) elde edebileceğimiz sayıya yakın sayı ve o sayının 48 dakikaya vurulmuş hali.

    evet bütün takımları her yönüne bakarak analiz etmek gerekiyor. tuhaf skorlar çıkıyor bu da doğru. iki ligi de izleyen biri olarak normal sezonlara baktığımızda tabi ki de nba'de defans konsantrasyonu normal sezonda daha düşük ama bu defans yapılmıyor demek değil.

    hatta benim hesabıma göre el'de defans verimliliği belki de daha az.

    aradaki farkı burası defans ligi orada defansın d'sini yapmıyorlar diye konuşmak bence çok yanlış. bana göre gerçek şu;
    bizden hem hücum hemde defans anlamında daha kaliteli oyunculara sahipler. onlar dakikada 4 hücum civarı yaparken biz anca 3 civarı yapabiliyoruz. yani bizden daha erken hem hücum ediyorlar hem de daha hızlı.

    daha yetenkli ve hızlılar.

    illa liglere bir karakter vermek gerekirse. nba daha rakipten kaçmaya yönelirken, el daha göğüsünü çarptırmaya yönelik diyebiliriz. ancak bu da ne kadar analitik verilere bağlı veya gerçekçi tartışılır."
App Store'dan indirin Google Play'den alın