• 27116
    "russ smith ve justin dentöon'ın ceza alıp kadro dışı kalamsoyla beraber yeni bir sisteme geçtik. aslında bu sistem bizim geçen sene de alışık olduğumuz bir sistemdi. daha savunma ağırlıklı, topun daha çok paylaşıldığı ve topun değerinin iyi bilindiği, basketbolun pozisyon pozisyon oynandığı bir hücum düzeniyle biz geçen yıl eurocup'ı almıştık. ama bu sezon russ smith ve justin dentmon gibi skorer, topa yön veren fakat etrafını çok fazla oynatamadığını daha sonradan hissettiğimiz, anladığımız isimlerle yola çıktığımız zaman ister sitemez sistemde bir değişikliğe gitmek zorunda kaldık. bu yüzden de takımdaki diğer oyuncuların rolleri azalmak zorunda kaldı. jon diebler'a gelen top sayısı azaldı, blake schilb'in dakikaları oldukça azaldı, biz o görevi russ smith ve justin dentmon'dan beklemeye başlamıştık. biz bunları teknik ekiple analiz ediyorduk ve bunun üüzerine gitmeye başlamıştık. daha sonra dentmon ve smith disiplin nedeniyle kadro dışı kalınca yeni sistemi uygulamaya başlayıp başarı elde edince de artık herkesin rollerinin belirlendiği topun daha iyi paylaşıldığı fiziksel savunmanın daha üst seviyeye çıktığı bir ekip olduk. onun için bunlar hiç tesadüf değil. sezon başındaki yenilgiler de üst üste gelen galibiyetler de tesadüf değil.
    parçalar hep birbirine bağlı. austin daye'in biraz devre dışı kalmasının temel sebebi sakatlığı. ayak bileğinde bir sakatlık vardı. bu, onun performansını çok olumsuz etkiledi. onun devre dışı kalmasıyla micov'u 4 numaraya kaydırıp; emir ve blake schilb'e 3 numarada daha fazla süre vermeye başladık. bu sürede de verim almaya başladık. austin daye çok önemli bir oyuncu. özellikle hücum gücü avrupa hatta nba çapında bir oyuncu. fiziksel savunma anlamında bazı sıkıntıları var. geçen sene de oynadığı takım italya ligi'nde son sıralarda olan bir takımdı. bu sisteme de austin daye'i dahil etmeye çalışacağız. modern basketbolda 4 numaradan skor bulmak çok önemli. oralarda micov'un yorulduğu veya micov'u 3 numaraya çektiğimiz anlarda austin daye'den ciddi anlamda katkı almayı ümit ediyoruz. bugüne kadar zaman zaman emir'i zaman zaman da blake schilb'i 4 numaraya çekerek bunu gerçekleştirdik. açıkçası şu da bir gerçek ki iki uzunlu oyun sisteminden de vazgeçmiş durumdayız. biz aslında deon thompson'ı transfer ederken ona 4 numaradan da dakika vermeyi planlamıştık. ancak şu ana kadarki uygulamalarda özellikle hücumda sıkıntı çektiğimizi görüyoruz. onun için autstin daye'in takıma dönmesi bize özellikle hücum anlamında bir çeşitlilik kazandıracaktır.
    bütün avrupa'da başarı kazanan takımların 1 ve 5 numaraları hep en üst düzeyde oyunculardır. biz iki tane 1 numara için transfer yaptık ama biz bu iki transferden de istediğimizi alamadık. justin dentmon iyi bir oyuncu ama ben onu artık 2 numaraya çekmiş durumdayım. onu, yanında sinan veya preldzic varken oynatmaya çalışıyorum ki üzerindeki baskı biraz azalsın. çünkü skorer bir oyuncu ve direkt skora gitmesi gerken bir oyuncu. bizi burada en çok yanıltan oyuncu russ smith oldu. takımın gerçek bir numarası olarak biz russ smith'i düşünmüştük. kalan dakikalar için de sinan güler'i planlamıştık. ama onun tamamen devre dışı kalmasıyla beraber o yük, sinan güler'e kaldı. biz, geçen sene de aslında hep sinanlı beşler ile başlıyorduk ikinci periyotlarda errick mccollum'u kullanıyorduk. şimdi buraya emir de eklendi. emir de biliyorsunuz türkiye'ye ilk geldiğinde oyun kurucu olarak da oynuyordu.
    bu 1 aylık transfer kısıtlamasının ardından şu an için oyuncu almak gibi bir planımız yok. zaten aslında 15 günü de geride kaldı. şimdi bir oyuncu getirmeye kalksak 1 haftası da yolda geçecek. çok büyük bir sorun olarak önümüzde durmuyor. şu anda alacağımız bir oyuncu, bize tekrardan takımdaki uyumu, ahengi, rotasyondaki dakikaları yeniden belirlememize neden olacak. bu, belki de yeni bir sistemden, gayet oturan bir sistemi yeniden irdelemek olacak. açıkçası biraz beklemek taraftarıyım. justin dentmon tekrar takıma dahil oldu. onun bu sistemde ne vereceğini göreceğiz. ama sıkıntı görürsek euroleague'in devre arasında euroleague takımları arasında da transfer serbest. belki sıkıntı görürsek o zaman bir transfer yapabiliriz. russ smith'in şu anda devam eden bir kontratı var. ondan çıkmak istediğimizi de şu anda menajerine belirttik. ama bu sistem iyi bir şekilde işlerse de belki de hiç dokunmayabiliriz.
    euroleague'de geride kalan maçlara baktığımız zaman aslında kayıp hanesine yazdığımız tek maç içerde kaybettiğimiz kızılyıldız maçı. sonuçta deplasmanda kaybettiğimiz real madrid ve maccabi maçlarıı bu seviyede her takımın kaybedebileceği maçlar. kendi sahamızda kaybettiğimiz iki takım da geçen sezonun iki finalist takımıydı. cska ve fenerbahçe genelde deplasmandan galibiyet çıkartıyorlar. özellikle cska... kaybedilmiş bir şey yok. 3 galibiyet bizi yeniden yarışa soktu. ilk devrenin bitimine 7 maç var ve bu maçların 4'ünü kazanmaya çalışacağız. ilk devreyi 7 galibiyet ile tamamlayabilirsek ikinci devrede de yine alacağımız aynı sayida galibiyet bizi play-off'a sokacaktır benim hesaplarıma göre. 14 galibiyetin ben play-offlar için yeterli olacağını düşünüyorum. bu demek ki önümüzde 22 maç var ve biz yüzde 50 galibiyet oranıyla devam etmek zorundayız.
    önümüzdeki baskonia ve panathinaikos maçlarından en az birini kazanmak hedefindeyiz. bu maçlara iyi hazırlanacağız. baskonia kağıt üzerinde çok flaş bir kadro olarak gözükmese de çok önemli galibiyetler aldılar. fenerbahçe'yi çok farklı yendiler. real madrid'i deplasmanda yendiler. ama buna mukabil kendi sahalarında da maçlar kaybettiler. euroleague'de herkes birbirini yenebiliyor. günlük performanslar etkili oluyor. umarım baskonia'dan değerli bir galibiyet çıkartabiliriz."

    ergin ataman
App Store'dan indirin Google Play'den alın