• 15
    sahte 9, taktik şablonda en ileri uçtaki hedef forvetin en az bir adım gerisinde konuşlanmış, aslen fırsatçı golcülerin ve trequartista'ların pozisyonu olarak adlandırılır. aslında bakarsak futbolda tam mevkisi oturtulmamış bir mevkidir. ne bir forvet, ne de bir ofansif orta saha olup; bir anlamda sahada toplu ve topsuz oyuna göre oyuncunun formasyondaki rolünü şekillendirir. yani, pozisyonu bol geçen maçlarda gole daha yakın, ancak rakibin daha kapalı olduğu bir maçta ise merkeze doğru bir pozisyon alır.

    en uçta yer alan forvetin yanında-yerinde gibi gözükür teoride. fakat yaptığı iş çok başka türden şeyler olduğu için bu yalnızca taktik şablonda öyledir. yani tahtaya bu oyuncuyu forvete yazabilirsiniz, fakat o yeri gelir merkez orta sahanın yanında al ver yapar, yeri gelir stoperden pası alıp topu kanada yollar, yeri gelir uzun bir topta savunma arkasına sarkmış ve kaleciyle karşı karşıya son vuruşu yapmak üzere pozisyon almış olur. sık sık orta sahaya gelip oyunu açmak ve rakip stoperleri yarı sahaya çekerek takımının boşluklardan faydalanması için yapar bunu. aynı zamanda rakip markajdan kaçıp defansı şaşırtmak için de yapabilir. çünkü stoper, tutması gereken oyuncunun bir forvette, bir orta sahada olduğunu görünce; defansı mu tutayım, yoksa adam mı kovalayayım derdine düşer. burada da iyi bir defans oyuncusunun sezilerinin ve pozisyon bilgisinin önemi ortaya çıkıyor.

    bu pozisyonda oynayan en iyi oyuncular arasında pep guardiola dönemi barcelona'sındaki lionel messi, vicente del bosque'nin çalıştırdığı dönemde ispanya'da en uçtaki cesc fabregas, roma'nın emektar kaptanı francesco totti, atletico madrid'in şapkadan tavşan çıkaran yıldızı antoine griezmann ve alman milli takımı'na 2014 dünya kupası'nı kazandıran golü atan mario götzeyer almaktadır. sir alex ferguson, otobiyografisinde anlattığına göre, arjantinli futbolcu carlos tevez'i de takımda oynadığı dönemde bu şekilde görevlendirmiş.

    http://www.thehardtackle.com/...8/FCB_formation4.jpg

    http://cdn.bleacherreport.net/...ginal.jpg?1381239898

    http://cdn.bleacherreport.net/...ginal.png?1339355332
App Store'dan indirin Google Play'den alın