• 114
    sonucunu sabırsızlıkla beklememe rağmen sonuç belli olduktan sonra sözlükte yazamadığım için değerlendiremediğim tarihimizin en önemli kongrelerinden birisi...
    hazır fırsat bulmuşken değerlendireyim:

    sonuç açıklandığında içimde bir burukluk hissetmedim desem yalan olur. "lan sahip olduğumuz en önemli şeyler elimizden gidiyor?" hissiyatına kapıldım. halen projelerin akıbetiyle birlikte riva ve florya tam olarak elimizden çıkıyor mu yoksa mülkiyeti bizde kalıp ortaklık payı mı alıyoruz bunu tam kavrayamadım, yani bunu tam açıklamadılar. florya için ortaklık mümkün değil zaten, orayı devredeceğiz, 23 dönümü diğer arazilerle toplam 81'e çıkartıp emlak konut proje yapacak ve galatasaray'a bu üst kullanım hakkından kaynaklı parayı verecek.

    ancak riva? riva'nın imara açık %20 arazisi var, biz bu %20'lik imara açık alanı mı satıyoruz yoksa riva'yı tamamen mi devrediyoruz? kavrayamadım?
    bu durumu açıklığa kavuşturabilirsem nihai düşüncemi belirtme şansım olacak, ancak şimdiki fikrim de şu minvalde:

    1- florya'nın devrini, karşılığında para alınmasını ve galatasaray'a sarıyer ilçe sınırları içerisinde tesis arazisi verilmesini, bununla birlikte galatasaray'a burada son model bir kulüp tesisi yapılması olayını son derece faydalı buluyorum.

    bunun sebebi, galatasaray'ın ne yaparsa yapsın tek başına florya'yı değerlendirme şansının olmaması. oranın imara galatasaray tarafından ve münferiden açılması mümkün değil. bu sebeple, çevredeki 58 dönümle birleştirmek gerekiyor ki galatasaray'da o 58 dönümü alacak güç de para da mevcut değil. florya'nın bir paraya, bir değere dönüşme ihtimali başka şekilde mümkün değildi. bu sebeple, tesislerin de eski olması sebebiyle bu olaya sıcak bakıyorum.

    tabi ki mabedimizi terk ediyor oluşumuz, bizimle simgeleşmiş florya semtinden ayrılacak olmamız, anılar beni üzüyor, ancak biz nelere alıştık? ali sami yen'i terketmişiz, florya'yı terketmek çok mu?

    2- riva'nın devri konusunda kafamda soru işaretleri mevcut. yani araziyi tamamen mi verecekler, bizim tapu hakkımız duruyor mu? sadece imar alanı mı verilecek yoksa tüm arazi mi gibi soruların cevabı bende yok...

    ama riva + florya'dan gelecek para, zaten çok da zorlasak, kendimiz de proje yapsak, maliyetleri göz önüne alındığıdna yine şu an kazanacağımız paranın çok çok üstünde olmayacaktı. etliye sütlüye karışmadan, kredi borcu altına girmeden, kulübe ek maliyetler ve sorumluluklar getirmeden, "müteahhit" olmadığımızı hatırlayarak borçlarımızı kapatacak bir miktarı kazanma ihtimali beni sevindiriyor.

    yani her şeyini kendimiz yapıp 300 milyon dolar harcayıp, buna 80 milyon dolar kredi ödeyip, şimdiki parayı kazanmamız için 300+80+500=880 milyon dolar kazanmamız gerekiyor. şimdiyse elimizi kıpırdatmadan 500 milyon dolar kazanıp sanki 880 milyon dolarlık yatırım yapmış gibi bir pozisyona gireceğiz. bence mantıklı.

    bu 880 milyon dolara, o süreçte kapanmayan borçlarımız ve faizleri de eklenince 1 milyar doları buluyor rakam.

    ben borcun kapanmasına bakarım.

    başkan taahhüt verdi, gelen para borçları kapatmaya harcanacak, tüzük değişecek, bundan sonra borç yapan yönetim borçtan sorumlu olacak dedi.
    yapsınlar, ellerini ayaklarını öperim. yoksa "aslında arazilerimizin gerçek değeri 1-2 milyar dolar" diyen zihniyetin de az biraz yukarıdan attığı kanaatindeyim.

    edit: milyar dolara milyon dolar deme gafleti...
App Store'dan indirin Google Play'den alın