resim
Ebenezer Kofi Assifuah-Inkoom
Takım:-
Mevki:Santrfor
Yaş:30
Boy:1.76
Uyruk:Gana
  • 10
    bana göre ülkemizde yapılan u20 dünya kupası organizasyonunun en yanıltıcı turnuvalardan birisi olduğunu gösteren kanlı canlı bir örnektir.

    tabi oldukça iddialı bir giriş cümlesi oldu bu. 'ne demek yanıltıcı?'. şöyle söyleyeyim, o turnuvadan sonra piyasaya çıkan, dünyayı peşinden koşturan, ne bileyim sükseli bir transfer yapıp da şimdilerde dünyanın mevkisindeki en iyilerden birisi olan kim var?

    cevap elbette basit, dünyanın en pahalı futbolcusu paul pogba. daha o zamandan, hatta manchester utd ile ilk maçlarını oynadığında da ışıl ışıl parlayan bir yıldız adayıydı pogba. takımıyla o turnuvayı şampiyon tamamlamış, o kadronun da yıldızı ve en dikkat çekici öznesiydi fransız orta saha. zaten bir önceki sezonu (2012-2013) juventus'ta da as kadro oyuncusu olarak tamamlayarak gelmişti.

    bu turnuva için pogba'ya ekstra bir şey kattığını söyleyemeyiz. yani söyleriz, her turnuva, hatta her maç genç oyunculara bir şeyler katar elbette. ama demek istediğim bu değil, pogba eğer bu turnuvada oynamamış olsa, veya turnuvada silik bir performans geçirse bile pek bir şey değişmeyecekti. yine bir sonraki sezonda kaldığı yerden devam ediyor olacaktı, ki juventus ile ilerleyen sezonlarda takımın en önemli yıldızı konumuna bile yükselecekti.

    aynı turnuvanın pogba'dan sonraki en iyi oyuncusunu ise, ne mutlu ki galatasaray kaptı. elbette bu transfer, hele ki turnuvanın en iyi ikinci oyuncusu olmasından gelecek olan etiketi ile 13 milyon euro'ya patladı. o da portekiz u20 takımının sol açığında yardırıyor, attığı gollerle, asistleri ve dribblingleri ile izleyenleri mest ediyordu. bruma'nın kariyer hikayesi de aslında bir anlamda pogba ile benzer, en azından bir kısmı. o da takımı sporting ile bir önceki sezondan itibaren süreler almaya başlamış, yazın oynanacak turnuva için kendisini ıspatlamaya kalkışacaktı. tabi bruma, pogba kadar talihli bir oyuncu değilmiş, ne portekiz takımı o turnuvada beklenenleri karşılayabildi, ne de bruma'nın kariyer çizgisi düşünüldüğü gibi gitti. daha yeni yeni o turnuvadan sonra yapması gereken patlamayı yapmaya başladı, inşallah daha da iyisini yapar. fakat görünen köy kılavuz istemez, bruma ne yazık ki 3 sene boyunca gerek kendisinden, gerekse kendisi dışı faktörlerden ötürü o çıtayı aşamadı.

    işte o turnuvanın gol kralı da bu arkadaş. attığı 6 gol ile gana'nın dünya üçüncülüğü apoletini almasına en fazla katkı yapan futbolculardan birisiydi assifuah. turnuva bitiminde real sociedad ve atalanta, bu oyuncunun transferi konusunda ciddi şekilde ilgilenmişti. fakat ne hikmetse transfer gerçekleşmedi. manyak mı bu takımlar, gana gibi potansiyeli iyi olsa da, üçüncülük kürsüsüne çıkması ütopik bir durum gözüken takımın hayallerini gerçekleştiren bu adamı beğenmediler? varmış demek ki bir bildikleri. 300 bin euro karşılığında isviçre ekibi sion ile anlaştı. artık şaşırılacak bir transfer mi, yoksa aslında yeteneğinin esas karşılığı olan bir transfer hamlesi miydi, bilemeyiz, fakat atalanta ve sociedad takımlarının öngörülerini pek yanıltmışa benzemiyor.

    2013-2014 sezonundan bu yana 4. sezonunu geçirdiği sion ile 98 maça çıkmış ve 17 gol kaydetmiş. turnuvada gördüğümüz üzere leblebi gibi gol atan bu oyuncu beklentileri aşamadı. bakıldığı zaman isviçre gibi bir ligde bile kendi fiziksel ve tekniksel avantajlarından faydalanamamış.

    dediğim gibi, bu turnuvadan sonra yıldız olup dünyayı peşinden koşturması beklenen adamlar beklentileri boşa çıkarmış. artık kariyer tercihleri mi, yoksa sakatlıklar mı, veya kendilerini salmış olmalarından ötürü mü bilemiyoruz. tabi bu turnuvanın, dünyanın en pahalı oyuncusunu da barındırması da başka bir ironi.

    2013 u20 dünya şampiyonasında ismini duyuran ve malesef o beklentileri aşamayan diğer oyuncular ise şöyle:

    nico lopez
    ali adnan el khadim
    guillermo de amores
    yaya sanogo
    ebenezer assifuah
    axel ngando
    alphonse areola
    kennedy ashia
    richmond boakye
    mario rodriguez
    javier manquillo
    gerard deulofeu
    edafe egbedi
    tiago ilori
    juan fernando quintero
    kostas stafilidis
    mavrudis bugaidis
    angelo henriquez
    bryan rabello
    humam tariq
    guillermo varela
    diego laxalt
    marko livaja

    not: unuttuğum bazı oyuncular olabilir. veya gerçekten de şu anda piyasası ve geleceği yıldız potansiyeli da olabilir bu listede. fakat ben o dönemki beklentilere ve şimdiki pozisyonlarına göre yaptım. elbette katılmadığınız adamlar da olacaktır. ha bunun yanında o turnuvada kendini göstermese bile sonrasında yıldız olan oyuncular da var. kane, stones, barkley, andre gomez, digne gibi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın