resim
Edgar Steven Davids
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:-
Yaş:51
Uyruk:Hollanda
  • 46
    90'larda ikinci patlamasını yapan muhteşem ajax'ın en nadide parçalarından biriydi.

    https://i.hizliresim.com/oEpWEm.jpg

    altyapısından yetiştiği kulüpte arka arkaya 3 hollanda şampiyonluğu yaşayıp altın vuruşu da yukarıdaki efsanevi kadroyla 1995 şampiyonlar ligi şampiyonluğunu kazanarak yaptı. sonra bosman kuralları çıktı, efsanevi kulübün dağılışı başladı... koskoca ajax, evropa'nın muteber takımları tarafından yağmalanmaya başladı. davids de kapağı ezelden beri hollandalıları seven milan'a attı.

    https://i.hizliresim.com/XdN1bD.jpg

    davids milan'la pek anılmaz. hatta çoğu kişi milan'da oynadığını bile bilmez çünkü doğru dürüst kadroya bile girememiştir. ajax'tan sonra kendini gösterdiği ve onu tüm dünyanın tanıdığı kulüp 98 senesinin ocak ayında yolunu tuttuğu juventus olmuştur... ama ne juventus? şu juventus:

    https://i.hizliresim.com/6mbVBk.jpg

    6 sene boyunca terlettiği siyah beyazlı forma altında 2 scudetto kazanmış, 1 de şl finali görüp ex takımı milan'a kupayı kaybetmiştir. hepsi bir yana juventus yılları onu global bir yıldıza evirmiştir. rastalı saçları, glokomdan dolayı taktığı gözlükleri ve literatüre yeni yeni girmeye başlayan box to box oyuncu stilinin safkan bir numunesi olmasıyla oldukça popüler bir futbolcuydu. izlemeyenler için oyun tarzını tasvir etmek gerekirse nainggolan'ı düşünsünler, ikiyle çarpsınlar. ajax'taki hocası van gaal'in -ileride lakabı da olacak olan- pitbull adını taktığı, juventus'taki hocası lippi'nin ise takımın motoru diye nitelendirdiği nev-i şahsına münhasır bir oyuncuydu. bitmek bilmeyen bir enerji, sık sık kart görmesine sebep olan bir agresyon, müthiş bir tackling yeteneği... böyle anlatınca kulağa hafif kazmamsı bir oyuncuymuş gibi gelebilir lakin ki öyle değildir. kendisi aslen bir sokak futbolcusudur.

    https://i.hizliresim.com/qEpO2q.jpg

    hatta futbolu boşladıktan sonra bir sokak futbolu turnuvasının yüzü bile olmuştu. dar alanda yaptıklarını görünce insan gerçekten hayret ediyor. kısacası bayağı teknik bir futbolcudur; sol ayağı da bazuka gibidir, öldürmez süründürür. bu arada popülaritesinin zirvesindeyken dünya kadar reklamda da oynamıştır, fifa 2003'e kapak da olmuştur:

    https://i.hizliresim.com/A3NrnX.jpg

    juventus'tan kopuşunu da dün gibi hatırlıyorum. o sezon fazla oynayamıyordu, üstüne bir de kontrat yenileme konusunda moggi'yle papaz olmuştu. sezon sonunu bile beklemeden 2004 ocak'ında barcelona'nın yolunu tuttu. yıllarca 26 numarayla izledikten sonra 3 numarada görünce bir tuhaf olmuştum herifi:

    https://i.hizliresim.com/znLojj.jpg

    yarım sezon kaldığı barcelona'da ortalığın anasını ağlattığını da hatırlıyorum. berbat giden takımın ligi 2. bitirmesindeki en büyük faktör de kesinlikle kendisiydi. sonra ne olduysa anlamadım, futbolcu çöplüğü olmasıyla nam salmış, moratti'nin oyuncağı inter'e transfer oldu.

    https://i.hizliresim.com/oEp4qX.jpg

    davids'e milano'nun havası gene yaramadı. akılda kalıcı hiçbir performansı hatırlamıyorum inter yıllarından. gerçi 30'u da devirmişti artık o senelerde. bir de ada havası soluyayım deyip inter'den tottenham'a uçtu.

    https://i.hizliresim.com/VENWOy.jpg

    iki sezon boyunca hiç de fena oynamadı, taraftar onu çok sevdi. hakkında besteler bile yaptı. gerçi ingilizler tuhaf, adamlar herkese beste yapıyor ama olsun. tottenham'dan sonra kürkçü dükkanına geri dönmek üzere 34 yaşındayken ajax'a transfer oldu.

    https://i.hizliresim.com/jBpbdg.jpg

    abi kontenjanından takılırken bir hazırlık maçına dizlik takmadan çıkma gibi bir gaflet gösterince sol ayağını eline verdiler. bu sakatlıkla resmi olarak olmasa da futbola hafiften veda etti. sonradan bir ara crystal palace forması giydi:

    https://i.hizliresim.com/1NBO8p.jpg

    oradan da dünyalığını yaptı derken futbola birkaç sene ara verdi. sonra bir de duyduk ki ingiltere'nin 846. liginden barnet deyü bir takımla maçlara çıkıyor, hem de 40 yaşında:

    https://i.hizliresim.com/nEp3GV.jpg

    şu an 43 yaşında. futbolu bırakmış gibi gözüküyor ama yarın bir gün vanspor'la anlaşsa da hiç şaşırmam. adam futbolu seviyor bir kere. vanspor demişken kendisi olmasa da yeğeninin yolu türkiye'ye düştü yakın zamanda. iki sezon önce kayseri'de oynayan drenthe, kendisinin yeğeni oluyor.

    şu an ne yapıyor bilmiyorum. kendisiyle ilgili gördüğüm son haberde bir evsizle yemeğini paylaşıyordu:

    https://i.hizliresim.com/6mbL89.png

    her neyse... zat-ı alileri bana futbolu sevdiren futbolcuların başında gelir. ben onu hep şöyle hatırlayacağım:

    https://i.hizliresim.com/XdNrJD.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın