• 7
    çoğu kesim tarafından düşünülen, yaygın bir ifadedir aslında, ‘britanya’da çalışma izni alabilmek için futbolcu olabilmek yeterlidir’ ifadesi. fakat işin aslı pek de öyle değildir. ab üyesi olmayan ülke sporcuları için alınması gereken bu izin, oyuncunun ülkesinin milli takımında belirli sayıdaki resmi maçlarda oynama durumuna göre alınabiliyor. nedir peki o kıstas?
    “fifa sıralaması içinde ilk 10'da yer alan ülkelerin futbolcuları, son iki yılda milli takım forması ile maçların %30'unda oynadıysa, çalışma izni alabiliyor. 11 ve 20 arasında kalan ülkelerin futbolcuları içinse bu oran %45. 21-30 arasında 60, 31-50'de ise %70.”

    daha akılda kalıcı bir şekilde verecek olursak:

    http://gss.gs/2SZ.jpg

    sırf bu kuraldan ötürü zamanın birçok genç yıldızı, ada’nın dev takımlarının kapısından döndüler. işte o yıldızlardan bazıları:

    ronaldo luís nazário de lima (1994 – manchester utd)

    "1994'te cruzeiro'da oynarken brezilyalı forveti transfer etmek istedik ama çalışma iznini alamadık. daha sonra ronaldo, psv eindhoven'a gitti. onun çok kısa bir zamanda brezilya milli takımı ile birçok müsabakaya çıkacağı ve büyük bir oyuncu olacağı konusunda fa’ye söz vermiştim, ancak itirazımız kabul görmedi. sonrasında da futbol tarihinin en büyük golcülerinden birisini seyrettik." -sir alex ferguson

    vagno célio do nascimento silva (1997 – manchester utd)

    celio

    corinthians ile paulista ligi şampiyonluğu, brezilya milli takımı ile de copa america zaferi yaşayan bu brezilyalı defans oyuncusunun hikayesini kolay kolay kimse hatırlamaz. 1997 yazında alex ferguson’un ısrarla istediği célio silva, brezilya milli takımı ile 1997 senesinde yeterli milli takım karşılaşmasına çıkma koşulunu sağlayamayınca transferi iptal oldu. kırmızı şeytanlar, célio silva yerine de o dönemdeki moda olan norveçli oyuncu ekolünü devam ettirip, henning berg’ü blackburn rovers’tan transfer ettiler.

    gnegneri yaya touré (2003 – arsenal)

    abisi kolo touré’nin 2002 yılında arsenal’a transferinden bir sene sonra, 2003 yılında yaya touré’nin de ingiliz ekibine transferi gündeme gelmişti. daha o zamanlarda fransız teknik adam arséne wenger tarafından beğenilmiş, alınması konusunda transferi ekibine kadroya dahil edilmesi talimatı verilmişti. fakat belçika ekibi beveren’in henüz 20 yaşındaki yıldızı yaya touré, yeterli sayıda milli maça çıkmamış, çalışma iznini de alabilecek derecede yeterli görülmemişti. haliyle bu transfer hikâyesi de başlamadan bitmiş oldu. yaya touré, arsenal’a olası transferi gerçekleşmeyince bir sezon sonra, 2004 yılında ukrayna ligi takımlarından metalurg donetsk’e transfer oldu.

    bobby convey (2003 – tottenham hotspurs)

    aslında teoride amerikan oyuncuların çalışma iznini almasının kolay olması gereklidir, hem ingiliz-amerikan vatandaşlarının birbirlerine kültürel olarak benzemesi, hem de atalarının ortak olması münasebeti ile bu mantıklı da gelir. fakat işin aslı öyle değil. 2003 yılında tottenham ile anlaşan convey’in transferi, ingiliz ekibinin washington dc ekibine 3 milyon pound’u ödemeyi de taahhüt etmesine rağmen gerçekleşmemişti. haliyle oyuncu da londra’ya gidememiş oldu. bir sene sonra, 2004 yılında bu kez çalışma iznini alacak olan convey, bu sefer başka bir takıma, reading’e transfer olacaktı.

    carlos eduardo de castro lourenço rincón (2003 – manchester utd)

    sao paulo altyapısında forma giydiği zaman, mancheter united scoutlarının radarına takılmış bir isimdi rincon. enerjisi, tekniği ve sürekli bindirmeleri ile milan ve brezilya milli takımı’nın efsane oyuncularından cafu’yu andıran bu genç adam için, alex ferguson’un bizzat maçını izlemek üzere brezilya’ya gittiği biliyordu. temmuz 2003’te ingiliz ekibi ile 4 haftalık deneme sözleşmesi imzalayan rincón, ingiltere futbol federasyonu’nun çalışma iznini bir türlü verememesi üzerine sao paulo’ya döndü. ocak 2004’e kadar çalışma iznini almak için sık sık federasyona başvursa da, bir türlü o izin alınamadığı için 2004 yılından sonra ingiliz ekibi ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. 2006 yılında inter’in kadrosuna katılarak bir kez daha dev bir kulüpte kendini gösterme fırsatı bulsa da, sürekli farklı takımlara kiralanarak o sıçramayı bir türlü gerçekleştiremedi.

    dong fangzhuo (2004 – manchester utd)

    yeni yeni uzak doğu’ya açılan ingiliz kulüpleri arasında, manchester united’ın da bir uzak doğu projesi kapsamında değerlendirilebilecek bir transferiydi dong. ne yeteneği, ne de fiziği, hele hele manchester united gibi bir takım için asla yeterli ölçüde değildi. hem çalışma izni almak, hem de sürekli forma giymek adına kiralanması gerekiyordu. önce iki sezonluğuna kırmızı şeytanlar’ın pilot takımı antwerp’e iki seneliğine kiralandı. kiralık sözleşmesi bittikten sonra rezerv takım ile çalışmaya ve maçlara çıkmaya başladı. 2008 yılında da alex ferguson’un raporu doğrultusunda kontratı feshedildi ve ülkesine, geldiği takım dalian shide’a transfer oldu. 2011 yılında portimonense ile tekrar bir avrupa macerasına atılsa da, o hamle daha da kısa sürdü. en son 2014 yılında hebei zhongji ile deneme sözleşmesi imzalamıştı, hala daha boşta.

    ángel fabián di maría (2006 – arsenal)

    çalışma iznini alamayan şanssızlardan birisi de arjantinli yıldız ángel di maría’ydı. 2006 yılında, rosario central’den yaklaşık 6 milyon pound’a transferi tamamlanmak üzereyken, çalışma iznini alamadığı için arjantinli’nin arsenal’a geçişi de gerçekleşmemiş oldu. genç milli takımlarda da olsa yeterli maçlara çıkma kuralından taviz vermeyen fa, arsenal’in di maría transferine de böylelikle ket vurmuş oldu.
    bu tarihten 1 sene sonra da sl benfica, oyuncunun transferini 8 milyon euro’ya tamamlayacaktı.

    sebastián eduardo leto (2007 – liverpool)

    bu transfer de 2007 yılında, ispanyol menajer rafael benítez’in yönetimindeki liverpool’un arjantin’den yapmış olduğu bir scout transferiydi. 1.8 milyon pound karşılığında lanús’tan geldiğinde, merseyside ekibi ile dört karşılaşmaya da çıkmasına rağmen hiçbir premier lig maçında forma giyemedi. aynı yıl içerisinde italyan pasaportu almasına rağmen, bir sonraki sene ab pasaportu iptal oldu. liverpool da onu yunan ekipleri olympiakos ve panathinaikos’a kiraladı ve en sonunda bedelsiz olarak takımdan ayrılmak zorunda kaldı.

    radamel falcao garcía zárate (2007 – manchester utd)

    güney amerika’da en çok scout’u bulunan takımlardan manchester united’ın, çalışma iznine takılan bir başka transferi. river plate’te adını henüz dünyaya duyurmamışken, alex ferguson’un herkes tanımadan tanıdığı bir başka yıldız adayıydı. river plate ile 1.5 milyon pound’a anlaşılmış, falcao ile de söz kesilmişti; ancak hesaba katılmayan bir başka detay, alex ferguson’un birçok transferinin iptal olmasını sağlayacak olan yine aynı kurumdu. kolombiya milli takımı’na henüz yeni yeni seçilmeye başlayacak olan genç falcao için bütün şartlar sağlansa da, o izin bir türlü alınamayacaktı.
    fakat bu transfer hikayesi geç de olsa tamamlanan türdendi. 2014 yılında monaco’dan 1 sezonluğuna kiralanan falcao, bu sefer çalışma iznini de almış, old trafford’da kırmızı formayı giyme şerefine nail olmuştu. fakat istenilen performansı bir türlü sergileyememiş, 26 maçta 4 gol ile taraftarları hayal kırıklığına uğratmıştı.

    ivelin popov (2010 – blackburn rovers)

    ülkemizde de gaziantepspor ile 2010-2012 yılları arasında başarıyla top koşturmuş olan ivelin popov, gaziantepspor’a gelmeden önce tugay kerimoğlu’nun da formasını giymiş olduğu blackburn rovers ile anlaşmaya çok yaklaşmıştı. diğer çalışma izni mağduru oyuncular gibi, onun da hem kulübü, hem de kendisi bu transfer için istekliydi. fakat bulgaristan milli takımı ile yeterli resmi müsabaka sayısını karşılayamadığı için, ingiliz federasyonu tarafından gerekli izin verilmedi ve sonrasında kendisini gaziantepspor ile spor toto süper lig’de mücadele ederken buldu. popov şimdilerde rus takımı spartak moskova için mücadele ediyor.

    wellington silva (2011 – arsenal)

    brezilyalı oyuncu, arsenal’a transferi sonrası hiçbir resmi mücadelede oynayamadan kiralık olarak yollanan oyunculardan sadece birisi. ispanya’da 5 yıl boyunca levante, murcia, almeria, ponferradina ve alcoyano’da kiralık olarak forma giydikten sonra 2015’te ispanyol pasaportuna, dolayısıyla çalışma iznini de almaya hak kazandı. fakat geçen yıllar sonrasında arsenal’da fayda sağlayamayacağı düşünülerek, arsène wenger tarafından satılık listesine kondu.

    joel nathaniel campbell samuels (2011 – arsenal)

    kosta rika takımlarından saprissa’da forma giyen genç kosta rikalı’nın arsenal’a transfer hikayesi, diğerlerinden biraz farklı. zira eninde sonunda o çalışma iznini alıp, takımda da forma şansı bulabilen ender isimlerden birisi. 2011 yılında imza attığı arsenal, onu önce lorient’e, sonrasında betis’e, en son da olympiakos’a kiralayacaktı. fakat olympiakos’a kiralandığı transfer sezonu olan 2013 yılında, fa tarafından kendisinin yeterli sayıda milli takımla maçlara çıkma kriterini sağladığı açıklandı. bu da campbell’ın, isterse 2013-2014 sezonunda arsenal ile premier lig maçlarına çıkabileceği anlamına geliyordu. fakat kulüp heyeti, campbell’ın performansını yeterli bulmadı ve oyuncu yunanistan macerasına atılmış oldu. 2014-2015 sezonunun ikinci yarısını da bu sefer villarreal’de kiralık geçiren joel campbell, 2015-2016 sezonunu da arsenal’da tamamlamış oldu.

    henrique almeida caixeta nascentes (2012 – qpr)

    futbol, elbette birtakım engelleri de alt etmeyi emreder. ancak bu durum, bazen elinizde olmayan sebeplerden dolayı imkânsız hale de gelebilir. tıpkı fa tarafından verilecek çalışma iznini almanızın %100 kendi elinizde olmaması durumu gibi. 2012 yılında qpr, brezilyalı forvet henrique almeida’yı transfer etmek istedi. oyuncu, qpr teknik direktörü harry redknapp’ın tam da istediği tarzda bir santrafordu. oyuncu da premier lig’de forma giymek için can atsa da, çalışma izni almaya vakıf olmadığı için transferi gerçekleşmedi. qpr, transfer konusunda anlaşıldığını açıklamıştı aslında, fakat çalışma izni mevzusunu hesaba katmamış olmalı ki, siteden yaptığı açıklamada oyuncunun ‘çeşitli sebeplerden dolayı’ çalışma iznini alamadığını belirtti. netice olarak, brezilya milli takımı’nı yeterli sayıda giyemeyen henrique almeida, premier lig hayallerini de çöpe atmış oldu.

    juan sebastián agudelo (2014 – stoke city)

    abd major ligi’nde new england revolution forması ile gösterdiği performansla birçok takımın ilgisini celp eden kolombiyalı asıllı birleşik amerikalı oyuncu, 2014 yılı başında kontrat bitimi ile beraber premier lig takımı stoke city’i tercih etti. fakat göz ardı edilen bir durum, oyuncunun abd milli takımı ile henüz yeterli sayıda karşılaşmaya çıkmamış olmasıydı. ilk kez formasını giydiği 12 kasım 2010 tarihinden 2014 yılı başına kadar bile toplamda 14 kez milli formayı giyen bir oyuncu, elbette bir sene içerisindeki yeterli sayıda milli takım formasını giyme kıstasını sağlayamayacaktı. yarım sezonluğuna hollanda takımlarından fc utrecht’e kiralanan kolombiya asıllı forvet, kiradan döndüktan sonra sözleşmesini feshedecek ve sonrasında tekrar eski takımı new england revolution’a dönecekti.

    lovre kalinić (2016 – aston villa)

    2016-2017 sezonunda ingiltere championship’te mücadele edecek olan aston villa, 2016 kış transfer sezonunda kaleci pozisyonu için hırvat oyuncu ile görüştü. kulübü hajduk split ve oyuncu ile her konuda anlaşılsa da, 2015 yılında hırvat milli takımı ile yalnızca 2 resmi mücadelede oynayan oyuncunun transferi de haliyle yarıda kalmış oldu. 1990 doğumlu kaleci, hala hajduk split’te forma giyiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın