• 373
    27 eylül 2016 borussia dortmund real madrid maçında kanaat getirdim ki, geleceğin takımı...

    yeni nesil modern futbolun ne olduğunu bizlere gösterecek, izletecek olan takım kesinlikle dortmund olacak, bunu bu kadar iddialı söylüyorum. thomas tuchel tıpkı selefi jurgen klopp gibi mainz 05 kökenli bir isim ki ben bu seçimin bilinçli olduğu kanaatindeyim. mainz'ın almanya'da futbol altyapısında çok önemli bir yeri var. görünen o ki futbolcu yetiştirmekten daha çok "hoca" yetiştirmek gibi bir özellikleri var.

    klopp'un dortmund'u malumunuz. şampiyonlar ligi finali oynamış, şampiyon olmuş ve bu şampiyonluğu bayern munich gibi bir devin olduğu ligde almış. yetiştirdiği oyuncular halen avrupa'nın en iyi takımlarında en üst düzey futbol oynamaktalar. rekor transfer ücretleri kazanarak oyuncular sattıklarını da belirtelim.

    bir dönem iflasın eşiğine gelen ve o dönemde en büyük rakibi bayern'in hibe ettiği paralara bile muhtaç olan dortmund, klopp devrimiyle hem mali yapısını düzeltti, hem de avrupa'nın en elit oyuncularını bir sistem içinde yetiştirerek eski şaşalı günlerine dönmeyi başardı.

    dün akşam real madrid karşısında dortmund'u izlerken hayranlığımın kademe atladığını farkettim. avurpa futbolunun en büyük ismi olan real madride neredeyse top göstermeyen, oyunu baştan sona kontrol eden, müthiş seri, süratli, isabetli ve bilinçli paslar yapan, birebir adam geçişlerinde şiir gibi akan bir takım izledik dün akşam. bu yapı ve oyun sadece real maçına da özel değildi. bundan önceki 3 maçında 17 gol atan ve 1 gol yiyen bir ekipten bahsediyoruz.

    bahsettiğimiz takım real madrid maçında 140 km gibi bir koşu mesafesi istatistiği yapmış ki bu korkunç bir rakam. türkiye liglerinde en çok koşan takımların 115-120 bandında yürüdüğünü belirtelim.

    kaldı ki - dortmund bu istatistiği top peşinde ya da top kapmaya çalışarak da yapmamış, top ayağındayken ve rakibe yüklenme esnasında - çoğunluğu sprint ve drippling olacak şekilde 140 km rakamına ulaşmış.

    tuchel'in şaheserinin en çok ilgi çeken özellikleri yukarıdakiler değil tabii ki - en dikkat çeken şey şu:

    -"oyuncuların yaşları çok küçük ve dünya starı modunda oynayan oyuncuları çok çok genç...

    dikkatinizi çekmiştir. dün akşam pulisic diye bir çocuk real madrid'in sol bekini tabiri caizse kevgire çevirdi... 18 yaşında bu adam... 18... yeni reşit olmuş... real madrid'in kanadını dağıtıyor ve sadece 18 yaşında... müthiş bir özgüvenle oynuyor, müthiş bir top hakimiyeti, ne yaptığını bilen bir oyun şekli... allahım bayıldım.

    gelin yazalım dortmund'un hazine değerindeki mevcut kadrosunu:

    - pierre emerick aubameyang - yaş 27 - tahmini değer: 45 milyon euro
    - marco reus - yaş 27 - tahmini değer: 40 milyon euro
    - mario götze - yaş 24 - tahmini değer: 28 milyon euro
    - andre schürrle * - yaş 25 - tahmini değer: 25 milyon euro
    - sokratis - yaş 28 - tahmini değer: 22 milyon euro
    - shinji kagawa - yaş 27 - tahmini değer: 16 milyon euro

    gelelim takımdaki genç wonderkid'lere:

    - julian weigl - yaş 21 - tahmini değer: 18 milyon euro
    - ousmane dembele - yaş 19 - tahmini değer: 14 milyon euro
    - matthias ginter - yaş 22 - tahmini değer: 12 milyon euro
    - raphael guerreiro - yaş 22 - tahmini değer: 12 milyon euro
    - christian pulisic - yaş 18 - tahmini değer: 5 milyon euro
    - emre mor - yaş 19 - tahmini değer: 5 milyon euro

    ikinci listede saydığım wonderkid'lerin her birinin değerini burada gördüğünüzün en az 3-4 katıyla çarpabilirsiniz şuan, yani ancak o paralara alınır bu çocuklar başka takımlar istediğinde...

    dolu dolu - her bölgede müthiş yetenekli alternatifleri olan - genç - dinamik - gümbür gümbür top oynayan - sistemli oynayan - rakibi ısıran - aşırı koşan yeni nesil dortmund.

    ben bu takımı izlemekten büyük keyif alıyorum ve önümüzdeki 10 senede çok çok büyük işler yapacaklarından adım gibi eminim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın