• 157
    o bu şu diyerek isim vermeyeceğim. en iyi puan alanından en kötüsüne hepsinin teker teker problemi futbolu bilmeyişleri. kuralları bilmek ile oyunu bilmek aynı şeyler değil hatta alakaları bile yok.

    bir kere hakem futbolun ana aktörü değil gölge aktörüdür. gölge olmak öyle seni önemsiz de yapmaz hakem efendi. takımların dizilişleri yazılırken mesela kalecileri saymaz kimse 1-4-3-3 yazmaz. bu onun sorumluluğunu, görevini yok saymaz. orada gölgedir kaleci tıpkı senin gibi. sen olmadan futbol oynanmaz ama final bile yönetsen akılda kalman çok zordur.

    bu sezon ligimiz başlayalı 4 hafta oldu ve diğer ligleri izleyenler neden bahsedeceğimi çok güzel gözlemlemişlerdir. bir kere o düdüğün üzerine acil durumlar dışında çalmayınız yazılması lazım. direk bunu yönergeye yazın, toplayın tüm düdükleri 2 punto yazın bunu. acil durumlar haricinde çalmayınız. ayda yılda bi herif avantaj verince alkışlar olduk bu ayıptır ya. ayıptır gerçekten. oyunu oynatmaya yönelik bir tane hakemimiz yok. adam yere mi düştü affı yok düdük ötecek. hakem oraya gelecek faulü yapanla tartışacak, pozisyonu açıklayacak, lafını dinletmeye çalışacak, futbolcu trip atarsa bi de fırça çekecek, ayağına çağıracak, böyle olmaz yoksa kart veririm diyecek ve evet fark ettiyseniz top hala oyunda değil.

    talimat ile maç yönetmek gerçekten olan yeteneği de köreltiyor. çoğu hakem kart vermekten imtina ediyor ama faul çalma konusunda sınırları yok. ben bunun tamamen 180 derece zıttını talep ediyorum. ben bu işin ana unsuruyum. ben taraftarım, izleyiciyim. hakem az faul çalsın ve çaldığında da kart vermek için 3. 4. faulün yapılmasını beklemesin. bitti.

    alışmış kudurmuştan beterdir evet. futbolcular da buna alışmış. savunmadan çıkan takım pres ile karşılaşınca hakemin düdüğü öttürmesi çok kolay. ya da yakın temasta bir oyuncu yere düştüyse kesinlikle diğeri faül yapmıştır algısı. evet fizik bilin, mukavemet, momentum, kütle dengesi bunları bileceksin. teorik olmasa da pratikte bileceksin abi. 90 kilogramlık adam saatte 25 km hızla koşarken 65 kilogramlık adam aynı hızla ona çarparsa kendisi savrulur, düşer ve evet faul çalındı bile. derdini anlatmak imkansız. bu faul çalındıktan sonra geri dönüşü de yok. oyun oynanırken kural da buna göre evrimleniyor. geçerli düdüklere göre futbolcular da evrimleşiyor. buna faul çalınır mı abi? çalınır. düşeriz o zaman. sistem bu. basit.

    hakemin ilk görevi oyunu hızlandırmak, odağı topa çekmektir ya da bence öyle olmalı. düştün faul var evet haklısın ama top sende mi? sende. devam o zaman aq demek bu kadar mı zor. evet gördüm sana faul yapıldı doğru ama top oyunda sende top daha bak yarı sahanızdan çıkmamışsınız bile evladım tehlikeli yerden frikik de kullanmıyorsunuz devam edelim diyeceksin. sen öğreteceksin. ülke de, futbolcu da öğrenecek. bakın öyle olduktan sonra çürük elmalar da azalacak. voleybol değil bu oynadığımız oyun, aramızda file yok dokunmak serbest, temas mecburi. eğer güçsüzsen sahadaki 22 adamdan biri olmayacaksın. yedekte bekle güçlen öyle gel abicim. buna göre gelişen bi futbol dünyasında kendini yere atan futbolcu kendi taraftarı dahil olmak üzere sempatik gözükür mü? gözükmez.

    azıcık akıllı olun. birazcık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın