• 34
    matematik bir varsayim degildir: dogru oldugu kabul edilmis onermelerden bir varsayim yani onermeler grubu olusturulur. buradaki varsayim kavrami yanlis anlasilmis, hipotez desek daha anlasilir. bu hipotezler de statement ortaya cikartiyor. cebir bunlarin birlesimidir. bir varsayimdir, kesin degildir demek icin varsayimin bilimsel anlamini bilmiyor ve kulaktan dolma bilgiyle kafamiza gore element uyduruyor olmamiz gerekir.

    2+2=4 onerme olarak ortaya cikmasi sadece adlandirma olarak bir varsayim yani hipotezdir. sonucu etkileyen bir sey degildir. baska bir deyisle, evrenin her noktasinda 2+2=4'tur fakat bunu sen soyle de yapabilirdin. 4 sembolu ile gosterdigin ve 5'ten bir eksik olan sayinin sembolu 7'dir diyebilirdin ve bildigimiz 7'nin yerine de sembol olarak 4 olabilirdi. sembollerin goruntusunun degistirilmesi matematikte sonucu degistirmez. bu nedenle logicist matematikte, matematik tanimi sembol mantigi olarak gecer.

    matematikte her sey kesindir, kesin olmayan sadece fuzzy logic'tir, onun da kesin olmadigini kesin olarka belirten yine matematigin kendisidir. bunun disinda degisken sonuclu formuller ya da cikarimlar, "irrasyonel" sayilardan dolayi gelir ki adindan da anlasilacagi uzere irrasyoneldir. gercek sayi değil.

    matematik bircoklari icin bir beseri bilim mi yoksa bir sanat mi diye tartisilir. yani sanat (yaratilmis), beseri bilim (bulunmus). cunku matematik insan tarafindan gordugu seyleri kategorilestirmek icin kurulmaya baslanmis ancak bunu sembollestirilmesini tamamen kendisi yapmis. bunun anlami su: 2 bir sembuldur, 2'nin isaret ettigi deger ise matematigin dunyevi karsiligidir. isleri kolaylastirmak icin bu semboller yatatilmis. haliyle 2 yerine baska bir sembol de konulabilirdi, bu kabul edilmis
    2+2=4 deger olarak asla degismeyecek bir kesinliktir. canimiz ister o sembolun yerine baska bir sembol koymak istersek bu sadece sembolu degitirir, matematiksel degeri degil.

    mutlak dogru: hicbir sey yoktan var olmaz, vardan yok olmaz.
    mutlak dogru: 2 elma yanina 2 elma geldiginde 4 elma yapar. 2 ve 4 burada semboldur, gercekte var olan elma sayilarini belirtir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın