• 2862
    efendim, gsbasket forumunda yazdığım yazı. paylaşasım geldi.

    "böyle bir yazıyı yazmak için çok bekledim. önce kadronun tamamen tamamlanmasını daha sonra da kafamı adam akıllı verebileceğim bir anı kolladım. efendim son söylenecek sözü, şimdi söyleyeyim. ben bu takımdan umutluyum, hem de baya. bunun birinci sebebi rotasyonu düşürseniz bile yapabileceğiniz hamlelerle o dar rotasyonu bile daha geniş gösterebilirsiniz. yapılabilecek kombinasyonlar bana göre çok. temelde bunlara değinmek istiyorum.

    takımımızda birçok pozisyonu oynayabilecek oyuncu var. ama bu cümlemi hemen yalanlayayım. ama önce kaan kural’ın özellikle geçirdiğimiz olimpiyatlar sırasında söylediği bir iki şeyi hatırlatmak istiyorum. şimdi bire bir ağzından aktaramayacağım için özet geçmeye çalışayım. 2004’te amerika ile avrupa farklı basketbollar oynuyorlardı. amerika bire bir oynayamaya çalışırken avrupa 5 kişiyle oynuyordu. şuan amerika ile avrupa aynı basketbolu oynuyor. ancak amerika daha atlet olduğundan ve çok daha hızlı oynadığından pergeli çok açtılar. şimdi bu noktada her ne kadar avrupa liglerinde oynanan basketbol ve nba’de oynanan basketbol arasında tabi ki farklar var. baya da sayabiliriz ancak, nba’de play-off yapan takımlara baktığımızda mevkilerden öte başka bir durum var. mevkilerden öte görevlendirmeler önemli. bizde ki oyuncular farklı görevleri alabilecek oyuncular. hepsi değil ama bir kısmı böyle.

    düşünüyorum, düşünüyorum nasıl başlayayım diye. mevkilerden mi başlasam, yapabilirliklerden mi? hiç bu konulara girmeyelim. zaten herkes oyuncuları biliyor artık. direkt bu takım neler yapabilir, hücumda neler oynayabilir bir bakalım.

    tam şuan gözümü kapıyorum ve kel alaka bir 5 yazıyorum; russ, göksenin, daye, deon, tyus. bu beşi yazarken herhangi bir şey düşünmedim. tamamen aklıma gelen ilk 5 oyuncuyu yazdım. peki bu beş neler yapar bir düşünelim. bir kere rakibin tempo bulmasına karşı kuvvetli yönlere sahip bir takım. özellikle topu tek bir oyuncunun getirdiği takımlara karşı çok daha rahat baskı yapar. russ kendi tuttuğu adam topa sahipse çok daha rahat savunan ve topa basan bir oyuncu. göksenin ise tuttuğu toplu adama tempo kaybettirmekte veya tuttuğu adamın topu almasını engelleme gayet göz dolduran birisi. burada önemli olan top kapma sayıları veya başka istatistikler değil. rakibin topu getirirken veya planı uygulamaya sokarken rahatsız etmek ve zaman kaybettirmek. bu durumda olabildiğince rakibin zamanını yemek ve top yönlendiricileri rahatsız etmek önemli. deon ve tyus ikilisi sahada ise pick and rollerde pota altını kapayabilirsiniz. var sayalım tyus kısanın önünde kaldı ve geçildi, deon pota altını kapayabilecek yer yer 5 oynayabilecek bir oyuncu. başka bir seçenek daye’i tepede ki adama koy. iyi savunmacı olarak bilmeyiz kendisini ama potansiyeli var bana göre. kolları uzun bir iki şey yapabilirsin. bu beşte ribound alıp topu götürebilecek 2 oyuncu var. bu isimler russ ve daye. göksenin’i çıkar sinan’ı sok bu beşe benzeri bir ön alan baskısına sahip olup, ribound aldıktan sonra potaya gidebilecek adam sayısını arttırabilirsiniz. yine bu beşten devam edersek daye’i asıl yeri 4 numaraya çekerek belki biraz pota altından feragat edip 3 tane tempolu sinan, göksenin ve russ’u koyabilirsiniz.
    biraz da mabadımdan bulduğum bu 5 hücumda neler yapabilir ona bakalım. deon zannedildiği kadar orta mesafe şutunu kullanmayı seven biri değil ama şuta kalktığında da tereddüt etmeyen biri. pick&roll oynayın deon’ı pota altına bırakın iki uzunla dışarıyı boş bırakabilirsiniz. göksenin geçen senenin başındaki ceza şutu atmada ki ritmini bulursa çok işe yarar. daye’in hücum yelpazesi zaten çok geniş. boş bir şekilde perdeden çıkartın iş yapar. daye ile russ iso oynar. belki de yazılabilecek en hücum kıtı 5’i yazmış bile olabilirim ama bu 5’in dahi iyi silahları var ve bunlar iyi silahlar.

    bu 5’ten devam ettiğimiz yeter. artık 5’leri boş verelim, hangi kombinasyonları yapabileceğimize bakalım. bu 5’ten yürümemin sebebi hemen aklımıza gelebilecek bir 5’ten bile neler çıkarabileceğimizi görmek istememdi. bu kadroda rakibi delebilecek 3 oyuncu var. russ, dentmon ve sinan. bu oyuncuların dışında 2 isim daha yazacağım. birincisi kesinlikle daye. daye ile bir rakibi bire bir bıraktığımızda daye hem kendi şutunu yaratacak hem de karşısındakini geçip potaya gidip sayı bulacak birisi. bir diğeri ise pas sayısının yüksek ve hızlı olduğu setlerde rakibini tek ayakta yakaladığında içeri girip hem faul alabilecek hem de asist yapabilecek bir oyuncu. böyle oyuncularınız varsa yapacağınız cut, perdeden boş oyuncuyu çıkartma ve ekstra paslarla çok fazla şut imkanı bulabilirsiniz. bu noktada iş yapabilecek güzel oyuncularımız var. micov, daye, dentmon hele hele diebler gibi çok iyi şutörler var. schilb ve sinan gibi şutör diyemeyeceğimiz ancak şutu olan oyuncularımız var. orhan ve göksenin gibi (özellikle orhan) ceza şutu atabilecek adamlarımız var. pick&pop oynayabilirsiniz. pick&roll oynayabilirsiniz. perdeden oyuncu çıkartıp şut bulabilirsiniz. deon ve tyus gibi bir adım mesafe buldukları an potaya gidebilecek uzunlarınız var. alçak posttan oyun kurabilecek iki oyuncumuz var.

    bakın sahaya 3 net şutör koyabiliriz. yanlarına içeriden pas dağıtabilecek deon veya kristic’i ve topu yönlendirebilecek hem delici hem de şut atabilecek guard oynayabilecek oyuncular var. alçak posttan oyun kurabiliriz. bu şu demek, topu şutörlere içeriden dışarıya aktarmak ve direkt şuta kaldırabilmek mümkün.

    russ, diebler, micov, daye, tyus. (2,5-3 top yönlendirici, 3 net şutör.)

    russ, diebler, micov, daye, kristic (bir tane daha top yönlendirici soktuk oyuna.)

    dentmon, sinan, diebler, deon, kristic ( 2,5 şutör, deliceler mevcut, pick&roll oynarken pota altına iki oyuncu sokabilir, şuta perdeden çıkıp veya pas üstü deneyebilirsiniz.)

    russ, dentmoni orhan, daye, deon (2 topu elinde seven oyuncu, potayı onlara bırakabilir veya adam sokabilir. ribound katkısını arttırabilirsiniz.)

    bunlarda hemen aklıma gelen bir iki deneme. istediğim gibi bir yazı olamıyor bir türlü. hazırlık maçları başlamadan da olmayacak, olamayacak. sadece şunu söyleyeyim bu oyuncuların vasatlarını oynadığını ve sakatlık yaşamadıklarını düşündüğümüze oyun yelpazeniz çok geniş oluyor. birde orhan, ege yüksek performans verirse, göksenin’de ceza şutlarında belli bir istikrar yaşarsa harika bir şey ortaya çıkacak. bu takım hızlı da oynamaya, sete zorlamaya da, seti de oynamaya uygun.

    bitirmeden göksenin ile ilgili bir iki bir şey daha yazmak istiyorum. normalde onun başlığına yazmam gerek. bana göre göksenin sadece ceza şutu ve seken topu tamamlamak dışında başka bir şey daha yapabilir hücumda. gayet kuvvetli ve atletik bir adam. hızlı oynandığı taktirde bence boş perdeden çıkıp potaya gidebilir. ne kadar bitirebilir bilmiyorum ama bir silah haline getirebilir çalışırsa."
App Store'dan indirin Google Play'den alın