• 297
    scouting'in ne oldugunu bilmeyenlerce elestirilen ekip. sadece turkiye'de gordugum en yanlis algi scout ekibi illa afrika'nin balta girmemis ormanlarindan futbolcu bulup getirecekmis. bu ezber nerden geldi bilmiyorum ama insanlarin bu kadar hatali bir bilgiyi ders kitaplarinda okutulan bir bilgiymis gibi lanse etmesi cok vahim bir olay.

    scouting zaten kelime anlamiyla gozlemleme demek. oyuncu gozleme ekibi. bu ekip sana burnunun dibindeki oyuncuyu da bulur, kimsenin hayatinda duymadigi adami da bulur. 17 yasinda velet de bulur 30 yasindaki adami da bulur. bunlardan bir havuz olusturur ve senin teknik ekibinin ihtiyacina gore secerek onerilerini yapar. bu dunyanin her yerinde boyledir. sadece futbolda degil basketbolda, beyzbolda vs...

    ornegin sevilla. monchi sayesinde yillardir avrupa'nin arada derede kalmis yeteneklerini tespit edip, alip, yeniden parlatip sonra dunya devlerine satiyorlar ya da uzun yillar kendileri faydalaniyorlar. en guzel ornegi rakitic. schalke'ye wonderkid olarak gelip oraya adapte olamamasindan, yasadigi hirsizlik olaylarindan dolayi psikolojisinin bozulmasindan dolayi gozden dustukten sonra adami kelepir fiyata alip iki sene sonra barcelona'ya sattilar mesela. yani bir scout sana boyle bilgileri toparlayip aslinda herkesin bildigi bir futbolcuyu aldirabilir. x takimina uymadigi icin oldugundan kotu gozuken bir futbolcuyu senin takiminda kendini bulacagini soyleyerek onerebilir. bu mesela scouting basarisidir.

    kapustska, emre mor, bruma scout transferi degil cunku bunlar zaten bilinen oyuncular denmis. isterse butun dunya bilsin, herkesten once sen almayi basarirsan gayet guzel bir is yapmis olursun. kaldi ki bu adamlar populer hale geldikleri major uluslararasi turnuvalardan once kulube transfer edilmeye calisilmis. turnuvada parlamasi muhtemel topculari onceden tespit edip aldirmaya calismak basari midir? bal gibi basaridir.

    kisacasi scouting antartika 2. liginden cerez parasina transfer yapip sonra dunya devlerine 50 milyon euro'ya satmalik oyuncu bulmak degildir. bu bir kisinin "bence scout'lar bunu yapmali" seklindeki yorumudur. ama bu oznel fikrinizi genelgecer bir fact mis gibi soylemek hafif tabirle gulunc bir harekettir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın