resim
José Rodríguez Martínez
Takım:-
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:29
Boy:1.80
Uyruk:İspanya
  • 1112
    bence kendisi öyle berbat bir oyuncu değil, hatta kötü bir oyuncu da değil. mesela kolay iç-dış saha maçlarına çıkacak olsam ve topun bende kalması gerekse, törpülenmiş, yetenekleri parlatılmış bir jose'yi kullanırım.

    4-2-3-1 veya 4-1-4-1, 4-4-1-1 ile sahayı parsellediğimizi düşünelim.
    4-2-3-1'de, jose'nin yanında çok tempolu bir orta saha varsa, orta saham çökmez. beklerim zaten tempolu. jose çok geriye gelmek zorunda değil çünkü takımda chedjou olacak. chedjou ileri doğru top taşırken serdar'a da geride sürekli dikkatli olmasını tembihlerim. jose de gelen topları dağıtır. ek olarak işin savunma yönünde de ara ara meziyetlerini gösteriyor jose. zaten açıklarım savunmaya da gelen bruma ve sinan gibi oyuncular.

    4-1-4-1'de topu tutacak olan savunma önündeki oyuncuyu jose yapabilir miyim? bakmak lazım. ama sanki orada daha çok çapa veya pirlo tipi oyuncular iş yapar. jose daha çok "iki tarafa da oynarım abi" kafasında, dzemaili de öyle. o yüzden, ben jose'yi yine orta ikilide kullanırım.

    4-4-1-1'de merkez orta saha da oynatabilirim, sağ kanatta da oynatabilirim. rakip analizine bağlı bu biraz da. rakibim pres gücü olmayan bir takımsa, ve atıyorum savunması ağırsa, jose'yi sağ kanada koyup topu elimde tutmaya özen gösteririm. araya atacağım toplarla, verkaçlarla gol bulabileceğim gibi, linnes rakip sol bekin arkasına kaçtığında jose de pasörlüğüyle linnes'i bulup, linnes'in ortaları için pozisyon hazırlayabilir.

    gelelim jose'de neleri eksik gördüğüme.

    1-hava hakimiyeti.
    oyuncunun tarzı ne olursa olsun, bence 175'ten uzunsa, hava topları konusunda kendi maksimumuna gelmek için sürekli çalışmalı. sizin makismumunuz ortalama bir oyuncunun çok altında da olabilir. ama o maksimuma gelmezseniz, çok daha kötüsü olacaktır. jose'nin boyu 180. jose'nin hava toplarına iyi zıplaması ve iyi vuruşlar yapması, zamanlamasını iyi ayarlaması ne demek? 4-1-4-1 gibi defans önünde birinin olacağı saha parsellemelerinde ön libero oynarsa kafa vurabilmesi demek. sol kanattan gelen ortalarda sürpriz kafa vuruşları ve +1 tehdit demek. bu +1 tehdidi stoper savunursa, birden rakip stoper bizim 10 numaramız ve forvetimizle cebelleşecek. artık forvet mi indirir 10 numaraya, yoksa orta mı 10 numaraya kesilir, forvet mi vurur bilemem. ama rakibin düzeni bozulur, o kesin. en önemli noktalardan biri de duran toplar. savunmada 180 boyunda birinin ortalama üzeri diyebileceğimiz bir hava hakimiyetine sahip olması, 175-180 boyundaki rakip oyuncuları duran top savunmasında tutabilmesi demek. hücumda ise, sürpriz 2-3 gol çıkartabilir. maç başına ortalama 3-4 korner, 3-4 serbest vuruş olsa, maç başına 6-8 fırsat demek aşağı yukarı. neden 180 boyundaki bir futbolcu bu fırsatlardaki şansımızı daha yukarılara çekmesin? riekerink'in duran toplarda yaptığı "sihir" hepimizin malumu. neden jose de gelişmesin?

    2-karar mekanizması.
    belki de yaşından kaynaklıdır, top bizdeyken bazen kötü kararlar veriyor. hatta bunu ilk haftalarda daha az yapmasına rağmen, sonrasında daha kötü kararlar vermeye başladı. baskıdan mıydı, psikolojik nedenlerden kaynaklı mıydı diye düşünüyorum. ama ekstra konsantrasyon, videolu analizlerin izletilmesi, riekerink gibi eğitimci bir hoca ve artan tecrübeyle çözülmeyecek sorunlar değil. ha çözülmüyorsa oyuncunun konsantrasyonu zayıftır. tehlikeli oyuncu olsa bile büyük oyuncu olamaz.

    3-çabukluk.
    jose biraz daha çabuk olabilir. bu da doğru kas gruplarını geliştirmekle, iyi bir kondisyon ekibiyle, riekerink'in talimatlarıyla ve jose'nin bunu istemesiyle bağlantılı. bir oyuncu kendi fiziksel maksimumları yetersiz olsa bile o maksimumlara gelmeli. emre çolak'a insanlar yıllarca bu yüzden kızdı. emre çolak ile iniesta'nın arasında 2 santim boy farkı var mesela. evet çok fazla değişken var, ancak hepimiz eminiz, emre'nin fiziksel maksimumu bu değil. jose'nin de bence fiziksel maksimumu bu değil, kesinlikle geliştirmeli.

    bu bağlamda 4 orta sahamız olacaksa ben maaşında indirime giden bir dzemaili ve jose'yi isterdim. norwood, nakamba ikilisi de as oyuncularımız olabilirdi. para yok diye bir şey yok, serdar aziz çakıl taşıyla alınmadı kimse kusura bakmasın. ben hayalci değilim, yönetim beceriksiz.

    muslera-carole-koray*-chedjou-linnes-norwood-nakamba-bruma-wesley-sinan-podolski ilk 11'i de rotasyondaki parçalarla birlikte bizi utandırmazdı bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın