resim
Mehmet Topal
Görev:Teknik Direktör
Takım:Petrolul
Yaş:38
Uyruk:Türkiye
  • 2056
    galatasaray'daki pek cok oyuncu gibi, belli bir sistemde belli sartlarda ust duzey olan, aksi takdirde vasat kalan bir oyuncudur.

    misal. eger josef de souza'yla topal'a birlikte ortasahayi verirseniz topal vasat bir oyuncu olur. veya ayhan ve mustafa sarp gibi ofansif yetenekleri kisitli ve elano gibi statik oyuncularin arkasina koyarsaniz topal vasat bir oyuncu olur. diger yandan eger iki stoperinizin hemen onune koyar, beklerinizi cikarir, onune de oyunu yonlendirecek iki orta saha koyarsaniz o zaman topal baskiyi surdurmenizi tek basina saglar. bakiniz ersun yanal fenerbahce'si.

    benzer bir sorunu selcuk da yasadi, hala da yasiyor. 4-4-2'de ligi domine edecek kadar iyi oynayan selcuk inan, 4-2-3-1'e dondugumuzden beri zorlaniyor. cunku ortasahada cok daha yalniz kaliyor, savunma gorevi artiyor, fizik kalitesi dusuk oldugundan yoruluyor. ayni selcuk 4-4-2'de forvetler ve iki kanat orta saha ozellikli oldugunda 11 gol 12 asist yapmis bir oyuncu. donun tarihe bakin, bunu yapabilen oyuncu sayisi bir elin parmaklarini gecmez turkiye'de.

    yine bir benzer isim, wesley sneijder. cok spesifik bir pozisyonda ve belli bir duzende oynadiginda dunyada o seviyede 2-3 oyuncu var. fakat standard bir goreve sokmaya calisirsaniz sneijder'den pek cok bulabilirsiniz. nedir o rol? merkezden sola kirilacak, serbest oynayacak, sagina cekip vuracak, kesecek, ters top atacak, veya sol kanadi kaciracak (yasin). bunu inanilmaz bir keskinlikte ve basari yuzdesiyle yapiyor sneijder. o yuzden terim'li surecte surekli egreti kaldi cunku 4-4-2'de boyle bir rol yok. aksi yandan hamzaoglu'yla sampiyonluga giden surecte tek basina sampiyon yapti takimi (bence). yasin'i futbolcu sandik sneijder sayesinde.

    soru su: topal, selcuk, sneijder bir araya gelebilir mi?

    galatasaray'in zaten 2013'ten beri problemi selcuk ve sneijder'in futbol karakterlerinin uyumsuzlugu. sneijder 4-3-3 istiyor, tac cizgisine basan sag forvet, derin toplarina inebilecek sol forvet, arkasini toplayacak bir sol bek istiyor. selcuk ise 4-4-2 istiyor, kendisiyle al-ver yapacak bir cift forvet, merkezi guclu tutmayi saglayan ileri-geri yapabilen ortasaha ozellikli iki kanat istiyor. selcuk onunde surekli topu isteyen bir sneijder oldugunda pas kalitesini gosteremiyor, zira takim onun istedigi bicimde yayilmiyor.

    topal gelirse ya selcuk-topal ikili olacak ve onde sneijder olacak, ya da topal capa kalacak ve sneijder-selcuk merkezde olacak. bana acikcasi hicbiri cok mantikli gelmiyor. ama diger yandan selcuk ve sneijder'in ayni anda ilk 11'de oldugu bir galatasaray'in etkili bir ortasaha duzeni kurabilmesinin cok zor oldugunu da biliyoruz artik, 3 sene oldu. belki cok ust duzey bir forvet (drogba) ve bir ust duzey kanat oyuncusuyla olabilir.

    son alternatif de topal'in stoperligi. 31 yasina kadar ortasaha gelmis bir oyuncuyu oncelikli olarak stoper kullanmanin alemi yok. basin sikisirsa kullanirsin ancak.

    sonuc- topal'in kontrati getirecegi faydadan buyuk olacak. haliyle kendisine pek de gerek yok. bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın