• 13
    pep guardiola ile şaha kalkan ve popüler olan 4-3-3 varyasyonlarında oynayan, çoğu dünya yıldızı olan kanat oyuncularıdır. keza 4-2-3-1 taktiğinde de kanat oyuncularının sürekli ileri geri koşup rakip kanada baskı yapması gerekli değildir. madem bazılarınca anlaşılamıyor; şöyle anlatayım:

    ideal futbolda takım boyu 35 metrede tutulur. dolayısıyla alan daralmış olur. sol bek baskıya yarı sahaya yakın alanda başladığından, kanat oyuncusu da senin gözüne bölgede baskı yapan, yardım eden bir adam olarak görünür. yardım da edebilir zira mücadele kendisinden 10 metre ötede oluyordur. kaldı ki ideal sistemde takım enine de alanı daralttığı için göbekteki orta saha oyuncusu da kenara baskı uygular. böylece kanat, enerjisinin büyük bölümünü, gereken zaman olan top takımda iken kullanmaya harcayabilir.

    kaldı ki bir insanın sürekli olarak 60 metre ileri geri depar atıp yorulmaması ve topu iyi kullanması da olası değildir. kanat adamının öncelikli görevi kanadından gelen beke eşlik etmektir. rakip bek ileri çıkarsa senin bekin ceza sahası çizgisinde kademene girer, sen de kanat olarak yapılacak ortayı kesmek üzere o bölgede bekin yerinde olursun.

    elbette bunlar disiplinli, çalışmış, kilo fazlası olmayan ve hepsinden önemlisi oyunu bir plan dahilinde oynayan takımlarda görülebilecek mekaniklerdir. ne top rakipte iken, ne de top ayaklarında iken belli bir şablona sahip olmayan, herkesin pozisyon icabı kafasına göre takıldığı, atak ve savunmanın tamamen spotane yapıldığı galatasaray üzerinden "kanat yardım etmiyor" demek doğru değildir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın