• 78
    format nedeniyle değil düşüncelerini, sözlüğün geneline uymamasına rağmen utanmadan(!) açıklaması nedeniyle ceza aldığını düşündüğüm yazar. konuyla alakalı gördüğüm en başarılı örnek haginin topugu'nun hatırlattığı üzere; moderasyonun zamanında hamzaoğlu'na hamza denmesinin yasaklanması için girişim başlatması, tepki gelince ise saçma sapan bir anket başlatıp ona da tepki gelince konuyu "yasaklamak için değil, fikir almak için :(" şeklinde yumuşatma çabasına girmesi.

    şöyle biraz geçmişe gittim ki tobias rieper'e son bir ay içinde en çok laf yetiştiren yazar benim gibi duruyor. hamzaoğlu konusunda da orhan atik konusunda da doğrudan yerli sevgisi nedeniyle saçmaladığına, saplantılı terim sevgisi nedeniyle mancini takıntısı olduğuna, bülent kormaz ve selçuk inan'a sadece yerli oldukları için toz konduramadığına vs. inanıyorum. hatta son mağlubiyetimizden sonra yaptığı "hamza olsa dört yemezdik" yorumunun ardından sol tarafa eski hamzaoğlu sözleri taşınmasını başlatan da bendim. kısaca tobias rieper hazırladığı introlar hariç neredeyse hiç on vermediğim bir yazar, çoğu görüşünün de hatalı olduğuna gönülden inanıyorum. fakat mevzu bu değil.

    defansif sağ bek başlığına üç gün önce girdiğim şu entry hemen aşağısında belirttiğim açıklamayla siliniyor:

    --- alıntı ---

    hamzaoğlu tipi kadro planlamasında geleceği parlak, kiralık, genç stoperlere verilen rol. bu sayede evlatlarımız üzülmeyip rızıklarını almaya devam edebiliyorlar.

    --- alıntı ---

    silen: hagi | sebep: bu konu başka bir başlıkta inceleniyor | açıklama: (bkz: sağ bek)

    buna karşılık başka bir yazarımız trasher'ın bana karşılık olarak yazdığı entry tamamen aynı şartı taşımasına rağmen silinmiş değil.

    yine eskişehir maçının olduğu gün açtığım mario gomez tipi forvet başlığı ve girilen şu entry, "bu konu başka başlıkta inceleniyor: mario gomez" açıklamasıyla siliniyor:

    --- alıntı ---

    hamza hamzaoğlu hocamızın iddiasına göre umut bulut ve burak yılmaz'ı kapsayan küme. keşke hamza hamzaoğlu hocamız kalsaydı ve hamza hamzaoğlu hocamız kalmış olsaydı. böylece jan olde riekerink gelmezdi ve hamza hamzaoğlu hocamız kalmış olurdu. o zaman şampiyon olurduk çünkü hamza hamzaoğlu hocamız kalmış olurdu ve sekizde altı yaptı.

    --- alıntı ---

    drogba tipi forvet, burak yılmaz tipi forvet ve hakan şükür tipi forvet başlıklarının olduğu sözlüğümüzde yukarıdaki entry'nin silinmesinin tek nedeni tartışmanıın söndürülmek istenmesi. bu bile sağ duyulu düşündüğümüzde haklı bir neden olabilir ama açıklamada belirtilen "başka başlıkta inceleniyor" ifadesini kabul etmek için kör olmak lazım.

    tobias rieper'ın twitter'ından yaptığım alıntıları içeren bir entry "başlıkla alakasız" olduğu gerekçesiyle siliniyor. beş dakika sonra "kendisi twitter'dan şunu şunu yazıp paylaşmamızı istemiş" diye muhtemelen silinme sebebinden kurtaran bir açıklamayla canlandırdığımda ise muhtemelen olayların durulmasını beklenerek hala beklemede tutuluyor. kaldı ki bir yazarın başlığında, yazarın twitter'ından yazdığı yazıların "alıntı" kutucuğuna konduğu entry'de başlık-entry uyumsuzluğu olmaz. ihbar yaparken seçim yaptığımız şıklar arasında bile "tanım, bkz, alıntı değil" ibaresi geçiyor. benim bu durumdan tek anladığım moderasyonun ya da spesifikleştirmek* gerekirse hagi'nin olayları yatıştırmaya yönelik "ağzımızın tadı kaçmasın" politikasıyla kılıfına uydurmaya çalışarak entry silmesi.

    mevzu, galatarasay sözlük olması dolayısıyla galatasaray ile alakalı konularda yeri geldiğinde sertçe tartışma dönmesinin doğal olduğu sözlükte moderasyonun genel eğilimi gözeterek azınlıkta kalan tarafı teknik yönden kısmi haklı ve kesinlikle adil olmayan yollarla susturmak yöntemiyle tartışmaları bitirmeye çalışması. gerçekten "mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim" kafasındaki gibi tartışmaları söndürerek sözlük yönetmeye çalışması ve bunu yaparken de demokrasi kültürü özümseyememiş yazarlardan "zaten benim istediğim gibi yazmıyordu. ceza alması iyi olmuş." minvalinde destek alacağını bilmesi.

    yeniden tobias rieper özeline dönecek olursak yazarımız tartışma konularının büyük bir hızla kişiselleştiği, beşinci entry'de hakaretlerin uçuşmaya başladığı sözlüğümüzde tartışmalar büyümeden konuyu kapatmak için bir süreliğine keyfi bir kararla sözlükten uzaklaştırıldı. bu durumu karşılayışı olgunca ya da bıktırıcı bulunabilir ama bir gerçek var ki adam sözlükte aldığı cezayı hak etmediğini düşünüyor ve kendisi hakkında söylenenlere cevap vermek istiyor. buralarda kendisi hakkında yorumlar yapılmaya devam ettikçe ise en azından ben cevap hakkını kullanabilmesini sağlayacağımı söyleyebilirim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın