• 1295
    (bkz: 9 nisan)

    danimarka'nın ikinci dünya savaşında almanya'ya karşı bir gün bile süremeyen sembolik direnişini anlatan, 2015 danimarka yapımı sade ve güzel bir film. şahsen ilgimi çeken bir konuydu, film yoluyla da izlemek keyifliydi.

    danimarka ordusu dönemin almanya ordusu karşısında hem teknoloji, hem de asker sayısı bakımından oldukça geridedir. 9 nisan 1940 günü ne ilginç, ne de destansı bir şey yaşanmıştır. filmin sonunda gerçek gazilerden kısa kesitler var, herhalde direkt olarak onların anılarından yola çıkarak yaşanmış şeyleri aktardılar diyeceğim ama bir bakıma naif, hatta bomboş bir film. süresi 1.5 saat fakat daha kısa da olabilirmiş, bazı sahneler gereksiz uzun ve hiçbir yere varmıyor. herhalde gerçek diye kırpmadan koymak istediler. hem zaten yaşanmamış ne konmuş olabilir ki? koca "savaş" filminde hepi topu 2 danimarkalı, yaklaşık 8-10 tane de alman şehit var. birkaç tane de yaralı... ufak tefek tatlı çatışma sahnesi, çokça da insani portre var. yeni silah altına alınmış tecrübesiz ve gariban asker ürkekliğini danimarkalıların gözünden görmek değişik bir deneyimdi.

    teknik detaylar bakımındansa filmi muazzam buldum. hiç kısma ya da çarpıtma yok. almanların emektar kamyonu opel blitz, erken dönem işgallerde bolca faydalandığı sd.kfz. 223 (leichter panzerspähwagen) ve pz.kfw. ii gibi araçlar cömertçe kullanılmış. danimarkalıların bisikletli piyadeleri, motosikletli birlikleri, ayrıca da her ne kadar alman zırhlılarına karşı pek etkili olamasa da meşhur madsen hafif makineli tüfek ve 20 mm anti tank silahlarını görmek mümkün. bunları başka nerede bulacağız?

    not: işgalde danimarkalılar toplam 20 şehit, 16 da yaralı vermiştir. almanların 203 kaybı göz önüne alındığında savaş boyunca kendilerine silahlı direniş göstermiş ülkeler içerisinde oransal açıdan üstünlük açık ara danimarka'dadır. bunu az sayılarına rağmen disiplinli iyi savaşçı olmalarıyla mı, yoksa almanların işgali küçümseyip yeterince ciddi davranmamaları ile mi açıklarız bilemiyorum...
App Store'dan indirin Google Play'den alın