• 3651
    galatasaray taraftarının birebir aynısıdır. x sene yaşadım y kişiyle tanıştım gibi argümanlara gerek kalmadan çok rahat söylenebilir ki aynı havuzdan gelen 20 milyonluk bu iki ayrı grup istatistiksel olarak birbirine oldukça yakındır. taraftar olmak için çok ciddi karakter analizleri, zeka testleri, yetkinlik sınavları yapılmadığına göre, iki takım taraftarları arasında dil, din, ırk, mezhep, coğrafya, eğitim sistemi gibi temel farklılıklar da olmadığı için sayısı bu denli yüksek insan gruplarının toplamı diğerinin neredeyse kopyasıdır.

    bu iki kulübün rastgele seçilmiş 100'er üyesine bakarsanız sonuç çok fark edebilir ya da kuruldukları günlerdeki ilk 1000 taraftarını incelerseniz de ortaya çok farklı veriler çıkabilir. ancak yüz yıllık bu kulüplerin şimdiki taraftarlarının totaline baktığınızda göreceğiniz durum birebir aynı olmalarıdır. bu kişiler arasında bireysel olarak da pek bir fark yoktur çünkü aynı ailede abi fenerliyken kardeş cimbomlu olabilir. anne galatasaraylıyken baba feneri de destekleyebilir. siz çıkıp gördüğüm tüm fenerliler çirkefti derseniz annenize ya da kardeşinize çirkef demiş oluyorsunuz aslında bunu kaçırıyorsunuz. hadi anam babam hariç, eşim dostum ortağım hariç dediniz peki kim bu rakip taraftar? aziz yıldırım fenerbahçe taraftarı olacağım diyene "ne kadar çirkefsiniz" testi mi gönderiyor önce? ya da tt arena'ya kombine alırken bir zeka testine mi tabii tutuluyorsunuz? beşiktaş kongresinden önce millete favori tiner markaları mı soruluyor?

    taraftar gruplarının farklı tepkiler vermesinin sebebi tamamen onların yönlendiren kişilerin ve olayların farklılıkları, başka bir şey değil.

    aziz yıldırım gibi başkanımız, mahmut uslu gibi yöneticimiz olsa burada bambaşka şeyleri konuşuyor olacaktık. aynı şekilde metin oktay, alparslan dikmen gibi adamlar fenerli olsalardı bambaşka bir fenerbahçe taraftarı görüntüsü olabilirdi. bugün kadıköyde daha az küfür varsa bu onları yönlendirenle ilgili, tt arena'da biz daha iyi koreografiler yapıyorsak bu da 20 milyon cimbomlunun hepsinin mekanik, statik, fizik bilgilerinin üst düzey olmasından dolayı değil bu organizasyonu yapan 20-30 taraftarımızın şahsi yeteneklerinin aynı şeyi deneyen fenerli elemanlarınkinden daha iyi olması. biz kuruluş felsefemiz olarak nasıl avrupa'yı daha önde görüyor, bir üst tura çıkabilmeyi bir derbi galibiyetinden önde görüyorsak bu da bizim geçmişimizle ilgili. fener avrupa'da senelerce fırtına estirse, bizim elimizde sadece dandik derbi galibiyet rekorları kalsa bu sefer de biz elimizdeki tek şey olan buna sarılacaktık, bütün sezon yatıp tek bir fb galibiyetine tav olacaktık. yarın bir gün bu sözlükten onlarca milyarder çıksa ve kulübü sahiplense bir anda biz daha zengin gözüken kulüp olabiliriz. ülker fenerle değil de bizimle birleşse, biz bedavadan eurolig lisansına sahip olsak bu sefer de fenerliler "kupaları şirketlere bırakmayalım" diyeceklerdi. biz medyada, federasyonda, pfdk'da güçlü olsak bizim borumuz ötecekti, feneri bu beceriksiz yöneticiler yönetseler şimdi onlar bilezik satıyor olacaktı. senelerce biz de müthiş travmalar yaşasak, şampiyonlukları son saniyelerde kaybetsek, yeter la şike mike bi şekilde şampiyon olalım diyen yöneticilere sahip olabilirdik, bunun sonucunda 3 temmuz da aynı şekilde bizim başımıza gelseydi, bu yöneticiler hükümete yanlayıp ihaleyi cemaat'e kitlemeye çalışıyor olacaklardı. sosyal medyadan, taraftar gruplarından herkes de bu dahice çözüme eyvallah deseler şu an ortalık "bize komplo kurdular:(" diye gezen cimbomlu dolu olacaktı. bunun gibi milyonlarca örnek verilebilir, yeterlidir sanırım.

    olay sadece sayıda değil; 20 milyonluk bayern münih taraftarıyla 20 milyonluk bizim taraftar arasında çok ciddi fark olabilir, normaldir. 100 kişilik izmir atatürk lisesi taraftarıyla ile komşusu 100 kişilik izmir cumhuriyet lisesi taraftarı da bambaşka olabilir. ama 20 milyonluk galatasaray ile fener taraftarı farklı değildir. 50.000 binlik stadyumlarımıza gelen taraftar grupları ve onların amigoları farklı olabilir, tezahüratları yazan 3-5 kişilik çekirdek kadrolar farklı olabilir, basındaki paralı askerler farklı olabilir, futbolcularının ahlak durumları farklı olabilir ama 20 milyonlık büyük grup totalde aynıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın