• 5
    mor forma hakkında üç beş kelam etmek istiyorum.

    galatasaray bu formayı ilk olarak adidas'ın sponsorluğunda ve 2009-2010 sezonunda, frank rijkaard döneminde kullanmıştı. o dönemki tasarımı, renk tonu ve formanın duruşu gerçekten güzeldi. ancak bir sezonluk, alternatif bir renk olarak kalacak ve ilerleyen dönemlerde geçmişe baktığımızda hoş bir sadâ olarak kalacak olması sebebiyle bu fikirleri taşıyorduk çoğumuz. yani bu formanın zırt pırt önümüze sunulması gerçekten hiç hoş bir şey değil. mor formanın galatasaray tarihi ile uzaktan yakından bir alakası yok. (2288 diye bir şey çıkmıştı mor renkle alakalı da, onun uydurulmuş bir hikayeden geldiğini düşünüyorum)

    sonrasında yeni sponsor nike ile bu rengin daha farklı bir tonunu ve kalıbını geçtiğimiz sezon kullandık. yakalı ve omuz hizasından sarı bir şeritle çevrilen forma, adidas'ın yaptığı ile yarışamayacak seviyede kötüydü. forma dışında gündelik bir kıyafet olarak daha fazla tercih edilebilecek türde olduğu, bu tür formaların sahadaki oyuncular üzerinde çok da hoş durmadığı konusunda mutabıktım. ki buna çok benzer bir ürün, iki sene evvel, roberto mancini ve fatih terim tarafından 2013-2014 sezonunda antrenman ürünü olarak sade bir polo t-shirt olarak store'da da satışa çıkarılmıştı. nike'ın satış stratejisinin gereği olarak o polo t-shirt, bir sonraki seneye ilham kaynağı oluyor, o sene seçilen antrenman ürününün rengi, bir sene sonraki formanın ana rengini temsil ediyordu. her neyse, 2014-2015 sezonundaki mor forma büyük bir fiyaskoydu. hakeza o sene çıkan hiçbir formayı beğenmemiş, galatasaray kültürünü ve geçmişini yansıtan bir formanın olmaması sebebiyle gerek bu platformda, gerekse twitter'da, ya da dost meclisinde oldukça eleştirmiştim. alternatif renk ve tasarımlar konusunda kendi çapında ilgilenen ve amatör seviyede uğraşan biri olarak, bu çalışmaların farklılığı, o sene çıkarılan klasik formanın yanında verilmesini savunuyorum. yani siz bir anda hem parçalı dışında bir forma, hem de buna mukabil takımın renklerine aykırı bir renk olan moru çıkartacaksanız, aynı sezonda birden fazla sürprizle taraftarı hayal kırıklığına uğratmış olursunuz.

    buna da şükür, en azından önümüzdeki sene için parçalı forma ve kirli bir beyazın yanına gelecek moru, geçtiğimiz seneye nazaran daha az vurucu olarak tanımlayabilirim. parçalı formanın hem üreticinin satış stratejisi açısından, hem de sahadaki takımın zaman zaman da olsa farklı bir görünümle sahada olması adına 3'er 5'er sene aralıklarla es geçilmesini rahatlıkla anlayabiliyorum. elbette parçalı yerine geçecek 'main shirt' kontenjanı, yine sarı ve kırmızının ağırlıklı olduğu bir tasarım ile karşımıza çıkmalı. tabi parçalı dışında en çok tercih edilen dizayn, bizlerin pek de aşina olmadığı çubuklu tasarımını akla getiriyor. halbuki parçalı kadar olmasa da çubuklunun da kültürümüzde yeri oldukça mühim. ilk olarak akla 2000 yılında adidas'ın çıkardığı ve görünce uefa kupası serüvenini akıllara getiren siyah yakalı ve siyah üç bantlı bir çubuklu forma geliyor.

    http://fs5.directupload.net/.../160107/i3mq7amf.jpg

    bu forma dışında, bir sonraki sezon telsim reklamlı, içinde real madrid zaferi, hasan şaş'ın milan'a ampul gibi astığı golü, jardel'in aklımıza gelen ilk anının fotoğrafını simgeleyen ince çubuklu ve ortası genişçe bir sarı boşluklu bir dizayn da var.

    http://fs5.directupload.net/.../160107/x9gpcjpi.jpg

    görüldüğü gibi çoğu kişi tercih etmese de, bu forma aslında çok da uzak olmayan bir geçmişte galatasaray'ın yıllarca iç saha forması olarak tercih edilmiş. elbette takımın kurulduğu yıllara kadar uzanan bir parçalı gerçeği olsa da, kimse çubukluyu da yabana atmamalı.

    mor forma ile alakalı son olarak söyleyeceğim şey ise, formadaki renklerin verilen görseldeki dağılımına ve tonuna bağlı olarak ne şekilde kullanılacağı. bu seferki formada morun yanına bir de beyaz geliyor. elbette bu katalogda dizayn hakkında pek de bir şey söylemek mümkün değil. lakin beyazı, formanın ana renk tercihi olarak mor ile beraber kullanılmanın, kirli beyaz formanın yanında nasıl bir farklılığa sebep olacağını da büyük bir merakla beklemekteyim. sonuçta sarı-kırmızı renk dışında bir forma tercih etmeniz gereken maçta, eğer beyaz forma da kullanamayacaksanız, beyaz detaylarla bezenmiş bir mor formayı nasıl giyeceksiniz? büyük soru işareti. bu soru işaretini de sadece kataloga bakarak ve oradaki renk dağılımına göre yorumladığımı söylemeliyim. yoksa beyaz kısmın sadece forma detaylarında gizlenmiş olması pek de büyük bir sıkıntı getirmeyecektir.

    fakat niye mor üzerine bu kadar gidiliyor anlamış değilim. alternatif renklere olan merakımız taraftar olarak da büyük bir seviyede, fakat bunu tek bir renk ile sabit tutmak pek de akıl kârı bir iş değil. sonuçta mor formanın ilk tercih edildiği zamandan bir sene evvel çok tatlı bir turuncu tercih edilmişti. kewell'dı ,baros'tu, lincoln'dü falan derken oldukça büyük bir ilgi toplamıştı o forma. illa geçtiğimiz senelerden bir renk tercih edilecekse en kısa zamanda turuncu formanın tekrar revize edilmiş haliyle gündeme gelmesini bir taraftar olarak istiyorum.

    http://fs5.directupload.net/.../160107/vwt6okgp.png
App Store'dan indirin Google Play'den alın