• 69
    sözlüğün artık bir parçası olmamasına çok üzüldüğüm yazar. silinmesini de mantıklı argümanlarla açıklayamıyorum.

    hktwoo'nun ceza aldığı dönemde de yazmıştım. insanlar hata yapar. bu hataların sonuçlarının nasıl olacağını değerlendirirken sözlüğün yapısını da iyi analiz etmek lazım. galatasaray sözlük mekanik bir topluluk değil. az sayıda aktif yazarın oluşturduğu organik bir topluluk. dolayısıyla tamamıyla objektif kurallara bağlı kalınması sözlüğe zarar verecektir. devletler bile hukuklarını uygularken pozitif ayrımcılık yapıyorlar. mesela iş hukukunda delillerin işçi lehine değerlendirilmesi gibi bir ayrımcılık vardır. yine kadın erkek eşitliğini sağlayabilmek için pek çok kanunda kadın lehine maddeler vardır. aynı şekilde özürlüler de hukuk tarafından korunur. bence sözlüğün kaliteli yazarları da onca zaman sergiledikleri örnek davranışlar karşısında bu korumayı hakediyorlar.

    yok satan nihilist bakkal, hasnungalib, hktwoo, mturhan... bunlar sözlüğün okunabilirliğini arttıran isimler. ve tabi yanlızca bunlar değil. yakın dönemde konuları geçtiği için örnek olarak onları veriyorum. bu isimler de elbet belli kurallara bağlı kalacaklar. ancak unutulmamalı ki sözlüğe en çok emek veren, burayı okunabilir bir platform yapan isimlerden bahsediyoruz. dolayısıyla sözlükle münasebetleri fazla. fazla münasebet hata yapma riskini de arttıran bir faktördür. futboldaki karşılığı habire yaratıcı oynamaya çalışan sneijder'in top kaptırmasıdır, sürekli yediği tekmelerden sinirlenip rakibini ittiği için kırmızı kart görmesidir. böyle yazarların yaptıkları hatalar da değerlendirilirken hem sözlüğün organik yapısı ve bu yazarların organik yapı içerisindeki rolü, hem de hukukda bile var olan iyi hal indirimi gibi bir uygulama düşünülmelidir. çünkü şu an yok satan nihilist bakkal'ın hesabı silinince sadece ona değil, bana ve yazılarından faydalanan çok sayıda yazara da ceza verilmiş oluyor.

    her sene 2'şer 3'er kaybediyoruz iyi yazarları. elbet yeni iyi yazarlar katılıyor sözlüğe ama bu kaybı görmezden gelmeyi gerektirmiyor. mesela gezi olayları zamanında aramızdan ayrılan hasnungalib'in yeri dolmadı, dolmaz da. yok satan nihilist bakkal bir kayıptır. bence kaybın sebebi de kurallara sözlük doğasının gerektiğinden fazla bağlı kalınmasıdır. bilemiyorum ne oldu? ama neredeyse yok satan nihilist bakkal'ın sözlük moderasyonunu ve kurallarını suistimal etmediğine emin gibiyim. anlık sinir, anlık anlaşmazlıklar ve parlamalar kaybına neden olmamalıydı. pekala başka bir ceza ile de iş hallolabilirdi. futbolda bile oyunu güzelleştiren oyuncuların hakemler tarafından korunması gibi bir talimat senelerdir var. messi'siz dünya kupası hayal edin. edebildiniz mi?

    hayatımdan sözlüğe ayırdığım zaman dahilinde yok satan nihilist bakkal'ın eksikliği beni gerçekten üzmüştür. çünkü artık sözlükten daha az şey alıcam. messi'siz bir dünya kupası izleyicisinin futboldan daha az şey alacağı gibi...

    tekrar ve tekrar moderasyondan ricam kuralların uygulanması konusundaki tutumlarını gözden geçirmeleridir, zira moderasyonun kalbi olarak gördüğüm hktwoo bile yanlış yapabilmektedir. sözlük yazarlarının acımasızlığını bizzat yaşamıştır. bizzat verdiği emeğin moderasyon tarafından korunmasının nasıl bir ihtiyaç olduğunu hissetmiştir. malesef bu empati bile çok yanlış bir uygulamanın önüne geçilmesine yetmedi. üzüldüm. sözlük adına çok üzgünüm. umarım bu hatadan dönmeyi düşünür moderasyon...
App Store'dan indirin Google Play'den alın