• 1167
    tarihinin en onemli sezonlarindan birinde olan takim.

    90-92'nin efsane besiktas'indan sonra gelen 23 sezonda yalnizca 3 kez sampiyon olabildiler, 5 kez de ikinci. yani yalnizca 3 senede bir sampiyonluk yarisi verebildiler, 8 sezonda bir de sampiyon olabildiler. bu surecte galatasaray 12 kez, fenerbahce 1'i saibeli 7 kez sampiyon oldu.

    onumuzdeki sezon yeni inonu stadi acilacak. hem fenerbahce hem galatasaray'in yeni stad acilisiyla ykaladigi muthis cikislar hatirlanirsa bir benzerini besiktas'in da yasayacagini tahmin etmek guc degil. takim her maci deplasman oynamaktan kurtulacak, ciddi sponsorluk gelirleri akacak, stad gelirleri su an sifira yakinken muthis bir gelir saglayacak.

    futbola gelince... aybaba bir temizlik yapti, bilic bir sistem, anlayis kurdu, gunes bunun uzerine ekledi gibi gorunuyor. ek olarak gunes oyuncularin degerini yukseltmesiyle unlu bir teknik adam oldugundan besiktasa cok uygun. takimda iyi veya kotu uzun yillardir birlikte oynayan ve iyi anlasan bir grup var- olcay, oguzhan, tore, ersan, necip, tolgay, veli, pektemek, cenk tosun... iyi bir golculeri var, gomez. oyuncularin yillik ucretleri yuksek degil. ek olarak serdar kurtulus, motta, quaresma, atiba, tolga, tosic gibi elden cikacak/yaslanan oyuncularin kontratlari 1-2 sene icinde bitiyor. bu seneyi finansal fair play'e uygun gecirdiler gibi. detaylarini bilmiyorum ancak 2-3 oyuncu satisiyla elde ettikleri ciddi gelir ve mario gomez transferindeki odemeyi erteleme taktigiyle ffp problemi de yasamayacak gibiler. bu sene galatasaray yatirimini azaltti, bir cok ucuz/az bilinen oyuncuya sans veriyor. fenerbhace ise cok iddiali olmasina ragmen tamamen silbastan bir kadro kurdu ve bunun sancilarini cekiyor. bu iki takima kiyasla besiktas cok daha oturmus ve istekli bir takim.

    kadro olarak eksikleri ise hala tamamlayamadiklari iskelet. tolga geci donemi icin iyiydi, ancak simdi ust duzey bir kaleci gerekli. ersan-rhodolfo-franco-milosevic stoper hatti yetersiz. ismail-tosic yetersiz. orta saha merkezde de veli-tolgay-atiba-necip-oguzhan hepsi yararli oyuncular ancak bu bolgede oyunu domine edecek bir oyuncu eksik.

    bir diger hatalari da bu sezonki transferleri. herkes gomez'e odakli, ancak tablo hic de o kadar iyi gozukmuyor. rhodolfo ortalama bir oyuncu. tosic yetersiz. quaresma tamamen sacmalik, besiktas'i bence geriye goturdu. bu sartlarda gomez'in yasayacagi bir sakatlik- ki son 3 yildir her sezon en az 3 ay (ortalama 20 uzeri mac) kacirmis bir oyuncudan bahsediyoruz. sert bir ligde tek santrfor oynayacak, uefa fiksturu derken gomez en kritik noktada besiktas'i yalniz birakabilir.

    artilari ve eksileri tartinca besiktas bu sene gayet net bicimde sampiyonluk adayidir demek gerek... eger ki basarirlarsa seneye yalnizca 2-3 transferle bir gomlek daha uzerine cikabilirler. bu cikisi durdurmak da bu senenin galatasaray'ina dusuyor.

    son olarak da sunu ekleyeyim: eger hakediyorlarsa besitkas'in basarili olmasini tabi ki isterim, zira galatasaray'in haketmedigi bir basariyi kazanmasi ancak kulube uzun vadede zarar verir. besiktas'in demiroren'le dustugu durumdan cikis sekline buyuk saygim var. genc oyunculara yatirim, maliyet dusururken verim artirma, bol oyuncu satma, ve bunu yaparken stadlarini yenilemeleri... bunlar guzel, realist isler. taraftarlari genelde ilginc bir paralel evrendeler ama bu biz galatasaray taraftarinin durumu objektif degerlendirmesini etkilememeli.

    zira galatasaray mancini'nin ilk transfer doneminde benzer bir temizlik/genclestirme operasyonu denedi, ve eline yuzune bulastirdi. takip eden yazin tekrar buyuk hatalar yapildi. simdi ise hamzaoglu buna yonelik hamleler yapsa da destek degil buyuk tepki aliyor. besiktas'in aksine 3 sene sonra galatasaray'in kadrosunun iskeletinin kim olacagi buyuk muamma, zira melo zaten gitti chedjou, selcuk, sneijder, sabri, hamit, olcan, burak, umut, hakan balta, podolski takimda olmayacak. bu oyuncularin hepsi 30 uzeri ve cogu takimin iskeleti. halbuki geriye gidip bakinca 2008'de kalli benzer bir operasyonu yapip yakin tarihin en buyuk mucizesini yaratmisti- zira galatasaray'in ruhu bu tarz operasyonlara cok uygundur.

    sonuc olarak- temennim galatasaray'in besiktas'a dur demesi tabi ki. ancak besiktas modelinin fenerbahce modeline galip gelmesi ulkedeki futbol anlayisi icin cok onemli bence. zira artik van persie'lerle, yerlilere verilen ucuk paralarla, masaalti imza paralariyla basari arama devri kapanmali.
App Store'dan indirin Google Play'den alın