• 697
    kendisini underrated bir yorumcu olarak tanımlayabilirim. 4 yıl önce üniversiteme söyleşiye ertem şener gelmişti. ben de gittim tabi ki. futbol bilmemezliğin getirdiği cahillikle ve bunun farkında olmayıp futbol bildiğin sanan kişiler, ertem şener'e aşırı öz güvenle bazı sorular sordu. ertem şener de kötü sorulardan sıkıldı ama cevapladı hepsini. o zamanlar ömer üründül, vuvuzela falandı popüler kültür seven kitlenin hedefi. bir çocuğu sorusu ise şuydu.

    "ertem abi, siz maçları yanınızda yorumcuyla anlatıyorsunuz ama o yorumcularının futbol bilgisi bazen yeterli olmuyor. bu durumda zorluk çekiyor musunuz? sonuçta ülkede ömer üründül diye bir gerçek var." dedi. ömer üründül cümlesini çok laubali bir şekilde bitirdi.

    ertem şener de hafif alaycı bir tebessüm etti. ben anladım neler diyeceğini tabi. soruyu şöyle cevapladı;
    "benim beraber maç anlattığım bütün yorumcular benden daha bilgili daha akıllı insanlardı. ben de sana şunu sormak istiyorum. sen ömer üründül kim biliyor musun?" çocuk ekstra bir cevap veremedi ve ertem şener devam etti. "ömer üründül bu ülkenin en zengin insanlarından birisi. maç yorumlamaktan ya da çıktığı programlardan 5 kuruş almaz. bu işi keyif aldığı için, insanlara futbol anlatmak için yapar. ömer abi 86'dan beri her dünya kupasına gitmiş ve hepsini yerinde izlemiş bir insan. scout gibi her gün maç izler, gün olur bakarım ömer abi arıyor, konuşuruz ve "ertem fransa 2.liginde şöyle bir stoper var, sen de bir bak iyi futbolcu" gibi hiç tanımadığımız futbolcuları takip eder, tavsiye verir. yani hani siz şimdi onunla alay ediyorsunuz ya şuraya gelse otursa ne kadar bilgili bir adam olduğuna şaşırırsınız. ama siz gençler bu yaşlarda sürekli gülüp eğlenmek istiyorsunuz ve ömer abi de bazı cümleleri yanlış kuruyor, işte top yere sekti, vursaydı goldü gibi. size de malzeme çıkıyor tabi. ama sizin yerinizde olsam böyle tanımadığım insanları o kadar fazla küçümsemezdim."

    hatırladığım kadarıyla 3 aşağı 5 yukarı bunları söylemişti ertem şener. ben ömer üründül'ün bilgili bir insan olduğunu biliyordum zaten. ama zengin ve bu işi keyif aldığı için yaptığını, çeşitli alt ligleri takip ettiğini bilmiyordum. kulüp yöneticileri falan kendisinden futbolcu konusunda bilgi alırmış. ama sanıyorum mütevazi bir adam ömer üründül. bunların hiç birini söylemiyor (mesela ali ece her fırsatta "beşiktaş bana futbolcu sordu" gibi cümleler kuruyor).

    popüler kültürden etkilenen bir yapım olmadığı için kendisinin futbol konusundaki fikirlerini beğenirim ("ben sabri'nin frikiklerini beğeniyorum" cümlesi hariç). mesela geçen seneki bursa-fb yarı final ilk maçında, son dakikalarda ismail kartal oyuna 3. stoper olarak bekir'i aldı. ömer üründül; "ben gol yememek için oyuna alınan 3. stoper olayına karşıyım. bence bir faydası olmuyor. yani bu tabi benim öznel düşüncem, ismail kartal farklı düşünüyor olabilir" dedi. o gün bekir oyuna girerken ben de aynısını düşünmüştüm, ömer üründül de bahsedince şaşırmıştım.

    ömer üründül'ün fikirlerini beğenmeyene de saygı duyarım. ama alay edip küçümsenmesine karşıyım. kendisinin yorumcu olduğu maçlardan keyif alıyorum. lakin bazen gerçekten çok konuşuyor, salağa anlatır gibi anlatıyor ya o zamanlar "eh yani ömer üründül" diyorum. sonuçta saygıyı hak eden bir insandır. bir çok önemli maçta kendisinin de hatırası vardır.

    saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın