resim
Burak Yılmaz
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kayserispor
Yaş:39
Uyruk:Türkiye
  • 9916
    öncelikle bu golü bir daha izleyelim.

    https://www.youtube.com/watch?v=7Sv1fyRtce0

    bu gol üzerinden burak'a "burak o vuruşu yapamazdı" vs. şeklinde eleştiriler yapılıyordu. açıkçası aynı pozisyonda topu alabilseydi bu şekilde bir vuruş yapmasa bile bir şekilde atardı bence burak. ama konumuz burak'ın bu topu atabilmesi veya atamaması değil. burada sormamız gereken bir soru var: milli takım sonraki iki maçında neden hiçbir oyuncusunu bu şekilde pozisyona sokamadı?

    golü bir daha ve bu sefer sadece burak'a odaklanarak izleyelim.

    benim gördüğüm kadarıyla burada pozisyona giren oğuzhan değil, onu pozisyona sokan kişi burak. çapraz koşu 4 numaralı hollanda stoperini oğuzhan'ı marke etmesini engelliyor ve haliyle oğuzhan rahat bir şekilde topu alıyor, golü yapıyor.

    cenk'in burak'tan iyi forvet olduğunu falan iddia edenler vardı. bir sonraki maç olan çek cumhuriyeti maçında benzer pozisyonlara cenk de girdi. (bu pozisyonları bulup tek tek göstermek isterdim ama o kadar uğraşamam malesef. isteyen maçı bir daha açıp bu dediğimi görebilir.) cenk bu pozisyonlarda ya orta sahaya top taşımaya yardım etti ya da dikine koşu yaptı. haliyle orta sahadan hiçbir oyuncuya bu sürpriz koşuları yaptıramadı. iki stoper birbirinden hiç uzaklaşmadığı için de atılan bütün paslar savunmanın kucağında kaldı.

    fundamental konusuna gelelim. fundamental kelime manası olarak "temel, esas" anlamlarına gelir. peki forvet oyuncusu için fundamental nedir? sözlükte daha önce yapılan yorumlara bakarak bir şeyler söylersek, sözlüğün ve hatta taraftarın geneli forvet fundamental'ı olarak top kontrol, şut, sırtı dönük oynama gibi topla alakalı şeyler söyleyecektir.
    bir kısım taraftar da forvet fundamentalı olarak üçüncü bölgede topsuz yapılabilecek etkinlikleri söyleyecektir. ilk yorum açısından bakarsak gökhan ünal, sercan yıldırım, adem büyük, batuhan karadeniz gibi isimler fundamental olarak burak'tan daha sağlam görüneceklerdir. ikinci yorum açısından bakarsak da pierre webo gibi sadece üçüncü bölgede ve sadece kendisine yönelik topsuz oyunu iyi oynayan isimler elmander gibi merkez orta saha oyuncularına bile boş alan açan ve koşularını sadece 3. bölgede yoğunlaştırmayan oyunculardan fundamental olarak daha sağlam görüneceklerdir.

    bence günümüzde forvet oyuncusunun fundamental'ı genel olarak topsuz alandan oluşmaktadır. yani forvet oyuncusunun temel olarak yapması gereken doğru koşudur. dikkat ederseniz doğru koşu diyorum çünkü sadece çok koşmak veya sadece belli bölgelerde koşmak yetmez.

    peki burak topsuz alanda neler yapıyor?

    topla ilişkisi hızlıca sonuca gitme konsantrasyonundan dolayı zayıf olan bir oyuncu bence burak. yani yeteneksiz bir adam değil. nitekim hamza hoca'nın ilk geldiği maçlarda ona verdiği geri forvet rolünde daha durgun bir rol üstlenen burak'ın marsilya ruleti bile yaptığını gördük. yine de genel olarak topla ilişkisi zayıf diyebiliriz. asıl konumuz olan topsuz alanda ise çok iyi olan bir oyuncu. (topsuz alan hücum yönüyle ilgili bu yorumum. malesef topsuz alanın savunma yönünde bu kadar özverili ve başarılı değil.) normal bir forvetin, bir maçta sayı olarak çok üzerinde depar atabilen burak, bu deparları da yine birçok forvet oyuncusundan daha hızlı atar. attığı bu deparlar yazının başında paylaştığım gibi arkadaşına koşu alanı açabilir, yine doğru zamanda atılmış dikine bir deparla savunma hattının orta saha hattına yakınlaşmasını engelleyebilir. nitekim sneijder burak'ın bu alanı açmasıyla çok fazla pozisyon bulmuştur.

    https://www.youtube.com/watch?v=cRSmo9oyW50 mesela 2. golde savunma hattı hemen sneijder'e basmıyorsa burak'ın katkısı büyüktür. nitekim burak umut'un yaptığı gibi sadece dikine ve defans hattı ile eşit hizada olmayan bir koşu yapsaydı (ki daha önce bahsettiğim gibi cenk'in çek cumhuriyeti maçında da yaptığı koşular da genelde bu nitelikte idi) sneijder bu kadar rahat bir vuruş alanı bulamazdı.

    biraz uzun ve karışık oldu, bazı noktaları tam bağlayamadım ama anlatmak istedikleri anlaşılıyordur sanırım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın