resim
Burak Yılmaz
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kayserispor
Yaş:39
Uyruk:Türkiye
  • 9914
    hakkinda bu kadar degerlendirme yapilmis ama futbol mantigi icerisinde tek bir duzgun yaklasim yok. savunurken de elestirirken de.
    en basindan baslayallim: hakan sukur

    hakan sukur pozisyonu yaratan futbolcuydu, burak yimaz bitirici noktadaki futbolcu. hakan sukur'un kacirdigi goller ve kacirma sekliyle burak yilmaz'i karsilastirmak sag bekle sag acigi karsilastirmaya benzer. pozisyon gereklilikleri bambaska iki ayni cizgi oyuncusu gibi yani. hakan sukur ozellikle 96'dan sonra son vurusunu degistirmeye baslamis bir oyuncu. 96-97 sezonuna kadar kaleciyle karsi karsiyayken calim atip bos kaleye birakirken ve kaleyi yakindan gordugunde topa asilan bir adamken o sezonlardan sonra kaleciye bakip kalecinin yaptigi adima gore kaleye gonderen bir adam oldu. kacirdigi gollerin (ozellikle 97-98 sonrasi) hepsinde harika vurus denedigini gorursunuz. bunda elbette hagi'nin etkisi de vardir cunku hagi turkiye'ye kalecilerin adimina bakmayi ogretti. o jenerasyon bunu yapabildiyse de ondan sonraki oyuncularda bunu yapabilen sadece arda vardi. hadi bunun da disinda hakan sukur, burak yilmaz'in su andaki yasindayken pozisyonu parkta yurur gibi bitiren bir adama donusmustu. galatasaray'a son gelisinde 10 numarali formayi aldigi sezonu hatirlayin. hagi gibi oynuyordu adam, yani takimi yukari cekerek ve pozisyonu mutlaka bitirerek. burak yilmaz ise gucu bitmis gibi oynuyor 1 senedir.

    hakan kismini yuzeysel gectikten sonra burak yilmaz ozelinde santrafor ve gereklilikleri uzerine konusabiliriz.

    "burak yilmaz cok kosuyor, cok calisiyor o nedenle pozisyona giriyor ama kacirdigi da oluyor. hem diger santraforlar gibi biz burak'i ceza sahasi icinde bulusturamiyoruz ki"
    bundaki en onemli hata su, bilgisayar oyunlarindaki gibi futbolcularin belli bir kosu yapabildigi ve ceza sahasina yaklasitiginda o kosunun default olarak yapilacagi, eger o pozisyon bitirilememisse hata o topu getiremeyende diye dusunuluyor. maalesef sorun baska. santrafor icin fundemental ceza sahasinda yer kaplayabilmeyi, kafa topuna cikma zamanlamasi, top istopu ve ceza sahasi ici kosusu anlamina gelir. nasil ki basketbolda pivotlardan (ozellikle eskiden) post up ogrenmesi istenir, box out yapmasi elzemdir vs vs. santraforun da benzer fundementali ogrenmis olmasi gerekir. burak yilmaz bu saydigim fundementallarin hicbirine sahip degil. haliyle galatasaray topu ceza sahasi cevresinde cevirirken o topun gelebilecegi noktaya once pas istasyonu olmak icin cikmasi gerektigini bilmiyor ve defans arkasi kosusunu dikine yapiyor sanki kontra atakmis gibi. bunun yaninda topun geldigi kanattaki oyuncuya bakip atabilecegi noktaya cikmaktansa ezbere kaleye dogru kosu yapiyor. haliyle ceza sahasi icinde forvetlerimizi bulusturamamis oluyoruz.

    ceza sahasinda futbolcunu topla bulusturmak icin o icerideki oyuncunun kendini bosa cikartacak bos kosuyu yapabiliyor olmasi ya da pas/orta yapilirken ceza sahasinda yer kaplamayi bilmesi gerekiyor. mesela umut ve burak iki santrafor oynuyor ve top sagdan geliyorsa ve sag santrafor umut'sa umut'un one dogru hamle yapmasi gerekir, burak'in ise onun topun acisina gore daha arkasinda ve biraz daha disariya dogru konumlanmasi gerekir. burak ise duz kaleye kosu yapmaya devam ediyor her zaman. umut da bu konuda cok kotu dogruyu soylemek gerekirse.

    burak'in karsilastirildigi necid yabanci bir futbolcu ve fundemental'i turk futbolculardan daha iyi. haliyle icguduleri sadece sansa bagli degil, belli bir egitimin ve sistemin urunu. ceza sahasi ici golculerinde bu icgudu ve beceri cok daha ust duzeydir. adamlar bos kaleye atmis yahu dersiniz ama sezonda 20 gol ortalamanin ustune cikiyorlardir her zaman. falcao iyi oldugu donemde en buyuk ozelligi dogru yerde dogru zamanda olmasiydi. sakatlik sonrasi yavaslamasi ve formsuzlugu bunu golgelese de modern zamanlarda bunu en iyi yapan adamlardandi. burak'in da falcao tarzi sahip olamadigi topa dogru yerde mudahale edip attigi goller var. ama bir elin pamagini gecmez.

    burak galatasaray'in isine yaramaz mi? hala yarayabilir. fakat galatasaray'in artik daha sistemli oynamasi gerekiyor. ceza sahasi etrafinda rahat top ceviremeden ve hiz yakalayamadan avrupada basarili olamazsiniz. burak'la yapabildigimiz tek iyi sey rakip defansi -eger olursa tabi- dengesiz yakalarsak defans arkasina quarterback pasi vermek. boyle mac kazanirsiniz, avrupada basariyi degil.

    x futbolcudan kasit yine fundemental'i berbat ama fiziksel ozellikleri iyi bir adamsa hic gelmesin bosuna masraf etmeyelim. galatasaray'in ihtiyaci futbolu bilerek oynayan, pozisyon gerekliliklerini gozu kapali yapabilecek adam. ve bu adam isterse senede 10 golu zor atsin onemli degil. boyle adamlar da avrupada cok fazla var. turkiye ligi yavas bir lig oldugu icin cok hizli kosucu olmasa bile galatasaray'a fazlaca katkida bulunurlar.

    yine yazi o kadar uzadi ki sadece ceza sahasi ici kosusundan bahsetmis olduk. daha fazla uzatmayayim, diger seyleri de baska zaman konusuruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın