• 9
    insanların kafasında net bir şekilde oluşması gereken seviyedir. çünkü bu seviye kafalarda netleşmediği için yapılan eleştiriler ve yorumlar hatalı olabiliyor. "benim için galatasaray seviyesi sneijder'dir, muslera'dır." diyebilirsiniz. veya "serdar aziz'i almayalım galatasaray seviyesinde bir stoper değil" de diyebilirsiniz. şimdi biz galatasaray olarak avrupa futbolunda neredeyiz önce ona bakalım.

    modern futbola geçiş genellikle şampiyonlar ligi'nin başlangıç tarihi kabul edilir. şampiyon kulüpler kupası'nın adı değişip şampiyonlar ligi olmuştur ve bu şampiyonlar ligi 94 yılında başlamıştır. o yıl kupayı marsilya kazanmıştır. işte bu seneden sonra günümüze kadar geçen 21 yıla modern futbol çağı diyebiliriz. bu konuda farklı düşünenler mevcut ancak şimdi konu bu değil. biz de galatasaray'ın modern futbol çağlarında yaptıklarına göre avrupa'daki yerine bakmalıyız. bunun için avrupa'daki takımları sınıflara ayırıyoruz. burada ayıracağımız sınıflarda çok keskin bir ayrım olması gerekmez. bazı takımların yeri kişiden kişiye göre değişebilir. bazı takımların değeri yıldan yıla da değişebildiği için ille de şöyledir denemez. geçen yıllardan günümüze doğru bakıp bir sınıf ayrımı yaparsak;

    1.sınıf takımlar: real madrid, barcelona, bayern münih, chelsea, manchester city, psg, juventus.

    2.sınıf takımlar: atletico madrid, arsenal, manchester united, liverpool, dortmund, wolfsburg, leverkusen, milan, inter, napoli, roma, porto, benfica...

    3.sınıf takımlar: valencia, sevilla, schalke, tothenam, everton, lazio, fiorentina, lyon, marsilya, galatasaray, fenerbahçe, psv, ajax, sporting lisbon...

    tabloda şu ana aklıma gelenleri yazdım. dediğim gibi kişiden kişiye değişebilir bu tablo. "yahu kardeşim fenerbahçe'nin ne işi var? sevilla 2.sınıf takımdır, inter 3. sınıftır" diyebilirsiniz. kabataslak oluşturulmuş bir tablo bu. burada bizim dikkat etmemiz gereken şey galatasaray'ın yeri. galatasaray zaman zaman avrupa'nın 2. sınıf takımları arasına girse de genel olarak 3. sınıf takımdır. everton, schalke ayarındadır. öncelikli hedefimiz "avrupa'nın 2.sınıf takımlarıyla başa baş mücadele edip 2.sınıf takımı olmak ve orada kalıcılık sağlamak" olmalı. "5 sene sonra şampiyonlar ligi şampiyonu olacağız" gibi sözlerle değil, gerçek hedefler koyarak, bu yolda planlı olarak ilerlenmeli.

    peki ne zaman avrupa'nın 2.sınıf takımı idik? çok geriye gitmeye gerek yok. kadromuz şöyle iken avrupa'nın 2. sınıf takımlarından birisiydik;

    "muslera, eboue semih dany riera, melo hamit selçuk sneijder, burak drogba"

    sonrasında şöyle oldu böyle oldu derken tekrar 3.sınıf bir takım olduk. nasıl bu sınıf ayrımı takımlar için (milli takımlar için de yapılabilir) yapılıyorsa futbolcular için de yapılmalıdır. böyle sistemli düşünerek, galatasaray'ın eksikliklerini daha rahat görebiliriz. örnek; avrupa'daki kalecilere bakalım.

    1.sınıf kaleciler: neuer, courtois, buffon, de gea, cech, casillas (artık casillas'tan geçse de eklemek istedim)

    2.sınıf kaleciler: muslera, lloris, joe hart, mignolet, ter stegen, diego alves, handanovic, sirigu, oblak...

    3.sınıf kaleciler: classen, sommer, akınfeev, ospina, begovic, volkan demireasdfasd (wtf)... (kim demişti "volkan avrupa'nın en iyi 5 kalecisinden birisi" diye. yoksa kendisi mi demişti? sen aklıma mukayyet ol.)

    yine liste kişiden kişiye değişir ve uzar gider. galatasaray seviyesi avrupa'da 3. sınıf dedik. ancak galatasaray kalecisi 2.sınıf kaleci. bizzat galatasaray'da oynayıp kendini geliştirdi ve 2. sınıf bir kaleci oldu. isteyen muslera'yı, 1. sınıf listesini genişletip oraya da yazabilir. muslera seviye atlamak için gösterilebilecek güzel bir örnek. bu ayrımı yaparken şu anki iyi/kötü form durumuna değil, futbolcuların genel olarak profillerine, potansiyellerine bakıyoruz.

    eğer galatasaray seviye atlamak istiyorsa öncelikle galatasaray futbol takımının ideal 11'indeki futbolcuların hiçbirisinin 3. sınıftan daha aşağıda olmaması gerekmekte (belki 1 adet istisna veya zayıf halka olabilir). bu çerçeveden bakarsak chedjou 3. sınıf bir stoperken, sabri 3. sınıf bir sağ bek değil. podolski her ne kadar zayıf ve formsuz olsa da onun profili 3.sınıf kanat oyuncusu. ancak yasin öztekin henüz 3. sınıf bir kanat oyuncusu değil.

    galatasaray'ın avrupa'daki seviyesini anlatmaya çalıştım. olaya bu yazıda yazdığım gibi bakarsanız kafanızda bir çok şeyi netleştirmiş olursunuz. en azından "şampiyonlar ligi seviyesinde değil" tartışmaları daha doğru olur. "şampiyonlar ligi seviyesinde futbolcu" sıfatı pek doğru bir sıfat değil. onun yerine galatasaray'ın avrupa'daki yerini göz önünde bulundurarak "galatasaray seviyesinde bir futbolcu" sıfatını kullanırsak her şey daha anlaşılır olur.

    saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın