• 102
    2015 itibariyle pirelli'nin sağladığı lastikler hakkında bilgi vereyim istedim. pirelli takımlara 6 tip lastik sağlıyor. bunlar;

    süper yumuşak; adı üzerinde en yumuşak lastik. bu yüzden de en çok yol tutuşunu sağlıyor. en dayanıksız lastik de bu. en üst düzey verimi almak için iyice ısıtılması gerekiyor. jantın etrafında kırmızı bir bant gördüyseniz o süper yumuşak lastiktir.
    yumuşak; süper yumuşak hamurun bir üstü. yol tutuşu biraz daha az olsa da daha uzun süre dayanabiliyor. sarı bantla temsil edilir.
    orta hamur; sert hamurun bir tık altı. suzuka benzeri zor ve üst düzey lastik dayanıklılığı gerektiren pistlere götürülüyor. tutuşu yumuşaklara göre daha az. beyaz bantla temsil edilir.
    sert; yol tutuşu en az, dayanıklılığı en fazla olan lastik. turuncu bantla temsil edilir.
    ıslak pist lastiği (intermediate); ıslak pist lastiğidir. pistte su yoksa, yani pist nemliyse bu lastik kullanılır. yeşil bantla temsil edilir.
    ıslak pist lastiği (wet); pistte su varsa bu lastik kullanılır. mavi renk bant ile temsil edilir. ıslak lastikleri diğerleri gibi kabak değil dişlidir. daha çok yol tutuşu sağlasa da kuru pistte kullanılırsa yavaş turlar atılmasına sebep verir.

    takımlar bir hafta sonu için 12 set kuru pist lastiği (her bir pilot için 12 set) götürürler. bu 12 setin içerisinde iki tip lastik olur ve bu lastik tipleri piste göre değişiklik gösterir. örneğin bahreyn ve singapur gibi sıcak pistlere süper yumuşak ve yumuşak set lastikler götürülürken, suzuka gibi soğuk ve lastik dayanıklılığı gerektiren pistlere ise orta ve sert hamur götürülür. bu 12 set lastiği takımlar üç adet antrenman seansı, sıralamalar ve yarışta kullanırlar. bu lastik setlerinden daha sert olanı birincil (prime), daha yumuşak olanı opsiyoneldir (option). 12 setin dışında 4 set intermediate, 3 set de mavi olmak üzere 7 set yağmur lastiği götürme hakları vardır.

    edit:

    görsel olarak;

    https://gss.gs/Eaz.jpg

    8 megabaytlık ultra detaylı görsel;

    http://s3.f1zone.net/...Formula-1_2013_5.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın