• 7
    bekin alıştığı kanattan farklı kanatta oynamasını sıkıntıya sokan kullandığı alan değil o bölgeden geri dönüş yeteneğidir.
    bu bağlamda, önerme kabul edilebilir...

    şöyle ifade edelim:

    - bek oyuncusunun görevi sadece hücuma katkı vermek ve arkadan gelip bindirmelerde orta yapmak değildir.
    - bir bekin asli görevi, kendi kanadında oynayan rakip hücum kanat oyuncusuna alan daraltma uygulamak ve çizgiye inmesini engellemek, ya da o kanat oyuncusuna oyun kurucu tarafından atılan direk pasa bel döndürmektir (u: bel döndürmek terimi futbol içinde çok kullanılır, stoperler ve beklerin ters kademeye girişleri için)

    eğer kanat bekiniz sağ ayağını kullanıyorsa, sol destek ayağını kullanıp sağ omzu üstünden bel kıracaktır.
    eğer kanat bekiniz sol ayağını kullanıyorsa, sağ destek ayağını kullanıp sol omzu üzerinden bel kıracaktır.

    rakip kanat hücumcuyu kovalamak için sağdaki sağa soldaki sola bel kırıyor, ancak, eğer kanat bekiniz, topa vurmak için kullandığı ayağını destek ayağı olarak da kullanıp bel kırabilecek kadar yetkinse, sağ tarafta sol, sol tarafta sağ ayağıyla oynamasında sakınca yoktur.

    burada bir istisnai yetenek var;

    - izleyen vardır illa ki, antrenmanlarda "trafik" dediğimiz bir olay vardır, benim gibi geçmişinde lisanslı oynamış olanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır, "go-stop-turn" antrenmanında trafiği oyuncunun hangi taraftan yaptığına dikkat edin, sonra adama ters taraftan trafik yaptırın... eğer dönüş süreleri arasında kritik bir fark yoksa, bu oyuncuyu ters kanatta oynatabilirsiniz.

    ayrıca, hücumda bu oyuncuların katkısının düşeceğini düşünmeyin asla, bek oyuncusu çizgiye inmeye değil "early cut" dediğimiz derin orta açmaya alışık olmalıdır, çizgiden ortaları zaten kanat hücumcunuz yapacaktır. ters ayaklı bek, topu alıp diğer ayağına alarak derin orta açabilir ki bu genelde çok daha efektiftir çünkü top dışa değil içe kavisli olacaktır.

    bir bek olmasa da bu tip ortalarla yığınla gol attıran hasan şaş'ı hatırlayabiliriz, sol taraftan sağ ayağıyla açtığı ortalarla attırdığı goller örnek alınabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın