• 5
    kağıt üzerinde çalışanın doğmuş ve doğabilecek tüm alacaklarının ödenmesi ile mümkün olur. doğru.
    ancak uygulamada büyük bir çoğunlukla, özellikle futbolda başvurulan yöntem, anlaşmalı fesih, kamuoyuna yansıması tek taraflı feshetmektir.

    `neden?`

    çünkü x oyuncunun gelecekte alacakları 5 birimse, siz oyuncu ile 3e anlaşırsanız, oyuncuya alacaklarından gayrikabil-i rücu vazgeçtiğine dair bir beyanname imzalatırsınız noter huzurunda, kap'a da "x oyuncuyla feshettim" dersiniz (misal bakınız dany'nin sözleşmesinin feshi: hâlâ teknik detay yok kap'ta, geleceğini de sanmıyorum bakalım görelim), sizin gelirlerinizden 5 birim düşer. daha da az vergi ödersiniz.

    veya mal gibi gerçekten tek taraflı feshedilir, eleman dava açar ve kazanır.

    futboldaki handikaplardan biri, sözleşmelerde ölçülebilir bir verim olmamasıdır. normal bir iş sözleşmesi daha net içerikli olur. özellikle toplu iş sözleşmelerini incelerseniz, görev tanımları, disiplin halleri, nispeten verim gibi konular bellidir.

    futbolda ise kötü oynadı diye oyuncunun sözleşmesini feshedemezsiniz örneğin. anca idmana gelmeyecek de, noter çağrılacak da, tespit edilecek de, ihtarname gönderilecek de, bunu birkaç defa tekrarlayacak da falan filan...

    benim uzun süredir aklımda olan bir konu bu.
    kulüpler bu sıkıntıyı aşmak için genelde maç başı sözleşmeleri kullanırlar. ki verimsizliğin ölçülmesiyle ilgili hukuki bir altyapı bulunmadığı için en mantıklı yöntem budur.

    velhasıl kelam, "arkadaşım seni takımda düşünmüyoruz, senin kulüp bulacağın falan da yok. gel anlaşalım, sen de kurtul biz de kurtulalım" demeli galatasaray.
    demez tabi.
    rüya benimkisi.
    yani piyasa "tek taraflı fesih" bilsin sorun yok.

    tarih itibariyle eray işcan, yekta kurtuluş, umut gündoğan, umut bulut, selçuk inan, burak yılmaz, sabri sarıoğlu, tarık çamdal, blerim dzemaili, furkan özçal, olcan adın, lucas ontivero, sercan yıldırım, hamit altıntop gibi isimler için kullanılırsa, bu isimlerin her biri için 2 forma birden almazsam namerdim. aç gezerim ama psikolojim rahatlar.
    atladığım biri varsa düzenlemeyle ekleyelim.

    not: haklı gerekçelerle diğer giriler silindiğinden formata uygun olarak girmeye çalıştım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın