• 4106
    --- alıntı ---

    bir kurulus.

    siktir edin tanimi da, basligi altinda soyle bir mesele konusalim: simdi her pozisyon, alaninda mumkun oldugunca en yetkin kisi ile doldurulur. bunun da cok basit bir sebebi vardir; o islerin olabilecek en iyi sekilde yerine getirildiginden emin olmak. soz gelimi bir ingilizce ogretmeni ariyorsan, ingilizce bilen, ogretebilecek birini koyarsin. bir satis elemani pozisyonu soz konusuysa, ayni sekilde, bilgisine, deneyimine, egitimine bakarak alirsin. bu boyle gider. pozisyon yukseldikce, pozisyonu alacak kisinin kalifiyeliginin de artmasi gerekir. artik iyiyi degil, en iyiyi ararsin, cunku iyi degil, en iyi pozisyon soz konusudur. peki bunlari niye anlattik?

    bu aminakodugumun memleketinde galatasaray markasi, en degerli, en prestijli isimlerden birisi. galatasaray'da, her ne pozisyonda olursa olsun, gorev almak sayili kisinin becerebilecegi, olaganustu bir durum teoride. peki pratikte nasil? katiyen oyle degil. tamamen baska bir entry'nin konusu olacak belli basli sebeplerden dolayi, ilkeleri kohnelesmis ve yozlasmanin dibini gormus bu ulkede cark duzgun islemiyor, onemli pozisyonlara yetkin insanlar gelemiyor. hak eden oturmuyor o koltuklarda yani. saka gibi bir insanin cumhurbaskani oldugu, saka gibi insanlarin yonetimin en ust kademelerinde bulundugu, sabri sarioglu gibi bir insanin yil olmus bilmemkac hala galatasarayin ilk 11 futbolcusu olarak sahaya ciktigi bir yerdeyiz.

    gelelim entry'nin asil anlatma amaci guttugu oldugu anilar kismina. bayagi zaman once, yanlis hatirlamiyorsam unal aysal yonetiminin ilk zamanlari. futbol federasyonu yeni bir yabanci kurali koymak istiyor. soyle bir goz atiyorum uzaktan, korkunc radikallikte kurallar var. 8+2den yola cikip 5+0 a kadar zamanla dusecek bir sistemden bahsediliyor. tff ayri bir kafa zaten, futbolla alakalari olmadigi belli. ulan, kulupler duzeyinde uluslararasi organizasyonlara cikan, az cok populer olan, dunya capinda ismi falan bilinen kuluplerin var, bu nasil bir karar? hadi 25 kisilik kadronda 5 tane yabancin olsun, ee sonra? 20 tane turk futbolcusu barindirip, bir de onlarla basarili mi olacaksin avrupada falan? diyelim yildizlar karmasi yaptin 5 tane muthis yabanci aldin, sagina soluna koyacagin turklerle yine yenileceksin avrupalilara basari kazanamayacaksin. hucum dunya karmasi arkasi kardesler kiraathanesi olacak. felaket.

    neyse tff'dir, yapar dedik. peki gs yonetimi ne yapti? hicbir sey! [caps]hic-bir-sey![\caps] resmen kimse hicbir sey yapmadi. haberleri takip ettim, birkac hafta surdu surec, en ufak bir itiraz, aman yapmayalim etmeyelim yok. itiraz olmadi, su bu yok. sen nasil bir yonetimsin ya? aradan vakit gecti, vakit dedigim de yillar! yumurta kapiya dayandi, bu salaklar anca harekete gecti, aman yabanci siniri kalksin da soyle de olsun boyle de olsun. birader, galatasaray gibi milyonlara hitap eden bir kurumda yoneticilik yapmak herhangi somut bir yetenek, farklilik, beceri gerektirmiyorsa bu ulkenin okullarinda neden egitim veriliyor? ben mesela, kendi arastirmamla etmemle operations research, vs. gibi konu uzerinde tonla faydasi olabilecek fikirler sahibi olabiliyorsam, benden hangi yonuyle ayriliyor da bu insanlar bu kulubu benden oncelikli olarak yonetme hakki kazaniyor?

    zaman geciyor, endogan adili diye bir adam aliyorlar. guya turk statusunde oynayabilecek. ulan, resmen skandaldir bu, oynayamadi adam o statude. oynayamadi ve gitti. fail. bunu hesaplamaktan aciz mi koskoca galatasarayi yoneten insanlar? bu kotu bir icraat degildir, bu rezalet bir icraat bile degildir; bu, kimin kafasindan ciktiysa, kulup kasasina kendi cebinden tazmin edilmesi gereken bir icraattir. boyle bir sey mi var? aldin kotu cikti falan degil, bir sey planladin, yanlis planladin, oynatamadin bile. senin sacma kararin yuzunden dunya para carcur oldu.

    galatasarayda yonetim skandali bitmez. sozlesme garipliklerinden bahsetmiyorum bile. kontrat suresi skandallarindan, ucret skandallarindan bahsetmeyecegim bile. sadece su ornek yeterli: amrabat konusu soruluyor, gs diyor ki, malaga opsiyonu yatirmadi, amrabat bizim oyuncumuz. sonra bakiyorsun adamlar transfer ettik aciklamalari yapiyor, oyuncu gitmis forma giymis falan. sonra yoneticilerden biri bir daha aciklama yapiyor, e iste gitti de bilmem ne de ugrasmak istemedik falan. daha kendi oyuncusunun kontratini denetimi altinda tutamayan bir takimdan bahsediyoruz. bu konu coook eskiye dayanir galatasarayda. ribery gibi bir suru ornek var. ben unutmadim ribery gittiginde, taraftarimiz rahat olsun, avukatimiz iyi, parasini alacagiz diyen salak yoneticileri. her itilafta tazminat odedi bu kulup. hic hakli bulunmadi fifa tarafindan.

    son olarak, affiniza siginiyorum ama artik iyice sinirlendim, koskoca transfer sezonunu bi sik yiyemeden heba eden aptal teknik heyet ve yonetime gelelim. transferler neredeyse tamamlanmis, tum piyasada taslar yerine oturmus, bizim embesiller cikip diyor ki, uefa ile papaz olmayalim, ffp yuzunden bonservissiz oyunculara yonelecegiz. ulan sik kirigi, iyi oyuncularin bonservissiz transferleri sozlesme bitim tarihinin 6 ay oncesinden baslar, resmi transfer sezonu acilisinin kisa bir sure sonrasinda da biter. bunu ergen fm'ciler bile bilir. nerede senin roadmap'in? nerede senin plan programin? transfer sezonu bitmis, piyasada free agent kalmamis, sezonlar acilmis rakiplerin on eleme maci oynuyor, nereden free agent bulacaksin ulan? james rodriguezi zaten gectim, atanamamis jese rodriguez olan jose rodriguez bulursun anca. madem ffp derdindesin, sezon acilisi nerdesin? trabzon bile mbia'lar seviyesinde, sen neredesin? melo gidince yektayla mi oynayacaksin?

    ben anlamiyorum. gercekten anlamiyorum. her sey o kadar sacma ki, sinirlerime hakim olamiyorum. ulan, ben niye galatasaray'da yoneticilik yapamiyorum ya? beni onlardan ayiran tonlarca pozitif yon var. beni hic enterese etmeyecen konularda onlarda aylarca ondeyim fikir olarak, aylar sonra benim o kadar onceden muhabbetlerde konustugum seyleri yapiyor bu insanlar. bakiyorsun, milyonlarca taraftari olan, milyonlarca liralik cirosu olan sirket yonetiyorlar. nasil olur ya?

    yarin mail atiyorum. bir de cv atip artik futbol direktorlugu olur, koordinatorluk olur, genel mudurluk olur, transfer komitesi baskanligi olur, yeteneklerime uygun bir pozisyon isteyecegim kendilerinden. hazir capsiz cuneyt de dolduramadigi koltuktan ayrilmisken bir sansimi deneyeyim bakalim. geceyim de futbol subesi bir vizyon, bir ongoru, bir stratejik derinlik gorsun. yonetime de sesleneyim, buradan gorurseniz yesillendirin, detaylari konusalim. kips.

    --- alıntı ---

    ekşi
App Store'dan indirin Google Play'den alın