• 7
    valla var bende de öyle bir takıntı...

    niye var? bu takım forma satışı hedefliyor, yeni sezon forması çıkaracak, 4. yıldız bu senenin en önemli olayı, diğer takımlara yapacağın nispet bu aşamada saklı zaten... ama senin formanda tek fark ne? üste 1 yıldız daha diktirmek...

    e zaten adam yeni forma almaz ki o zaman gider 3 yıldızlı eski formanın üstüne 1 tane daha diktirir. dersin ki "diktirsin abi durumu yoktur..."

    yahu tamam durumu olmayan diktirsin, hatta almasın da, sorun burada zaten, alacak durumu olan adama bunu cazip kılacaksın ki bel bağladığın rakamlara ulaşacak satış tirajın olsun... adam geçen seneki formadan tek farkı tepeye dikilmiş yıldız olan formayı alırken "e yani?" diye geçirecek içinden...

    dahası sen yönetim olarak zafiyet gösteriyorsun... bakınız şöyle anlatayım:

    1- ya nike firması formaları geçen seneden üretti ve üretim bandını değiştiremiyor, o yüzden ürettiği formaların üzerine yeni yıldız dikti kurtardı paçayı, o zaman bu nike bu sene bizim 4. yıldızı alacağımıza inanmıyordu demek ki?

    2- ya da bizim yönetim nike'ın ne bok yediğinden habersizdi, tamam yeni seçildiler ama insan bi sormaz mı birader bizim bi sonraki sene forması ne alemde bize de anlatın?

    3- koca nike forma üretirken acaba herşeyini yapıp yıldızları sonra ekleme gibi bir fikir geliştiremedi mi? arkadaşım 1 tane endüstri mühendisi yok mu bünyenizde? bi tane jit (just in time process) nedir bilen vatandaş yok mu o firmada? yıldızsız üret sene sonunda duruma göre şekillendir.

    4- diyelim ki nike bunları ürettiydi önceden, değiştiremedi, 4 yıldızlı üçgenimsi diziliş yaptı, "kusura bakmayın hacılar 1 sene böyle" dedi... peki birader, şampiyon olduğumuz gün, ertesi gün, o hafta boyunca millet 4 yıldızlı forma aradı durdu, sürsene piyasaya? millet alsın? nike da para kazansın sen de kazan? diyeceksin ki "lansmanı yapılmamıştı?"... sokarım öyle lansmana... para senin derdin... lansmanı da ondan dolayı yapıyorsun, o dönem yok sattığın için yaptığın zararı hesapladın mı?

    ben hesapladım zahmet etmeyin... galatasaray'ın şampiyonluk ertesi satamadığı 4 yıldızlı forma için gelen talep miktarı 210.000 adet civarı... galatasaray'ın temin edebildiği rakam sadece 24.000... onu neyle temin ettiler bilmiyorum, eski formalara yıldız diktiler galiba... e o zaman zaten yeni forma yok piyasada demek ki? ne demeye yanyana basamıyorsun nike efendi?

    evet... arada var 186.000 civarı karşılanamayan forma... galatasaray'a maliyeti ne mi? forma'dan %45 civarı para alıyoruz kulüp olarak... bir forma 100-140 tl arası değişse sana kalacak rakam forma başına en az 50 tl...

    çarp bakalım... 50*186.000=9.3 milyon tl...
    bu rakam sadece şampiyonluk haftası elden kaçan rakam...

    yeni sezon için tatminsiz ürünlerden kaybedeceğin rakamı da buna eklersen hatrı sayılır bir meblağ ediyor ki, sonra uğraşır durursun "transfer yapamıyoruz uefa kapımızda" diye...

    ne çekiyorsak beceriksiz yöneticilerden çekiyoruz vesselam.
    kendi ayağımıza sıkmaktan bıkmadık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın