resim
Bilal Kısa
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:-
Yaş:41
Uyruk:Türkiye
  • 156
    basketbol mac icinde rotasyon yapilabilen ve saniyelik degisikliklere acik bir oyun oldugu icin kadro kurulurken ilk 5 disinda kalabilecek oyunculara bazen rotasyon oyuncusu denebiliyor. mesela son bir kac senedir ginobili ilk 5 baslamasa da en fazla sure alan adamlrdan biri oluyor. bu onu "rotasyon oyuncusu" yapmaz. takimin hala onemli bir parcasi.

    futbol ise baska. futbol saniyelik degisimlere reaksiyon gosterecegini bir oyun degil. yaptiginiz oyuncu degisikligini geri alamazsiniz, oyuncu cikti mi cikmistir. rotasyon sakatlik, formsuzluk ya da oyun strateji gerekliligine gore mactan maca, cogu zaman bir kac kactan bir kac maca degisiklik gosterebilir.

    kisacasi basketbol kadrosu 12 kisi kurulurken rotasyon diye adlandirilan oyuncunun da payi buyuktur ancak futbol takimi kurarken ben daha yedek olsun diye 40 kisilik kadroya adam alan gormedim. daha dogrusu soyle aciklayayim: elinde en ust sinirda worldclass bir takim olsa bile ilk 11'i destekleyecek adam degil potansiyeli olup takima bir kac noktada fayda saglayacak genc alinir. ornek mi? bakin barcelona'nin altyapi politikasina. real madrid'in isco transferi boyle bir transfer. real madrid'in sevilla'dan 30 yasinda o sezon iyi performans gostermis adam aldigini gordunuz mu? cok muhtesem bir yedek de olabilir belki adam ama asla almazlar. cunku yedege oyuncu transfer edilmez. ya bugun icin ilk 11 oyuncusu alirsin ya da potansiyeli olan adami cesitlilik icin alirsin.

    galatasaray'in elinde turkiye'nin en baskin merkez oyunculari varken bilal kisa transfer edilirse gercekten vizyonsuzluk transferi olur. bilal kisa'nin transferi ancak soyle makul gorunebilirdi: sezon ortasidir ve takimin merkez oyuncularinda onemli sakatlik ya da benzeri sorun gorulur. sezonu kurtarmak icin gunu kurtaracak is yapar bilal kisa'yi alirsin.

    elimizde 40 tane oyuncu var. daha potansiyeli yuksek oyunculara bile yer bulamamissin gereksiz "yedek" kalabaligindan, kalkip yedek oyuncu alinmali diye bilal kisa transferini savunamazsiniz, mantik disi.

    siz selcuk'tan hizli bir adami alir selcuk'u yedek yaparsiniz. selcuk'tan yavasini alip yedek yapmanizin ne mantigi var? amacimiz turkiye ligi sanpiyonlugu mu sadece?

    diger bir sacmaliga giriyorum, sneijder'le al ver yapacakmis. bilal kisi baya baya teknik bir adam olsa da kosarak oynayan bir adam degil, pas hizi ise sneijder'in klasmani hic degil. bilal arda ile dediginiz seyi yapar, alir verir oynar. sneijder ise calimla degil hizli reaksiyonla oynayan adamlarla iyi anlasiyor. bu nedenle yasin ne zaman basit oynasa sneijder adami yildiz yapiyor. hayir bu bahaneyse eger elimizde emre colak var zaten. bilal'den daha cabuk ve reaksiyon hizi cok daha iyi. ustune cocuk daha 24 yasinda. neden bilal kisa'yi 1 sene kullanmak icin 8 sene kullanilabilecek adamin onune bir "yedek" daha koyalim?

    alacagimiz adam emre colak'tan cok daha iyi olmali ki bir anlami olsun. alacagimiz kisi selcuk'u yedek biraksin ki bir anlami olsun. 32 yasinda orta saha aliyorsak bu adam effenberg ayarinda olabilir, daha azi degil. eger effenberg gibi adam alacaksa da 35'te gelsin isterse basimin ustunde yeri var.

    sonuc: yedek oyuncu transfer edilmez. ya elindekinin ustune cikacak bir adam alirsin ya da alternativ stratejileri destekleyebilecek ve cesitlilik saglayacak potansiyelli genc alirsin. galatasaray'in en fazla adaminjn oldugu yere yedek oyuncu transferi israftir, gunahtir, sacmaliktir. hamit'e yasli derken bilal'i almak ise benny hill tarzi komedi. avrupa'da hamit dengi orta saha bulmak zorken adami sag kanata skstirdik, oynadi yasli dedik simdi bilal diyoruz oyle mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın