• 55
    zamanında istanbul'da olanının eski adı ittihatsporolan kulüptür. bugün fenerlilerin "bizim kendi stadımız var." kafasını yaşadığını hepimiz iyi biliriz. geçenlerde bu olayın perde arkası ile ilgili bazı araştırmalar yaptım ve çarpıcı şeylere rastladım. belki birçoğunuz bunları biliyordur ancak tekrar hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

    bu ittihatsporvakti zamanında şimdiki kadıköy stadının sahibiymiş. o dönemler fenerbahçe'den kaptıkları oyuncular ve şampiyonluklar fenerbahçe'nin canını epey yakmış olacak ki, fenerbahçe kulübü bu stada gözünü dikmiş. dönemin maliye vekili şükrü saraçoğlu, ittihatspor başkanına stadı fenerbahçe'ye satmaları için her ne kadar baskı kurmuş ve ısrar etmiş olsa da bu isteği kabul görmemiş. bu işin tatlı dille olmayacağını anlayan saraçoğlu işi zorbalık kıvamına getirmiş ve kurnazca bir plan yapmış, sırf fenerbahçe için tek maddelik bir yasa uydurup bunun meclisten geçmesini sağlamış. tek maddelik yasa şöyle diyor: `"aynı semtte birden fazla takım varsa, ``üyesi çok olan takım faaliyetini sürdürebilir."` ittihatspor ve fenerbahçe aynı semtin takımıydı ve tabi haliyle fenerbahçe'nin üyesi daha fazla olduğu için bu yasa ile birlikte ittihatspor faaliyetine devam edemeyecekti. bu olaydan sonra ittihatspor'un stadı önce milli emlak idaresi'nin yönetimine bağlanmış. ardından fenerbahçe kulübü bu stadı sadece bir liraya, evet sadece 1 liraya satın almış. bugün övüne övüne bitiremedikleri stadın kendilerinin oluş hikayesi aynen böyledir.

    ha şimdi kaynağı merak edenler olabilir. kaynak bizzat kendi resmi siteleri olan fenerbahce.org'daki şu bağlantıdır: http://www.fenerbahce.org/...tay.asp?ContentID=25

    yazıyı dikkatle okursanız ibretlik detaylar gözünüze çarpacak. ben şimdi tıklamak istemeyenler için bu ibretlik detaylardan bazılarını alıntılayacağım. geçmişten günümüze aslında fenerbahçe'nin nasıl bir kulüp olduğun ama nasıl başka bir kulüpmüş gibi gösterilmeye çalışıldığını daha iyi göreceğiz şimdi.

    --- alıntı ---

    sol açık halit orta sahadan kaptığı topla hızla harbiye ceza sahası’na indi. önüne gelen birkaç kişiyi çalımladı ve sert bir şutla fenerbahçe’nin ilk golünü attı. hayır, hayır, yan hakem bayrak kaldırıyor, golü ofsayt gerekçesiyle iptal ediyordu.

    ankara’da oynanan maçı izleyen başbakan şükrü saracoğlu ertesi gün golü iptal eden yan hakemin lisansını iptal etti.

    --- alıntı ---

    --- alıntı ---

    ...aslında gerek saracoğlu’nun bu davranışı, gerekse ünlü tatlıcı hacı bekir’in futbolculara prim dağıtması, yaklaşık onaltı - onyedi yıl fenerbahçe’nin yaşadığı sıradan olaylardandı. devlette sırtını başbakana dayayan fenerbahçe, maddi sorunlarını da hacı bekir ile çözüyordu.

    --- alıntı ---

    --- alıntı ---

    ...fenerbahçeliler ikide bir raşit bey’ e gidip, "şu stadı fenerbahçe’ye sat" önerisinde bulunuyor. raşit bey de eski yılların unutturamadığı rekabet içinde "olmaz" diye direniyordu. fenerbahçeliler ısrar ediyor, ittihat spor geri çeviriyordu. bir, iki, üç... eeee, artık bu ittihat spor da fazla olmaya başlamıştı...

    --- alıntı ---

    -------------------------

    şimdi burada bir es veriyorum. zamanında bizimle oynadıkları bir maçta olaylar çıkıyor ve iki takımdan da oldukça fazla sayıda oyuncu ceza alıyor. daha sonra fenerbahçe kulübü bu cezalara karşı çıkıyor ve mahkemeye gideceklerini belirtiyor. ve tabiki bu sırada yine sahneye şükrü saraçoğlu çıkıyor ve fenerbahçe'yi kurtaran isim oluyor. bu sefer saraçoğlu'nun unvanı adliye vekilliği. fenerbahçe kulübü adliye vekili şükrü saraçoğlu'na önce fenerbahçe kulübü üyelği daha sonra da kulüp başkanlığı vaadi karşılığında bu olaydan da sıyrılmış oluyor. sonrasında ise:

    -------------------------

    --- alıntı ---

    saracoğlu hemen ilk demecini verdi: "fenerbahçe gibi memleketin medarı iftiharı, övündüğümüz bir kulübü korumayı en büyük şeref sayarım."

    --- alıntı ---

    evet çok uzun bir entry oldu ve belki biraz başlıktan sapmış olabilirim. o yüzden birkaç başlığa daha gerekli yönlendirmeleri yapmayı düşünüyorum. burada önemli olan şey ise, geçmişten günümüze aslında fenerbahçe kulübünün pek de değişmediği. kendileri devlete sırtlarını dayarlar ancak galatasaray'ın stadını devlet yaptı diye yaftalama yaparlar. kendi stadlarının nasıl zorla kendi malları haline getirildiği ortada. dönemin başbakanının ve aynı zamanda fenerbahçe başkanının nasıl kulübü koruduğu ortada. şimdi bazı fenerbahçeli'ler camiamıza dil uzatmadan önce kendi tarihlerini bir okusalar iyi ederler. üstelik bunu yapmaları için kendi resmi sitelerine girmeleri yetiyor. :) harika hizmet yahu! :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın