resim
Sabri Sarıoğlu
Görev:Teknik Direktör
Takım:Türkiye U19
Yaş:40
Uyruk:Türkiye
  • 6464
    ulkece iyinin nelerinin iyi, kotunun neleri kotu, dogruyu dogru yapan ogeler ne irdeleme yetenegine sahip degiliz anladigim kadariyla. gordugumuzu bile dogru analiz edemiyorken ulkenin ekonomik verilerini dogru analiz edemeyenlere kizmamak lazim. buradaki sorun goz bozuklugu degil, temel bilgi eksikligi muhtemelen. konumuz futbolsa, futbolun temel prensiplerine dair bilgi cok zayif. haliyle goz aliskanligimiz olan seylere tepkiyi daha kolay veriyoruz, sadece topun etrafini goruyoruz ve oyun ici takibi neredeyse sifir. sabri konusu ozelinde soyluyorum bunu fakat ayni seyleri selcuk'ta, burak'ta, emre'de ve aydin'da da defalarca gorduk, bruma konusunda hala yasiyoruz.

    sabri, ortaligi yangin yerine cevirmeniz gerektiginde turkiye'deki en iyi sag oyuncusuna donusur. sag bek demiyorum, isterse 4'lu orta sahanin sagi olsun, ister 3'lunun, hatta 4-2-4 yaparken sag acikta bile kullanabilirsiniz.
    fakat oyun duzeni icinde sabri'yi kullanmaya kalkarsaniz sag cizgiye zamanlayicisi bozuk bir bomba koymussunuz demektir. ozellikle ozguveni yerinde bir sabri cristiano ronaldo'ya karsi sag beki savunmaktan daha tehlikeli. ustune vazife olmayacak seylere karismaya baslar, cok one cikar, geriye kosmaz, kosarak ilerlemek yerine yuruye yuruye -sanki halisahadaki teknik agir abiymis gibi- etrafina bakinir, ortayi direkt acmak yerine iki kisinin ustune gidip sifira inmeye kalkar, inse bile orta yapamaz cunku sifira indigi halde topu kesmeye calisir haliyle top fazla disari acilir vs...

    8 mayis konya maci da bundan farkli degildi. ikinci yarinin belli bir dakikasindan sonra sabri'nin daha iyi oynadigini gorduk cunku onu acikken -neredeyse diger tum turk bekler gibi- daha iyi oynar.4-4-2'nin turkiye'de daha iyi islemesinin sebebi de bu, bekler pozisyon bilgisi berbat, merkeze cekilen orta sahalar savunma yonu icin daha etkili.

    mac icinde kac kez basit hata yaptigini saysaniz bitmez. bruma'nin yasin'in burak'in basit hatasi cokproblem degil cunku hatayi kaldiracak bolgede oynadiklarindan risk almak zorundalar. hucumda risk almak zorunluluktur zaten. fakat geriden gelen oyucu, onu acikken ve sahayi goruyorken basit hata yapma luksune sahip degil. hele hele bir bek oyuncusunun yerini birakip cikmasindan sonra acik oyuncusuna sen gec ben gelirim diye yavas yavas donemez. sabri topu seyrederek oynuyor. bek oyuncusu rakibi seyrederek oynar. aradaki fark o kadar buyuk ki, bir maci 3-0 kaybetmeniz veya berabere bitirmeniz arasindaki farktir bu. tarik ilk oynadigi maclarda sene basinda surekli topa baktigi icin rezil oldu. veysel de ayni sekilde. sabri yatsin kalksin otopu seyredip daldigi pozisyonlarin hepsinde ya bruma dublajina girdi, ya da iyice geri cekilmis orta sahalar alani daraltmaya calisti. ama asil fark bunlar degil. asil fark, tarik ve veysel avrupa takimlarina karsi bu hatayi yaptiginda bruma da olsa orta saha da gelse adamlar affetmezdi. ancak sabri bu hatayi 3.sinif turk takimlarina yaptigindan rakipler bunu fazla degerlendiremiyor.

    sabri'ninbu oynadigi oyuna iyi derseniz takimdan ve sabri'den gelisme beklemeyin. ayni sozu burak ve emre icin de kullanmam gerekir. 2 gol atinca burak birden superstar oluyor, ayni futbolu bir sonrarki macta oynayip bu sefer gol atamayinca kazma oluyor. halbuki adamin iyi yaptiklarina odaklanip onu kullanmayi denesek, kotu ozelliklerini ortaya cikartmayacak setler dusunsek adam 4 sene daha ust uste gol krali olur yetenekleri kisitli -bence cok kotu- futbolcu oldugu halde.

    aydin yilmaz icin de sabri'ye olanin tersi yasandi, simdi bruma'ya oluyor. hizli ofans kanatlarinin kaderinde bu vardir zaten. (turkiye'de) aydin'in ise yaradigi ve yarayacagi seyleri dogru adlandiramayip arda futbolu beklerseniz aydin kotu gorunur. aydin arda gibi oynayamaz ikisi de kanatta oynasa da. hocalarin da buyuk sucu var aydin'a dogru pozisyon gorevleri vermedigi icin. bruma ise daha sanssiz. cunku aydin savunmada da berbat isler yaptigi halde bruma savunmaya muhtesem katki veriyor. fakat bakmasi gerektigi yeri bilmeyen taraftar 20 yasindaki cocugun ozguveninin icine ediyor.

    nasil oynasin ki cocuk? sabri acik alan yakaladigi her pozisyonda agir agir one cikip cocuk kendini bosa attigi halde pas vermek yerine topa basip pas vermiyor. cocuk onunepas istedigi halde sabri cocugu geriye cagirip cocugun yuzunu kendi kalemize cevirerek sirti donuk pas atiyor(ki butun mac bruma'ya attigi pas sayisi 10 degil. saka gibi) cocuk forvete kosu yapmak istiyor sabri merkez orta sahayi yanina cagirip onunla paslasiyor.

    futbol zekasi olmayan ve kendini cafu zanneden bir sabri ile oynuyor su an. sabri'nin ezilmis, cekinik hali turkiye'nin en iyi sag bek performansini ortaya koyarken ozguveni tavan yapmis sabri onundeki futbolcunun da oynayacagi seyin icine ediyor. sahayi genislemesine kullanmamizi engellemesi de cabasi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın